Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.7.13

Hewitson The Mad Hatter Shiraz 2009

Hewitson The Mad Hatter Shiraz 2009
  • Valmistaja: Hewitson
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, McLaren Vale, Blewitt Springs
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 34,90e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Duuniporukkamme illanistujaisissa oli mielenkiintoista päästä katsomaan miten sama rypäle taittuu eri viiniksi eri puolilla maapalloa: äsken arvostelussa esitellyn Guigal Crozes-Hermitage 2009:n rinnalta nimittäin löytyi Australian ehkä kuuluisimman Rhône-fanin, Dean Hewitsonin saman vuosikerran Mad Hatter Shiraz 2009.

Mad Hatter Shiraz pyörähti hiljattain Alkossa pienenpuoleisena kertaostoksena, joka katosikin nopeasti hyllyiltä. Toisin kuin monet muut Hewitsonin viinit, tämä viini ei ole juurikaan Rhônen suuntaan kumarteleva, vaan tässä viinissä on viinintekijällä tarkoituksena ollut saada arvostetun McLaren Valen Shiraz-rypäleistä parasta mahdollista, alueelle tyypillistä viiniä irti. Viiniin käytetyt rypäleet ovat korjattu McLaren Valen arvostetulta Blewitt Springsin ala-alueelta ja niistä puristettua viiniä on kypsytetty sakkojen kanssa hurjat 21 kuukautta 100% uusissa tammitynnyreissä, jotka tulevat neljältä eri Ranskan alueelta ja joita on paahdettu erilaisin paahtoastein.

Väriltään viini on syvä ja hennon läpinäkyvän rubiininpunainen – kenties jopa asteen verran enemmän punaiseen taittuva kuin varsin mustanpuhuva Guigalin C-H.

Selvimmin Mad Hatterin erottaa Crozes-Hermitagesta sen tuoksun runsaan savuinen ja kevyesti tervaiseen taittuva aromikkuus. Hedelmäpuolella viini tarjoilee kypsää boysenmarjaisuutta, hillottua karhunvatukkaa ja hapankirsikkaa. Kohtalaisen tuntuva tammisuus tuo kokonaisuuteen toffeisuutta ja hentoa vaniljaa, mutta muuten tuoksua hallitsevat ilahduttavasti hedelmän omat aromit.

Suutuntuma on selkeästi kepeämpään Crozes-Hermitageen verrattuna todella runsas ja paksu. Intensiivinen, kypsänmehevä ja tiivis makumaailma puskee pintaan makean tummaa hedelmää ja kypsää marjaisuutta, hieman jopa hilloisaksi asti taittuvaa tummaa marjaa, hillittyä yrttistä aromikkuutta ja hyvin voimakkaana tuntuvaa pippurisuutta. Runsaasta tammituksestaan huolimatta viini on varsin kohtuullisen tamminen, minkä lisäksi tammen aromit ovat hyvin integroituneet kokonaisuuteen – kypsytys tuo hedelmään kevyen maitosuklaisia ja vaniljaisia vivahteita, mutta ei päälleliimattua tammiuutosta tai karvaaksi taittuvaa kuivaa puuta. Varsin hedelmäisen makumaailman alta häivähtelee myös hentoja kehittyneemmän viinin nahkaisia ja kevyen tupakkaisia piirteitä. Kokonaisuutta kannattelee yllättävänkin ryhdikäs hapokkuus ja kohtalainen tanniinisuus, vaikkakin viini tuntuu rungostaan huolimatta vaikuttavan silti melko monoliittiselta esitykseltä.

Pitkä, aromikas ja vivahteikas jälkimaku siistii valtaosan kypsien hedelmien aromeista pois suusta ja jättää kepeän vaniljaisen, kohtalaisen mausteisen, tyylikkään tamminen ja melko tervaisen ja savuisen jälkivaikutelman.

Kokonaisuutena Mad Hatter on todella vaikuttava ja kaikin puolin vakuuttava aussi-Shiraziksi – vaikka Guigalin Crozes-Hermitage oli illan viineistä eniten makuuni, olisin valmis antamaan Mad Hatterille enemmän pisteitä, jos niitä jakaa pitäisi. Tämän viinin todella massiivinen ja päällevyöryvä ilmaisu ei ole sitä, joka meikäläistä hirveästi puhuttelisi, mutta viinissä on kiistämättä upeasti syvyyttä, mielenkiintoa ja aromien harmoniaa. Mad Hatter on poikkeuksellisen ryhdikäs ja mielenkiintoinen punaviini, joka valaa uskoa niin McLaren Valen Shiraz-viineihin kuin Dean Hewitsoniin viinintekijänä – vaikka viinillä on hintaa, ei se maistamisen jälkeen tunnu niin kovalta kuin aikaisemmin!

Hewitson lupailee viinilleen peräti 20 vuoden kypsytyskestävyyttä, mikä vaikuttaa melko kovalta aussiviinille, mutta kenties viini tullee ajan myötä kuivumaan kasaan, keventäen runsaimmat ja raskaimmat hedelmät ympäriltään ja taittaen hilloisimmat aromit kuivemmiksi tertiääriaromeiksi – ja samalla viinin jo valmiiksi taka-alalle asettunut tammisuus tullee tasoittumaan entisestään. Toivottavasti. Vaikea mennä sanomaan, koska viiniä ei allekirjoittaneelta kypsyteltäväksi löydy, mutta toivottavasti pääsen vielä joskus testaamaan miten Hewitsonin Shirazit kestävät ikää!

Nykykunnossa Mad Hatter pelasi varsin kelvollisesti naudan grillifileen ja sekalaisten lisukkeiden kanssa, joskin ruoalta olisi voinut löytyä enemmänkin vastapainoa viinin melko massiivisen mehukkaalle aromipuolelle – suosittelen siis naittamaan viinin riittävän runsaiden ruokien kanssa, ettei sen väkevä ilmaisu pääse ottamaan ateriasta liian voimakasta niskalenkkiä!

Lyhyesti: Varsin massiivinen ja runsaan aromikas mutta samalla yllättävänkin tyylikäs ja tasapainoinen punaviini, johon on saatu hienosti pereinteisen aussi-Shirazin parhaat puolet. Suosittelen vartomaan vielä muutaman vuoden siinä toivossa, että viini keventäisi ja kuivattaisi vielä varsin monoliittista ja kevyesti hillomaisen makeaan taittuvaa ilmaisuaan.

Arvio: Erinomainen – poikkeuksellisen tyylikäs, aromikas ja rakenteikas Shiraz Australiasta. Viini kaivannee enemmän ikää lähinnä vielä nuorekkaan, mehevän ja jopa monoliittisen hedelmänsä puolesta – rakenteeltaan viini on varsin kypsä ja helposti lähestyttävissä jo nyt.

Hinnan (34,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti