Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.7.13

Masi Angelorum Recioto 2009

Masi Angelorum Recioto della Valpolicella Classico 2009
  • Valmistaja: Masi Agricola
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, DOCG Recioto della Valpolicella Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina (70%), Rondinella (20%), Molinara (10%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: 21,90e (Huhtikuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Winestaten järjestämä, Masin appassimento-viineihin keskittynyt maistelutilaisuus päätettiin Masin makeaan Reciotoon. Viini on tunnettu aiemmin nimellä "Recioto Amabile degli Angeli", mutta tätä nykyä viini tunnetaan nimellä Recioto Angelorum (ymmärtääkseni suomeksi tarkoittaa notta "enkeleiltä".) Viini valmistetaan Valpolicella Classicon alueella sijaitsevan Bonacosta-tarhan rypäleistä, joita aluksi kuivatetaan 3 kuukautta rusinoiksi. Kypsytys tapahtuu 12 kuukauden ajan 2500 litran tammisammioissa, minkä jälkeen viiniä kypsytetään 3 kuukautta lisää pulloissa.

Reciotolla on tiivis, läpinäkymättömän rubiininpunainen väri, joka taittuu kevyesti purppuraan. Lasia pyörittelemällä paljastuu viinin viskositeetiltaan paksu rakenne, joka erottaa sen heti kaikista aiemmintestatuista viineistä.

Makeassa tuoksussa tulee vastaan tuoreita, vastapoimittuja loppusyksyn kirsikoita ja kirsikkahilloa, makeata kukkaisuutta, kevyttä viikunaa ja hennon kanelista mausteisuutta.

Makupuoli on nuorekas, hyvin makea ja hieman yksiulotteinen, mutta erittäin miellyttävä. Melko intensiivisen makea maku pistää aluksi reilulla otteella kirsikkahilloa, minkä jälkeen saadaan aromikasta, hedelmäisyyttä, erityisesti ylikypsien luumujen, persikan ja kevyen viikunaisuuden muodossa. Suutuntumaltaan viini on pehmeän paksuhko, leveä ja hillityn tanniininen.

Mehevän hilloisa jälkimaku on melko makea, aavistuksen verran karvaan yrttinen, keskipitkä ja todella miellyttävä.

Yleisesti Masin perus-Recioto on varsin mainio punainen jälkiruokaviini, jos kohta hieman yksiulotteinen ja tasapaksu esitys sellaiseksi; viini ei tarjoile suuria yllätyksiä, vaan pistää menemään melko turvallisin ottein klassisia Recioton aromeja. Viini onkin hieman kuin Masin Amarone Costasera – hyvin tehty ja miellyttävä, mutta hintaluokassaan suht yllätyksetön esitys.

Kokonaisuutena viini on kuin kevyempi ja hieman höttöisempi versio punaisesta Portviinistä; makeus ei ehkä ihan riitä suklaalle, mutta hyvin tumman suklaan, hedelmäleivosten tai suolaisten juustojen kanssa tämä viini hoitanee hommansa varsin mainiosti. Kuitenkaan erityisen ihmeellinen ostos viini ei ole hintaluokassaan, sillä ymmärtääkseni pullo on perinteisen 0,5-litran pullon sijaan 0,375-litrainen – mikä nostaa viinin litrahinnan samalle tasolle varsin hurmaavan Zenaton Recioton kanssa. Viini on siis ihan kohtalainen ostos jälkiruokaviiniksi, mutta ei mikään varsinainen löytö.

Lyhyesti: Pehmeä ja miellyttävä, mutta myöskin hieman yllätyksetön ja tasapaksu perus-Recioto. Kelvollinen vaihtoehto esimerkiksi perustason punaisille Portviineille, mutta ei mikään kummoinen esitys esimerkiksi erikoiseen ja juhlavaan tilaisuuteen säästettäväksi.

Arvio: Hyvä – perusmainio, makea punainen jälkiruokaviini.

Hinnan (21,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti