Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.7.13

Casa da Passarela Tinto 2009

Casa da Passarela Tinto 2009
  • Valmistaja: O Abrigo da Passarela
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Dão
  • Maa: Portugali
  • Alue: Beiras, Dão
  • Rypäleet: Touriga Nacional, Tempranillo, Alfrocheiro Preto, Mencía
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 2,85e / 12cl (Toukokuu 2013, Café Royale, Lissabon)
    2,42e (Garrafeira Lançarote)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Lissabonissa eräässä ravintolassa istuskellessani huomasin haju- ja makuaistini palanneet päivän aikana sen verran flunssan kourista, että kykenin jälleen saamaan jotain tolkkua siitä, mitä söin tai join. Päätin riemuita tätä kyseistä tapahtumaa kirjoittamalla ylös havainnot ruoan kumppaniksi tilatusta, edessäni istuskelevasta viinistä.

Väriltään viini on tumma, syvän rubiininpunainen ja kevyesti läpinäkyvä.

Varsin mehevänoloisesta tuoksusta löytyy lähinnä tummia hedelmiä ja marjoja, mustikkaa ja kevyttä mustaherukkaa etunenässä, sekä kevyesti maamaisuutta.

Hieman kypsänmakeaan taittuva, yllättävänkin marjavetoinen maku jatkaa tuoksun viitoittamalla linjalla. Kokonaisuutta hallitsevat sekamarjaiset ja kevyen metsäiset vivahteet. Suutuntumaltaan viini on runsas, mutta myös kohtalaisen kevythappoinen ja siksi pehmeähkö. Hillitty tanniinisuus tuo kuitenkin kokonaisuuteen miellyttävää tiiviyttä.

Lopuksi viinistä jää keskipitkä, rehevän marjaisa ja pölyisen maamainen jälkimaku.

Kokonaisuutena viini on varsin miellyttävä, mutta samalla kuitenkin hieman simppeli ja rakenteeton pöytäviini. Kohtalaisen mutkattomasta aromipuolesta onneksi löytyy riittävästi mielenkiintoa, eli viini ei putoa tylsimpien ja geneerisimpien perusviinien joukkoon, vaan paljastuu erityisesti ruoan kanssa varsin passeliksi arkiviiniksi. Kahvilaravintolan hinnalla viinistä ei löydy pahemmin mitään negatiivista sanottavaa; viini- ja nettikaupoista viiniä voi löytää edullisimmillaan hintaan alle 3 euroa / pullo, mikä tekee viinistä suorastaan erinomaisen hinta-laatusuhteen tapauksen!

Lyhyesti: Hieman turhan pehmoinen, arkinen ja mutkaton, mutta samalla kuitenkin myös miellyttävä ja puhdaspiirteinen peruspunaviini Dãosta.

Arvio: Miellyttävä – kelvollinen peruspunaviini. Ei tarjoa suuria elämyksiä, mutta onnistuu maistumaan varsin miellyttävältä niin ruoan kumppanina kuin sellaisenaankin.

Hinnan (2,42e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti