Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.7.13

E. Guigal Crozes-Hermitage 2009

E. Guigal Crozes-Hermitage 2009
  • Valmistaja: Établissements Guigal
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Crozes-Hermitage
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Pohjois-Rhône, Crozes-Hermitage
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 20e (Huhtikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: 149 SEK (~17,07e, Heinäkuu 2013, Systembolaget)


Työporukkamme kokkailuun ja hyviin viineihin keskittyneessä illassa toinen grillatulle naudalle varattu viini oli Rhônen viinialueita melko kattavasti edustavan Guigalin Crozes-Hermitage. En tähän hätään muista mistä juuri pöydässämme ollut kappale oli ostettu ja mihin hintaan, mutta ainakin viini kuuluu tällä hetkellä naapurimonopolimme perusvalikoimaan.

Viini on valmistettu keskimäärin 35 vuotta vanhojen köynnösten hedelmistä ja sitä on kypsytetty 18 kuukautta tammessa ennen pullotusta. Mielenkiintoista on se, että viiniä on valmistettu vuodesta 2001 n. 100 000 - 250 000 pulloa vuodessa, mutta vuosikertaa 2009 on valmistettu peräti 500 000 pulloa – siinä on melkoinen harppaus tuotantomäärissä!

Viinin väri on todella tumman ja verisen kirsikkainen sekä ulkonäöltään melko tiivis ja vain aavistuksen verran valoa läpäisevä.

Tuoksu on tuhti, muhevan hedelmäinen ja mehevän kirsikkainen. Seassa on myös Pohjois-Rhônen viineille ominaista lihaisuutta, kevyitä savun häivähdyksiä, kuivattuja yrttejä ja hentoa parfyymisyyttä. Tammi häivähtelee paikoin kevyesti paahteisena puumaisuutena ja alkoholi tuo tuoksuun aavistuksen eetterisen sävyn.

Suutuntumaltaan viini on juuritestattuun Château Potensaciin verrattuna hyvin samantyyppinen – keskitäyteläinen, tiukahko ja suht hapokas. Makumaailma on kuitenkin täysin toista maata: kuiva mutta maukkaan mehukas, karhunvatukkainen ja kevyen hapankirsikkainen aromimaailma tulvahtelee marjaisuuden ohella hienovaraisia, mausteisia vivahteita: jauhettua pippurisuutta, karvaaseen taittuvaa yrttisyyttä, kevyttä orvokkisuutta, kevyttä savua ja hentoa, pölyistä maamaisuutta. Runsas makumaailma peittää ilahduttavasti lähes kaikki tammeen viittaavat vivahteet ja yleisilme on ihastuttavan puhdaspiirteinen ja runsas. Melko tanniinisen tiukahko runko piirtää viinille selvät raamit ryhdikkään hapokkuuden avulla. Kokonaisuutena viini on varsin intensiivinen ja vivahteikas.

Jälkimakua ohti viinin hyvin pippurinen puoli tulee erityisesti pintaan; kokonaisuudesta jää kevyen kirsikkainen, hennon karpaloinen ja aavistuksen savuinen jälkivaikutelma, joka jatkuu varsin miellyttävänä melko pitkään. Tammen voi aistia suun ja nenän takaosiin nousevana kevyenä vaniljaisuutena ja hentona lyijykynäisyytenä.

Yleisesti Guigalin Crozes-Hermitage oli todella ihastuttava alueen viiniksi. Crozes-Hermitage, tuo Pohjois-Rhônen suurin yksittäinen viinialue, voi tuottaa tuottajasta riippuen melko vaihtelevantasoisia viinejä, mutta ainakaan tähän asti ei alueelta ole pettymyksiä tullut, ovat tuottajat olleet sitten ihan pikkutekijöitä tai alueen suurimpia osuuskuntia – kuten esimerkiksi juuri kyseessä oleva Guigal.

Tämä Guigalin Crozes-Hermitage ei ole mitenkään erityisen runsas tai täyteläinen Pohjois-Rhônen Syrahiksi, vaan kevyempää ja hillitympää päätä edustava, mutta siitä huolimatta – tai juuri siksi – viini on ihastuttavan freesi, tasapainoinen ja aromeiltaan runsas ja intensiivinen paketti, joka pelasi mitä mainioimmalla tavalla grillissä kunnolla käristettyjen pihvien kumppanina. Yleisilmeeltään viini on varsin nuorekas ja tulee varmasti hyvin kestämään lisäkypsyttelyä, mutta sitä viini ei varsinaisesti tunnu kaipaavan – korkki vain auki, anna pullon hengitellä karahvissa tunti pari ja ruokapöytään!

Lyhyesti: Keskitäyteläinen, ryhdikäs, nuori ja eloisa Pohjois-Rhônen Syrah sieltä hintahaarukan alapäästä. Tyylillisesti kepeähkö, mutta varsin tasapainoinen ja aromeiltaan tyylipuhdas esitys, joka pelaa varsin mainiosti puruvoimaista viiniä kaipaavien ruokien parina.

Arvio: Tyylikäs – todella klassinen ja harmoninen Pohjois-Rhônen Syrah. Vaikka viinistä ei löydy hiljattainmaistetun Domaine des Lisesin maalaista persoonallisuutta, eikä se pärjää vaikuttavuudessa alueen runsaampia viinejä tuottaville alueille, on kokonaisuus silti varsin verraton, herkullinen ja alueelle tyypillinen. Omasta mielestäni iltamme paras viini.

Hinnan (17,07e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti