Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.7.13

Terrazas de los Andes Chardonnay Reserva 2008

Terrazas de los Andes Chardonnay Reserva 2008
  • Valmistaja: Terrazas de los Andes
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Argentiina
  • Alue: Mendoza, Tupungato
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 20,90e (Huhtikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 22,10e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Työporukkamme kokkaus- ja viini-illassa tarjoillun pääruoan kanssa (joka sisälsi mm. naudanpihvejä kahdella erilaisella maustevoilla, bataattia ja kasvishöystöä) oli punaviinien lisäksi napattu myös yksi valkoinen tarjolle: argentiinalaisen Terrazas de los Andesin Reserva-Chardonnay.

Mitään muuta varsinaista tietoa viinitalo ei tahdo kertoa viininsä valmistuksesta kuin sen, että tätä Reservaa tehdään vain parhaimpina vuosikertoina parhaista rypäleistä. Cellartracker paljasti, että viiniä on tehty ainakin jokaisena vuonna välillä 2007-2012, joten kyseessä on joko ilmiömäinen "keskimääräistä parempien" vuosikertojen putki, tai sitten kyseessä on vain perinteistä mainoslätinää.

Viinillä on tasaisen kellanvihreä väri.

Korkeasta kasvupaikastaan huolimatta viini on selvästi kasvanut kuumassa ilmanalassa: tuoksu on erittäin kypsän hedelmäinen ja tuo framille makeata ananasta, persikkaa ja omenahilloa. Taustalla tuntuu kevyen puisevaa tammea, mikä tekee valmiiksi tuhdista tuoksusta hieman raskaanpuoleisen.

Maku on kypsä ja hedelmävetoinen, mutta hieman yllättäenkin varsin sopivan hapokas ja ryhdikäs. Makupuolelta löytyy mehukasta punaomenaa, kypsää persikkaa ja mausteista tammisuutta. Tammea ei ole paljon, mutta se tuntuu lähinnä kuivana, kevyen karvaana puisuutena ja vain hentona vaniljan vivahteena. Yleisilme on tasapainoinen, mutta melko yksiulotteinen.

Jälkimaku on melko pitkä, mutta viinin hedelmäisyys kuolee melko nopeasti ja jättää lähinnä karvaan, mausteisen pähkinäisen ja hennon toffeisen jälkivaikutelman.

Yleisesti tämä Chardonnay Reserva on ihan perusmiellyttävä uuden maailman valkoviini, erityisesti arveluksia herättäneen tuoksun jälkeen – ei ole koiraa karvoihin katsominen tässäkään tapauksessa – mutta tilausvalikoiman hintaan ei tämä kyllä ihan hinnan luomia odotuksia onnistu lunastamaan. Ei itse asiassa lähimainkaan. Vastaavanlaisia, kevyesti tammitettuja Chardonnay-viinejä löytyy niin Ranskasta kuin uudesta maailmasta puoleen hintaan ja vielä vajaalla parilla kympilläkin saa huomattavasti laadukkaampia esityksiä.

Eli vaikka viini ei ollut missään nimessä huono tai epäkelpo, ei se onnistunut juuri ollenkaan myöskään tarjoamaan suurta mielenkiintoa. Laivoilta tai ulkomailta jos viini löytyy huomattavasti edullisempaan hintaan, on se ihan passeli ostos, mutta monopolin hinnoilla viini kannattaa mielummin jättää hyllyyn.

Lyhyesti: Mukavan raikas, ryhdikäs ja kevyellä otteella tammitettu uuden maailman Chardonnay, jonka suurimmaksi ongelmaksi jää sen melko yksiulotteinen ja yllätyksetön ilmaisu.

Arvio: OK – viini on varsin hyvin tehty ja tasapainoinen tapaus, mutta ei missään nimessä tilausvalikoiman reilun parin kympin hinnan väärti.

Hinnan (22,10e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti