Masi Masianco 2011
- Valmistaja: Masi Agricola
- Tyyppi: Valkoviini, IGT Bianco delle Venezie
- Maa: Italia
- Alue: Friuli-Venezia Giulia, Udine
- Rypäleet: Pinot Gris (75%), Verduzzo (25%)
- Koko: 0,75
- Hinta arviointihetkellä: 14,50e (Huhtikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
- Hinta nyt: 14,90e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Huhtikuun puolessavälissä Winestate järjesti varsin mielenkiintoisen tasting-tapahtuman: Masin appassimento- ja appassimento parziale -menetelmillä (eli rypäleitä kuivaamalla) valmistetujen tuotteiden esittelyyn keskittyneen maistelun. Tilaisuus aloitettiin tilausvalikoimasta löytyvällä Masi Masiancolla.
Masiancon alkuperästä en saanut aivan täysin tolkkua, mutta ymmärtääkseni viini valmistetaan Castions di Stradassa, Friulin maakunnassa, sijaitsevan Stra' del Milione -tarhan Pinot Gris (/Grigio) -rypäleistä, joiden sekaan lisätään ylikypsinä poimittuja ja kolmen viikon ajan olkimatoilla kuivattuja Verduzzo-rypäleitä.
Viinin väri on voimakkaasti ja kirkkaasti vihertävä, joka taittuu kellertävään.
Masiancon nokka on viileänäkin varsin mehevä ja trooppisen hedelmäinen. Kypsästä hedelmäisyydestä löytyy makeata ananaksisuutta, kriikunaa, aprikoosia ja hunajamelonia; seassa on myös hentoa Pinot Gris'n mausteisuutta.
Viinin maku seuraa uskollisesti tuhdin tuoksun viitoittamalla tiellä – Masianco on melko täyteläinen ja pehmeä sekä aromeiltaan varsin rehevä ja kypsä, mutta silti mukavan kuivanpuoleinen (jäännössokeria löytyy 4 g/l) ja paksuun suutuntumaan nähden riittävän hapokas. Viinin makumaailma tarjoilee melko suoraviivaisin ottein kypsää, kellervää sekahedelmää – joka kielen kärjessä tuntuu makeampana ja selvemmän persikkaisena ja keltaluumuisena, Pinot Gris'n kevyesti savuista mausteisuutta ja hennon bitteristä yrttisyyttä. Lämmetessään hapokkuus tuntuu jäävän hieman hedelmän jalkoihin ja viinistä tulee aavistuksen verran pullukka.
Viinin keskipitkä jälkimaku jää hieman vaatimattomammaksi, minkä takia se tuntuu jäävän melko tuhdin keskimaun jalkoihin. Viinistä jää mausteinen, melko lämmin ja aavistuksen metallinen jälkivaikutelma, jossa yrttinen karvaus korostuu mehevän hedelmäisyyden kadottua kieleltä.
Yleisesti Masianco on varsin miellyttävä tuttavuus – Pinot Gris'n suht korkeasta osuudesta huolimatta viini ei Italialle tyypillinen, tylsän kepeä ja yksiulotteinen Pinot Grigio, vaan varsin mehevä ja hedelmävetoinen supervenetolainen – todennäköisesti kiitokset menevät neljännekselle kevyesti rusinoituja Verduzzo-rypäleitä. Joka tapauksessa, viini on hyvin viilennettynä varsin mukava seurusteluviini hellepäiviin, sekä melko luotettava kesäisten ruokapöytien yleisviini. Hinta on viinin melko suoraviivaiseen ja mutkattomaan ilmaisuun nähden kyllä hieman kovemmanpuoleinen – Alkon Italia-hyllyillä parhaat ostokset löytää n. 15 euron tuntumasta ja sen alle – mutta viini ei vaikuta kuitenkaan erityisen ylihintaiselta Suomen hintatasoon nähden.
Lyhyesti: Täyteläinen ja mehevän hedelmäinen kuiva valkoviini Pohjois-Italian yhdeltä tunnetuimmista viinintuottajista. Viini kannattaa nautti reilusti viilennettynä ja mahdollisimman nuorena.
Arvio: Hyvä – varsin mukava, helppo ja hedelmävetoinen Supervenetolainen. Ei tarjoa kovinkaan erikoisia makuelämyksiä, mutta sentään mukavan runsaan vaihtoehdon yleensä kovin tylsille ja kepeille Pinot Grigioille.
Hinnan (14,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti