Altano Douro Tinto 2010
- Valmistaja: Symington, Altano
- Tyyppi: Punaviini, DOC Douro
- Maa: Portugali
- Alue: Douro
- Rypäleet: Touriga Franca, Tempranillo, Tinta Barroca
- Koko: 0,75
- Hinta ostohetkellä: 11,00e (Toukokuu 2013, Ravintola Os Tibetanos, Lissabon)
- Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Ensimmäisenä iltanamme Lissabonissa suunnistimme pitkän päivän päätteeksi hotellimme lähistöllä sijaitsevaan, netissä runsaasti kehuja keränneeseen Os Tibetanos -ravintolaan. Siellä tiibetiläisestä ruokakulttuurista vaikutteita saaneet, omaperäiset (ja kaikin puolin herkulliset) kasvisruokamme saivat kylkeensä listalta melko summanmutikassa valitun Dourolaisen Altanon.
Kyseessä on mm. 9 eri portviinitaloa omistavan Symington Family Estatesin tuottama perustason punaviini, joka Portviinien tapaan tulee myöskin Douron laaksosta ja on niin ikään myös valmistettu samoista rypäleistä mistä Portviinit tehdään. Tähän viiniin käytetyt rypäleet tulevat Symingtonin omistamilta tarhoilta Douro-laakson ala-alueilta Cima Corgosta ja Douro Superioresta. Lopuksi viiniä on kypsytetty käytetyissä 400 litran tammitynnyreissä n. vuoden ajan.
Viinillä on kevyesti läpinäkyvä, tasaisen tummanpunainen väri.
Tuoksu on hieman modernin Bordeaux-henkinen, eli lasista löytyy kypsää mustikkaa, kevyesti Cabernet'n suuntaan henkivää Tempranillon mustaherukkaa ja varsin hyvin hillityksi jäävää, kevyen lyijykynäistä tammea. Seassa on myös tummaa, luumuista hedelmää ja kevyttä tupakkaisuutta.
Pehmeä maku asettuu luontevasti jonnekin keskitäyteläisen ja täyteläisen välimaastoon. Viinin melko nuorekas makumaailma on tumman hedelmäinen ja kypsän marjainen. Viini on suht helppo ja vaatimattomanpuoleinen rakenteeltaan, johtuen melko vaatimattomaksi jäävästä hapokkuudestaan ja kevyestä tanniinisuudestaan.
Viinistä jää pitkähkö ja miellyttävä jälkimaku, jota hallitsee sekamarjainen aromimaailma, kypsä mustaherukkaisuus etunenässä. Tammisuus tuo esiin häivähdyksiä vaniljatangosta ja paahdetuista mausteista.
Kokonaisuutena Altano on nuorekas ja dourolaiseksi punaviiniksi hieman kevyt ja simppeli, mutta kaikin puolin kelvollisen passeli ruokaviini, joskin hieman arkisen oloinen. Rotevampi ja tanniinisempi viini olisi saattanut ruveta riitelemään kohtalaisen mausteisen ja aromikkaan kasvisruokamme kanssa, joten viinin hieman kevyempi ja hedelmävetoisempi ilmaisu oli paikallaan.
11 euron hinnallaan viini oli ravintolan viinilistan selkeästi hinnakkaammasta päästä, mikä tuntuu varsin käsittämättömältä suomalaiseen hintatasoon tottuneelle – täällä päin kun tuohon hintaan ei meinaa saada edes lasillista vastaavantasoista viiniä. Os Tibetanosin viinilista ei kyllä ollut erityisen painottunut laatuviinien puolelle, vaan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta listan viinit olivat sellaisia, joita löytyi lähikaupasta 4-8 euron hintaan – mikä tosin kääntyy Alkon hintahaarukkassa n. 8-15 euron viineiksi. Viinilistan pullojen katteet kuitenkin tuntuivat olevan max 50% kaupan hinnoista, mistä suomalainen ravintolaskene voisi ottaa mallia – vastaan kun on täällä kotimaassa tullut peräti 500% katteella varustettuja pulloja!
Yleisesti Altano Tintosta jäi hieman vaatimaton yleisilme, mutta sen sijaan Os Tibetanosista jäi varsin hyvä maku suuhun! Itse viiniä en siis varsinaisesti suosittelisi metsästämään, mutta jos joskus satut löytämään itsesi Lissabonista ja haluat testata mielenkiintoista vegeravintolaa, suuntaa Avenida da Liberdaden läheisyydestä löytyvään Os Tibetanosiin!
Lyhyesti: Simppeli ja nuorekas peruspunaviini erityisesti Portviineistä kuuluisasta Douron laaksosta. Kelvollinen esitys arkiseksi ruokaviiniksi, mutta ei juuri muuta.
Arvio: Keskinkertainen – maukas mutta melko yksiulotteinen ja arkinen tapaus, jossa yhdistyy mutkattomalla tavalla portugalilainen tumma hedelmäisyys ja kevyt Bordeaux-henkisyys.
Hinnan (11,00e) ja laadun suhde: Ravintola Os Tibetanosissa viinipullo oli ihan kohtuullisen hintainen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti