Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.7.13

Quinta do Vallado Branco 2012

Quinta do Vallado Branco 2012
  • Valmistaja: Quinta do Vallado
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Douro
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Rabigato, Viosinho, Arinto, Verdelho
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 4e / 12cl (Toukokuu 2013, Enoteca de Belem, Lissabon)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Käydessämme Lissabonin-matkallamme tutustumassa Belémin kaupunginosaan, oli reissuun pakko mahduttaa vierailu niin kahvila Fábrica de Pasteis de Belémissä kuin Enoteca de Belémissä, kaupungin yhdessä kehutuimmista viiniravintoloista.

Pieni, vain 5-6 pöytää käsittävä Enoteca de Belém löytyi lopulta kaupunginosan itälaidalta, pikkuruisen sivukujan varrelta. Istuuduimme pöytään ja kun tarjoilija tuli paikalle, pyysin viinilistaa. Hän palasi hetken päästä pienten teatterikiikareiden kanssa ja osoitti kädellään tiskun ylle levittäytyvään, reilusti päälle sadan pullon rivistöön kertoen asiallisesti jokaisen viinin olevan tarjolla hintaan neljä euroa per 12 senttiä. Toiselta puolelta kahvilaa löytyi pienempi hylly, josta löytyi arvokkaammat pullot, joita sai vain pulloittain. Tiirailin hetken aikaa häkeltyneenä ja vaikuttuneena hyllyjen laajaa valikoimaa, kunnes lopulta päädyin pyytämään tarjoilijalta hänen oman suosituksensa tilaamalleni caesar-salaatille, reunaehtona tammettamaton valkoviini. Salaatti saapuikin pian seuranaan lasillinen dourolaista valkoviiniä.

Viinin tuottanut, vuonna 1716 perustettu Quinta do Vallado on yksi Douron vanhimpia viinitaloja – tosin tätä nykyä Vallado on kotisivujensa mukaan ns. "viinihotelli"; tilan päärakennuksesta löytyy myös majoitustilat. Useiden satojen vuosien ajan viinitalo toimi Portviinitalo Ferreiran sopimusviljelijänä ja vasta vuonna 1993 viinitalo ryhtyi panostamaan erityisesti omien viinien tuottamiseen ja pullottamiseen sekä rypäleiden laadun parantamiseen. Tätä nykyä viinitalolla on 20 hehtaaria vanhoja, yli 80 vuotta vanhoja köynnöksiä, 50 hehtaaria nuoria, 6-15 vuotta vanhoja köynnöksiä sekä uudet, modernisoidut tilat viinin valmistukseen. Viinibaarissa tarjottu Quinta do Vallado Branco on viinitalon perustason valkoviini, joka on valmistettu paikallisista rypäleistä ja sitä on kypsytetty 5 kuukauden ajan terästankeissa.

Väriltään viini on vaalea ja kevyesti vihertävä.

Tuoksu on varsin runsas, houkutteleva ja täynnä portugalin valkoviineille tyypillistä, trooppista hedelmää: viinin kypsän hedelmäinen nokka tarjoilee päärynämehua, hunajamelonia, persikkaa, ananashilloa sekä varsin ilahduttavaa, kokonaisuutta raikastavaa mineraalisuutta.

Suussa Vallado Branco lunastaa runsaan ja kypsän hedelmäisen tuoksunsa luomat lupaukset: maku on mehevän runsas, makeankypsä ja erittäin hedelmäinen; kokonaisuudesta löytyy päällimmäisenä melonia ja hunajamelonia, taustalla häilyy vivahteita kevyestä päärynäisyydestä ja hennosta aprikoosisuudesta. Rakenteeltaan viini on hyvin täyteläinen, hieman pehmeähkö ja korkeintaan keskihapokas, mutta paksuudestaan huolimatta varsin miellyttävä – paketti pysyy ruoankin kanssa hyvin kasassa, eikä runsaasta hedelmäisyydestään huolimatta kokonaisuus tunnu missään vaiheessa raskaalta.

Miedosta, mutta pehmeän hedelmäisestä jälkimausta löytyy raikkaampaa, kypsän omenaiseen ja keveän päärynäisyyteen taittuvaa aromikkuutta sekä kohtalaisen pitkään jatkuvaa, hentoa mineraalista freesiyttä.

Kokonaisuutena Vallado Branco oli varsin mainio ja aromeiltaan erittäin tyypillinen nuori portugalilaisvalkoviini. Pehmeästä ja hedelmävetoisesta rakenteestaan huolimatta viini upposi meikäläisen makumaailmaan varsin vaivattomasti ja hieman hampaattomasta ensivaikutelmastaan huolimatta viini toimi yllättävänkin mainiosti salaatin kanssa. Lämmetessään viini rupesi muuttumaan turhankin tukevan oloiseksi, joten parhaimmillaan Vallado Branco on ehdottomasti melkein-muttei-ihan jääkaappikylmänä, jolloin viinin runsas hedelmäisyys ei puske aivan täydellä höngällä päälle. Vaikka viini oli varsin mutkaton arkiviini, onnistui sen runsas ja ennen kaikkea tammeton, puhdaspiirteinen ilmaisu tyydyttämään kaikki senhetkiset valkoviinintarpeeni.

Lyhyesti: Täyteläinen ja keskihapokas arkivalkoviini, josta löytyy reilulla kädellä kypsää, moniulotteista trooppista hedelmäisyyttä ja kevyttä mineraalia.

Arvio: Hyvä – jos tuhtia ja täyteläistä valkoviiniä kaupaan, juon tällaisia viinejä niin paljon mielummin kuin Chilen tai Yhdysvaltojen tammeen hukutettuja omenahillopommeja.

Hinnan (4,00e) ja laadun suhde: Enoteca de Belémissä 12cl lasillinen on oikein kelvollisen hintainen, suositteluni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti