Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.7.13

Blondel Carte d'Or Brut

Blondel Carte d'Or Brut Premier Cru
  • Valmistaja: Blondel Champagne
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Premier Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Montagne de Reims
  • Rypäleet: Pinot Noir (n. 67%), Chardonnay (n. 33%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 29,90e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 30,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Blondel on yli satavuotiasta historiaa kannatteleva viinitila, joka ryhtyi vuonna 1979 valmistamaan omia viinejä sen sijaan, että olisi myynyt rypäleensä suurille viinitaloille. Viinitalo omistaa yhden suuren, 10 hehtaaria käsittävän, prémier cru -tasoisen viinitarhan Montagne de Reimsin viinialueella, aivan päärakennuksensa vierestä (mikä on siis varsin harvinaista Champagnen alueella); viinitarhasta puolet on varattu Pinot Noirille ja puolet Chardonnaylle.

Blondelin Carte d'Or on talon perustason pullote ja yksi Alkon edullisimman pään (alle 30 euroa) shamppanjoista. Siihen käytetyt rypäleet korjataan käsin; viiniä kypsytetään kolmen vuoden ajan pulloissa; sakanpoistoon vaadittava "tanssitus" (remuage) hoidetaan perinteikkäästi käsipelillä.

Lasissa viinillä on raa'an vihertävä väri, minkä lisäksi viini tuntuu kuohuvan melkoisella innolla.

Tuoksu on melko lailla kepeähkö; kypsää sitrusta, hunajaa, mineraalia, aavistus keksitaikinaa ja kevyttä kukkaisuutta. Yleisilme vihjailee makeudesta.

Makeaan taittuvasta tuoksustaan huolimatta viinin maku on erittäin kuiva, kepeä, todella hapokas, raikas ja jopa kirpeä. Makumaailma on tyylikäs ja harmoninen, mutta aromeiltaan loppupeleissä melko kevyehkö. Kielellä pyörii hillitysti raa'an sitruunaisia, mineraalisia ja kevyen hiivaleipäisiä aromeja. Kielellä pirskahteleva mousse on runsas, pieni ja melko teräväkin, mikä vain korostaa entisestään viinin kepeyttä ja raikkautta. Jäännössokeria (7 g/l) ei makupuolelta tahdo löytää laisinkaan.

Lopuksi viinistä jää kepeään makuun nähden yllättävän pitkähkö, tuntuvan mineraalinen, kevyen leipäinen, tuoreen sitruksinen ja raa'ahkon viheromenainen jälkimaku.

Carte d'Or Brutista on vaikea uskoa viinin olevan Pinot Noir -voittoinen perus-Brut: viinin kepeä, tuntuvan hapokas ja paikoitellen jopa raa'ahkon sitrus-omenainen ilmaisu vei allekirjoittaneen mielikuvat Chardonnay-voittoisempaan blendiin ja matalampaan jäännössokeriin.

Sellaisenaan viinistä jäi ihan tyylikäs, joskin hieman vaatimaton yleisilme; kepeät aromit ja lähes viiltävä hapokkuus tuntuivat suorastaan kerjäävän ruokaa, jota naittaa skumpalle. Kenties erilaiset merenelävät tai salaatit saisivat tästä hyvän kumppanin? En tuomitse viiniä pettymykseksi, mutta en suosittele varsinaisesti korvaamaan sillä perusskumppaa, sillä sellaisenaan viini ei tuo juuri mitään ihmeempiä pöytään – sen sijaan ruokaa vastaan pistettäessä tästä viinistä löytyy varmasti paljon enemmän ruista ranteesta kuin pari kolme kertaa edullisemmasta tusinakuohuvasta.

Lyhyesti: Kepeä, freesi ja tuntuvan hapokas pientuottaja-shamppis, jonka aromimaailma on yleisilmeeltään hillitty, kuiva ja erittäin tuore, jopa raa'ahko. Ruokapöytäkuohuva.

Arvio: Tyylikäs – hillitty ja harmoninen edullisemman pään shamppis. Kenties muutama vuosi lisää voisi tuoda viinille lisää runsautta, syvyyttä ja mielenkiintoa?

Hinnan (30,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti