Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.7.13

Masi Tupungato Passo Doble 2010

Masi Tupungato Passo Doble 2010
  • Valmistaja: Masi Agricola
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Argentiina
  • Alue: Mendoza, Tupungato
  • Rypäleet: Malbec (70%), Corvina (30%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 12,49e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
    89 SEK (~10,20e, Systembolaget, Heinäkuu 2013)


Ennen kuin Alkoon saapui kertaostos Masi Tupungato Corbecia, en ollut millään tasolla tietoinen siitä, että Masi oli jossain vaiheessa ottanut ja levinnyt Atlantin yli Argentiinaan! Joka tapauksessa, kun nykyään joka toinen itseään kunnioittava viinitalo tuntuu levittäytyneen Chileen tuottamaan omista viineistään massojen (pääasiassa jenkkien) makuun meneviä uuden maailman versioita, täytyy nostaa hattua sille, että italialaisen Boscainin suvun omistuksessa edelleen oleva Masin viinitalo hyppäsi Andien toiselle puolelle ja osti viinitarhoja paljon vähemmälle huomiolle jääneestä Argentiinasta!

Vuosien ajan Masin Sandro Boscaini etsi Italian ulkopuolelta aluetta, jossa voisi viljellä paikallisten rypäleiden lisäksi Valpolicellan lajikkeita. Lopulta Argentiinasta löytyi sopiva alue, jossa Valpolicellan työjuhta, Corvina, rupesi kukoistamaan. Vuonna 1999 Mendozaan, Tupungatoon, n. 1000 metrin korkeuteen istutettu La Arboleda -viinitarha kattaa peräti 140 hehtaaria viiniviljelyksiä, joilla viljellään paikallisten Malbec- ja Torrontés-rypäleiden lisäksi Italiasta tuotuja Corvina- ja Pinot Grigio -rypäleitä. Ilmastoltaan viinialue on hyvin samanlainen Valpolicellan kanssa, suurimpana erona lähinnä Andien kuivuus, mitä Masi kompensoi kattavalla kastelujärjestelmällään.

Masi Tupungaton perustason punaviini on Malbec-vetoinen Passo Doble, johon on tuotu Valpolicellan appassimento-viinien fiilistä lisäämällä viiniin kolmannes kevyesti kuivattuja Corvina-rypäleitä. Viinin nimessä on myös sanaleikki, joka viittaa viinin valmistusmenetelmään: passo doble ("kahteen kertaan käytetty") on nyökkäys niin ripassoon ("uudelleenkäytetty") kuin latinalaisessa amerikassa suosittuun musiikkityyliin ja tanssiin, pasodobleen ("tupla-askel".) Kun Malbecin ja kuivattujen Corvina-rypäleiden mehu on käynyt uudelleen loppuun, kypsytetään Passo Doblea 9 kuukautta pienissä barrique-tynnyreissä ennen pullotusta.

Viinin tiivis, sinipunainen väri kielii hampaat tehokkaasti värjäävästä Malbecista – Valpolicellojen kirkaista punaa viinistä ei juuri löydy.

Passo Doblen tuoksu on kevyehkö, hillityn luumuinen ja tumman marjainen – Corvinan punertavamman marjaiset sävyt eivät tunnu leikkaavan Malbecin hedelmäisyyden läpi. Seasta löytyy myös kevyttä tammisuutta, vaniljaisuutta ja aavistus maalaista tallintausta, joka tuo ilahduttavan twistin muuten hieman yksioikoiseen aromimaailmaan.

Suussa viini on mehevä ja täyteläinen sekä argentiinalaishenkisesti melko suoraviivainen, mutta myös sopivan mielenkiintoinen erottuakseen monista muista perustason argentiinalais-Malbeceista. Samettisen pehmeän tumman hedelmäisyyden joukosta löytyy niin kevyttä Italian kirsikkaisuutta kuin kevyttä lakritsisuutta ja hentoa savuakin. Vaikkei viini ole kuin korkeintaan keskitanniininen, löytyy siitä bodya niin melko intensiivisen hedelmäisyyden kuin rakenteikkaan hapokkuuden puolesta.

Corvinalle tyypillinen hapankirsikkaisuus korostuu selvästi enemmän jälkimaussa kypsien, tummien hedelmien kadotessa kieleltä. Viinistä jää lakritsinen, mausteisen tamminen ja hillityn hapokkaan marjainen jälkimaku; erityisesti karhean puiseva tammisuus jatkuu kielellä pitkään.

Passo Doblesta jää varsin positiivinen yleiskuva: se onnistuu varsin mainiosti yhdistämään hapankirsikkaisen appassimento-viinin ja muhkean, hedelmävetoisen argentiinalais-Malbecin parhaat puolet. Vaikka viinissä tammea tuntuu olevan makuuni liikaa ja tanniineja runkoon nähden liian vähän, pelaa kokonaisuus mainiosti yhteen ja viini on varsin miellyttävä esitys aivan ihan sellaisenaan. Erityisen ilahduttavaa on se, että viini ei ole niin monen argentiinalaistuottajan tyyliin tehty massiivinen uutospommi, vaan kokonaisuudessa on sopivaa keveyttä ja eleganssia, vaikka kyseessä onkin melko mutkaton perustason viini.

Lyhyesti: Omaperäinen blend Malbecia ja kuivattua Corvinaa; lopputulos on kuitenkin ennemminkin hieman perus kuin omaperäinen. Silti viini on varsin miellyttävä ja tasapainoinen, niin Malbecien kuin appassimentojen mittapuulla mitattuna.

Arvio: Hyvä – Passo Doble valaa uskoa siihen, että kyllä Euroopan suurilla viinitaloilla voi myös olla annettavaa Etelä-Amerikan puolella. Ei tämä maailmoja mullista, mutta on ihan kelpo kamaa hintaluokassaan.

Hinnan (12,49e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti