Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.7.13

Château Potensac 1999

Château Potensac 1999
  • Valmistaja: Château Potensac
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Médoc
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Médoc
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (25%), Cabernet Franc (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 39,20e (Tammikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 39,70e (Helmikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)

Lähi-Alkossa vuoden alkupuolella pyörähtäessäni silmiini osui mielenkiintoinen tapaus – astetta ikääntyneempi Médoc, peräti viime vuosituhannen puolelta. Hintaakin viinillä toki oli, mutta koska harvemmin Alkon valikoimista löytyy hieman enemmän ikää keränneitä viinejä, päätin viinin olevan testaamisen arvoinen ja nappasin pullon mukaan. Kyseinen pullote tuli sitten korkattua muutamaa kuuta myöhemmin, huhtikuun lopulla työporukkamme kanssa järjestetyissä safkaa-ja-viiniä-illanvietoissa, joissa viini reilun tunnin karahvissamakoilun jälkeen pistettiin maustevoin ja bataattikiekkojen kanssa tarjoillun naudan sisäfileen seuraan.

Châtau Potensac oli killui pitkään Bordeaux Cru Bourgeois Exceptionnels -laatuluokituslistalla, johon oli listattu 9 perinteisten laatuluokitusten ulkopuolelta löytyvää viinitaloa, kunnes Ranskan viinilainsäädäntö lopulta kielsi listan vuonna 2007. Viini tulee Médocista, eli Bordeaux'n vasemmalta rannalta, jossa viinit tehdään perinteisesti Cabernet Sauvignon -vetoisesta sekoituksesta ja ne yleensä tuppaavat myös sekä kaipaamaan että kestämään enemmän ikää kuin "oikean rannan" pehmeämmät, Merlot-vetoiset punaviinit.

Karahviin valuu hyvin tumman viininpunaista ja kevyen läpinäkyvää tavaraa. Iän myötä viini on hillitysti sakkautunutta, joten karahvin käyttö tuli ihan tarpeeseen, mutta ikäänsä nähden sakkaa on kertynyt varsin vähän.

Avauduttuaankin viinin tuoksu varsin kevyt ja vaisuhko. Päällimmäisenä on hillittyä Cabernet Sauvignonin tuoretta herukkaisuutta ja tammen tuomaa hentoa lyijykynäisyyttä, taustalla on aavistuksen verran maalaisuutta, likaista maamaisuutta ja kehittyneen nahkaisia piirteitä. Kevyehkö tuoksu kuitenkin ei kuitenkaan tarjoa juuri mitään ihmeellistä, minkä lisäksi se ei tarjoa alkoholille juurikaan vastapainoa, minkä vuoksi kokonaisuus on melko eetterisen alkoholinen.

Potensacin maku on kuiva, tiukka ja Bordeaux'ksi melko kevyehkö, suutuntumaltaan keskitäyteläinen. Kielellä pyörii tuoretta mustaherukkaisuutta, pippurista maustetta ja karvasta yrttisyyttä. Tammi ei ole kadonnut tai integroitunut iän myötä, vaan viini on yleisilmeeltään varsin kuivan puiseva ja tiukka. Kokonaisuuden rakenne on kunnossa, sillä viini on melko hapokas, hillityn tanniininen ja ryhdikäs, mutta tuntuu siltä, ettei viinin hedelmä ole kestänyt ikää – kehittyneempiä vivahteita ei ole juurikaan ilmaantunut nuorekkaan hedelmän kadotessa, joten viinin tasapaino tuntuu olevan hieman hukassa.

Jälkimaku on kuivan metsämarjainen, karvaan puiseva ja kevyen pippurisen mausteinen. Viinistä jää pitkä, tiukka ja karvas jälkivaikutelma.

Yleisesti Château Potensac oli hieman pettymys niin tyyliinsä kuin ikäänsä nähden – viini oli selvästi iäkäs, mutta tarjoili melko vähän oikeasti kehittyneitä piirteitä melko ryhdikkään rungon vastapainoksi. Kokonaisuutena viini vaikutti siltä, että tasokas perus-Bordeaux olisi jätetty kypsymään ilman varsinaisia edellytyksiä siihen – tämä viini olisi varmasti ollut huomattavasti parempi esitys puolet nuorempana (ja puolet edullisempana) esityksenä. Nyt viini tuntuu ylittäneen jo huippunsa ja siirtyneen kohti hidasta kuolemaa.

Yksi viinin epätasapainoista ilmaisua selittävä tekijä voi olla Bordeaux'n haasteellinen vuosikerta 1999, jolloin aluetta riivasivat niin yllättävät raekuurot kuin pitkään jatkuneet sateet. Kenties Potensac 1999 on ollut alun alkaenkin melko keskinkertainen esitys, jota kypsyttely ei ole millään lailla kyennyt parantamaan. Vaikka viiniä nyt siemailikin ihan mielenkiinnolla, tarjoili se loppupeleissä melko vähän mitään oikeasti kiehtovaa ikäänsä nähden, eikä edes viinin ilmaisua pehmittävä grillattu nauta kyennyt tuomaan kokonaisuuteen hirveästi balanssia.

Lyhyesti: Tilausvalikoimasta löytynyt melko ikääntynyt Bordeaux, jonka melko vaatimaton hedelmä ei enää kykene pistämään vastapainoa kireälle ja hapokkaalle rungolle. Tarjoaa melko vähän kehittyneemmän viinin piirteitä ikäänsä nähden.

Arvio: Keskinkertainen – melko vaatimaton ja jo huippunsa ohittanut Médoc, joka ei enää kykene tarjoamaan vastinetta iän tuomalle kovalle hinnalle.

Hinnan (39,70e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti