Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.7.13

Pascual Toso Malbec Shiraz Cabernet Sauvignon 2010

Pascual Toso Malbec Shiraz Cabernet Sauvignon Limited Edition 2010
  • Valmistaja: Pascual Toso
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Argentiina
  • Alue: Mendoza, Maipú
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (40%), Malbec (40%), Syrah (20%)
  • Koko: 1,5l
  • Hinta arviointihetkellä: 19,99e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 21,60e (Helmikuu 2014, Alko)

Pascual Toson puolikas hanapunaviini (eli 1,5 litraa, kahden putelin verran) lienee taas jotain pohjoismaisille – tai peräti suomalaisille – viinimarkkinoille tehtyjä erikoisblendejä, sillä viiniä ei löydy Pascual Toson omilta kotisivuilta, eikä oikeastaan mistään muualtakaan internetistä: ainoastaan Alkon ja Interbrandsin sivut sekä muutamat suomalaiset viinisivustot antavat hakutuloksia. Lisäksi hieman huvittaa tuo viinin "Limited Edition" -lisänimi – kyllä viiniä on melko rajoituksetta saanut ostettua siitä asti kun se pari vuotta sitten tuli monopolin hyllyille.

Yli satavuotiaan (vuonna 1890 perustetun) Pascual Toson tuottama viini tulee Argentiinan Maipússa sijaitsevalta 400 hehtaarin Barrancas-tilalta ja ennen pussitusta sitä un kypsytetty uusissa ja vanhoissa tammitynnyreissä.

Viinillä on tummanpunaisen purppura, tiivis ja melko läpinäkymätön väri.

Tuoksu on mehevä, lihaisa ja paksuhkon musteinen, jopa makeahko ja täynnä kypsää karhunvatukkaisuutta.

Tumman hedelmäinen maku on argentiinalaiseen henkeen täyteläinen, mehevä ja makean karhunvatukkainen. Tammisuus on kitkerää ja melko lailla makumaailman pinnassa. Kokonaisuus on vähän rakenteettoman oloinen hillittyjen tanniinien ja kokonaisuuteen nähden melko ponnettomien happojen vuoksi.

Jälkimaussa tulee vastaan kypsää luumuisuutta ja lihaisuutta, mutta myös tanniinien karheutta ja karvasta puuta. Tanniinit tuntuvat keskimakua enemmän ja kuivattavat suuta kohtalaisesti. Viinistä jää melko yksiulotteinen ja tasapaksu jälkivaikutelma.

Kokonaisuutena tästä Pascual Tososta jää melko yhdentekevä ja mitäänsanomaton kuva; jos hanapakkaus ei ole aivan ehdoton vaatimus, suosittelen sijoittamaan rahat mielummin kahteen kympin pulloon kuin tähän. 1,5 litran hanapakkauspuolella valikoima on paljon rajoittuneempi, sillä punaviinejä ei näissä pikkubokseissa ole kuin pari hassua, eli Pascual Tosolla ei ole juurikaan kilpailijoita. Valkoviinipuolelta sentään löytyy pari kelvollista vaihtoehtoa: Steinschaden Grüner Veltliner ja Angel Cove Sauvignon Blanc.

Lyhyesti: Helppo ja melko rakenteeton peruspunaviini 1,5 litran pahvitötsässä. Menee geneerisestä tusinaviinistä, mutta jää laadullisesti reilusti jälkeen monille saman litrahinnan pullotteille.

Arvio: Keskinkertainen – kyllähän tätä nyt siemailee ihan ongelmitta pahimpaan viininpuutteeseensa siinä vaiheessa kun muut juomat ovat päässeet loppumaan, mutta en kyllä valitsisi tätä ainakaan pöydän ykköstarjoiltavaksi.

Hinnan (21,60e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti