Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.7.13

Companhia das Lezírias Colheita Tardia 2008

Companhia das Lezírias Colheita Tardia 2008
  • Valmistaja: Companhia das Lezírias
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, VR Tejo
  • Maa: Portugali
  • Alue: Ribatejo, Lezíria do Tejo
  • Rypäleet: Síria (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: n. 10,00e (Toukokuu 2013, Viniportugal-viinimessut, Lissabon)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viimeiseksi arviokseni Lissabonin reissulta jää tämä kirjoitus ribatejolaisesta jälkiruokaviinistä. Kyseinen viini tuli vastaan toiseksi viimeisenä kokonaisena päivänä koetuilla viinimessuilla, jonne Viniportugal oli kerännyt tuottajia Sétubalista, Alentejosta ja Lissabonin lähiseuduilta; vaikka flunssan alta pystyi viinien vivahteita erottamaan joten kuten, totesin homman olevan niin hankalaa, että jätin tämän yhden arvion jälkeen hommat sikseen ja keskityin lähinnä juttelemaan tuottajille ja edustajille.

Erityisesti mieleen jäivät ajatustenvaihdot myös Suomessa tutun Casa Santos Liman edustajien parissa sekä ajatustenvaihto mitä mukavimman (ja ihastuttavan puhdaspiirteisiä ja rakenteikkaita valkoviinejä tuottavan) Vale da Capuchan viinintekijä Pedro Marquesin kanssa. Erityisesti jälkimmäisen pullotteita suosittelen testaamaan jos vastaan sattuu tulemaan. Mutta, itse arvion viiniin!

Companhia das Lezírias on vuonna 1975 valtion haltuunottama maatalouslaitos Tejon alueelta, jonka valtavilla tiluksilla viljellään viinirypäleitä ja oliiveja, kasvatetaan karjaa ja harjoitetaan metsästystä, monien muiden tointen ohella. Tämä Colheita Tardia, "Late Harvest", on Síriasta (myös Roupeirona tunnettu valkoinen lajike) valmistettu jälkiruokaviini, jota on kypsytetty 6 kuukautta uudessa ranskalaisessa tammessa ennen pullotusta.

Väriltään viini on paksuhko ja syvän kullankeltainen.

Makeata tuoksua hallitsevat Sauternes-maiset, kuivatun hedelmäiset ja kevyesti mausteisen tammiset aromit. Seasta löytyy myös kuitenkin tuoreempaa aprikoosisuutta ja hunajamelonia, aromaattista kukkeutta ja tammeen sekoittuvaa vaaleata siirappisuutta.

Makea maku on miellyttävä; aprikoosisten, taatelisten, kukkeiden ja hunajaisten vivahteiden sävyttämä. Seasta löytyy kevyt, mutta kokonaisuuteen mainiosti sointuva katkera elementti, joka tuo ryhtiä aavistuksen latteaan ja hillityn happoiseen yleisvaikutelmaan (siitä huolimatta, että tuottaja ilmoittaa viinissä olevan peräti 7 g/l happoja!) Viinin kohtalaisen runsas jäännössokeri (n. 90 g/l) on hyvin kohtuullisella tasolla muuhun aromikkuuteen nähden ja makeudestaan huolimatta viini on vallan mainio esitys aivan sellaisenaan. Varsinaista botrytiksen aromia viinistä ei löydä ja tammikin pysyttelee varsin kohtuullisesti taustalla ja antaa viinin muiden osa-alueiden loistaa pääosassa.

Jälkimaku on makeahkon keskimaun jälkeen yllättävän kuivahko, mausteisen tamminen, poltetun sokerinen ja kevyen bitterinen. Viinistä jää keskipitkä, tasainen ja mehukas jälkivaikutelma.

Kokonaisuutena Lezíriasin Colheita Tardia on varsin mainio ja tyylipuhdas jälkiruokaviini, hieman Sauternes'n hengessä, mutta onnistuen silti tarjoamaan jonkin verran myös taustalle häilyvää portugalilaisuutta. Suurta ja mullistavaa makuelämystä viini ei tarjoa, mutta viini ei ole laatuunsa nähden myöskään hinnalla pilattu.

Lyhyesti: Turvallinen ja perustasokas late harvest -jälkiruokaviini hieman Sauternes'n hengessä. Maukas ja – hieman ponnettoman tuntuisesta hapokkuudestaan huolimatta – varsin tasapainoisen oloinen esitys.

Arvio: Hyvä – tasainen ja kaikin puolin kelvollinen arkijälkkäri.

Hinnan (~10,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti