Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.7.13

Masi Riserva di Costasera Amarone 2007

Masi Riserva di Costasera Amarone Classico 2007
  • Valmistaja: Masi Agricola
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Amarone della Valpolicella Classico Riserva
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina (70%), Rondinella (15%), Oseleta (10%), Molinara (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 49,90e (Huhtikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 50,90e (Helmikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Masin Riserva di Costasera on eräänlainen välimatkan viini talon perus-Amarone Costaseran ja kahden lippulaiva-tasoisen Cru-Amaronen, Campolongo di Torben ja Mazzanon välillä. Riserva di Costaseraa usein mainostetaan perus-Costaseran voimakkaampana ja pidempäänkypsytettynä parina, mutta tämä on vain osa totuutta – viini kyllä valmistetaan samoista Costasera-tarhan rypäleistä, mistä perus-Costaserakin, mutta tähän viiniin valitaan tarkasti tarhojen parhaat rypäleet, minkä lisäksi Masi käyttää vain tässä viinissä erittäin harvinaiseksi käynyttä, alueelle perinteistä, pienisatoista ja hankalastiviljeltävää Oseletaa, joka Masin edustaja Raffaelle Boscainin mukaan tuottaa sellaisenaan varsin karua, tanniinista ja maalaista viiniä, mutta joka soveltuu erinomaisesti appassimento-menetelmällä valmistettuihin viineihin ja tuo perinteisessä Valpolicella-blendissä (Corvina, Rondinella, Molinara) viiniin ryhtiä, särmää ja persoonaa. Oseletaa viljelee nykyisin enää vain muutamat viinitalot ja Masi lienee niistä suurin.

Riserva di Costaseraan käytettäviä rypäleitä kuivataan erittäin pitkään, yli neljä kuukautta, jolloin ne menettävät lähes puolet painostaan. Tämän jälkeen niistä puristetaan erittäin konsentroitunutta ja makeata viiniä, jotka viiniytetään erikseen peräti 45 päivän ajan terästankeissa ja slavonialaisesta tammesta tehdyissä tammisammioissa. Tämän jälkeen viineistä sekoitetaan lopullinen viini, jonka annetaan vielä käydä lisää 35 päivää suurissa tammisammioissa, joissa tapahtuu myös viinin happoja pehmentävä malolaktinen käyminen. Kun viini on lopulta käynyt kuivaksi (ja saavuttanut hurjan 15,5% alkoholipitoisuuden), siirretään viini 600 litran tammitynnyreihin (kolmasosa uusia; kolmasosa vuoden ja kolmasosa kaksi vuotta vanhoja) kypsymään peräti 40 kuukauden ajaksi. Lopuksi viini viettää vähintään puoli vuotta pullossa ennen myyntiinlaskua. Rypäleiden korjuusta kaupan hyllylle viini ehtii siis muhia eri muodoissaan peräti reilut 52 kuukautta, eli yli neljä vuotta!

Lasissani makoilee erittäin tiiviistä, tumman rubiininpunaista ja viskositeetiltaan melko paksua viiniä, jonka väri taittuu reunoiltaan hennosti vaaleammaksi ja aavistuksen verran läpinäkyvämmäksi.

Viinin intensiivinen tuoksu on synkän tummanpuhuva, mutta makeahko. Rehevästä aromimaailmasta löytyy ylikypsää kirsikkaa, hentoa rusinaisuutta, kevyttä nahkaa, kuivattuja luumuja ja tummapaahtoista kahvia. Erittäin pitkään tynnyrikypsytykseen nähden viinin tammisuus on erittäin hillittyä, hienostunutta ja erinomaisesti kokonaisuuteen integroitunutta. Viinin runsas alkoholipitoisuus tuo tuoksuun hentoa apteekkieetterisyyttä, muttei lämmetessäänkän leikkaa juuri ollenkaan läpi.

En varsinaisesti jaksa yllättyä siitä, että viini on suussa todella runsas, voimakas ja erittäin, erittäin täyteläinen; viini kuitenkin vakuuttaa heti ensi hetkestä, ja vaisuhkon perus-Costaseran jälkeen en voi olla nyökyttelemättä hyväksyvästi Riservan uskomattoman tuhdille makumaailmalle. Erittäin tuhti ja konsentroitunut hedelmäisyys tarjoaa ensiksi reippaasti makeata kirsikkaa, tummaa, luumuista hedelmäisyyttä, mustikkasurvosta ja karhunvatukkaa. Alta löytyy kevyemmin kuivattuja tummia hedelmiä, rusinaa, mokkaa, viikunaa, kevyesti hyvin integroitunutta tammista mausteisuutta, hapankirsikkaa ja bitteristä yrttisyyttä. Alkoholi lämmittää kevyesti, muttei häiritsevästi, vaan muhkeaan kokonaisuuteen sointuvasti suun limakalvoja. Viinistä löytyy myös ryhtiä tuovaa hapokkuutta ja melko runsasta, hienojakoista ja suht tuntuvaakin tanniinisuutta; tuhdista konsentraatiostaan ja suutuntuman runsaudestaan huolimatta Riserva ei ole mitenkään läski, vaan varsin roteva ja rakenteikas esitys. Lyhyesti sanottuna suussani pyörii todella upeata, moniulotteista ja kaikin puolin harmonista huippuviiniä.

Riserva di Costaseran runsas jälkimaku ei kalpene massiivisen keskimaun rinnalla, vaan tarjoaa erittäin runsasta, kuivaa tummaa hedelmää, karvasta yrttisyyttä, mausteista tammea ja hentoa, taatelista makeutta. Ei mitenkään yllättäen alkoholi jää hieman lämmittelemään suuta ja nielua, mutta korkeasta alkoholistaan huolimatta se ei missään vaiheessa onnistu puskemaan tuhdin makumaailman läpi häiritsevästi pinnalle. Viinistä jää viipyilevä, intensiivinen, todella monisyinen ja karhean tanniininen jälkimaku, joka kehittyy upeasti kielellä erittäin pitkään viinin jälkeen.

Yleisesti Riserva di Costasera on kaikin puolin upea Amarone, siitä ei pääse mihinkään; tämä viini on täysin toista maata kuin melko vaatimattomaksi jäänyt, yllätyksetön perus-Costasera. Kokonaisuus on lähemmäs kuuden vuoden iästään huolimatta vielä erittäin nuoren, jopa primäärisen oloinen, mutta tästä huolimatta erittäin hyvin lähestyttävissä. Näin muhkealle ja rotevalle viinille on kyllä melko mahdotonta keksiä mitään järkevää ruokakumppania, mutta toisaalta itse en ainakaan haluaisi minkään tulevan minun ja näin upean viinin väliin. Korkeintaan pientä Parmigiano-juustonkänttyä voisin jäystää viinin hedelmän makeuden vastapainoksi.

Mutta jos viinistä haluaa saada kaiken mahdollisen irti, suosittelen jättämään viinin kellariin vuosikausiksi, peräti vaikkapa vuosikymmeneksi tai pariksikin – näin massiviselle, rakenteikkaalle ja tasapainoiselle viinille ei tuommoisesta ajasta selviytyminen ole temppu eikä mikään. Vanhetessaan viini tulee varmasti karistamaan voimakkaiden ja terhakoiden tanniinien aggressiota sekä ylimääräistä painoa massiivisesta hedelmäisyydestä sen lisäksi, että kokonaisuudesta tulee varmasti nousemaan toinen toistaan mielenkiintoisempia ja moniulotteisempia tertiääriaromeja. Jo nyt viini on kovasta hinnastaan huolimatta hyvä ostos; ikääntyessään varmasti moninkertaisesti parempi. Jos harkitset ostavasti Alkosta lähemmäs neljän kympin Amaronen, suosittelen harkitsemaan reilun kympin lisäsatsausta tähän viiniin – se tulee olemaan pikkuraha tämän viinin tuoman hekuman rinnalla.

Lyhyesti: Uskomattoman massiivinen ja konsentroitunut laatu-Amarone, josta löytyy kolossaalisen suutuntuman vastapainoksi jämäkkää ryhtiä ja rakennetta. Todella upea, aromeiltaan vielä nuorekas ja kaikin puolin äärettömän hedonistinen punaviini. Kaikin puolin korkkaamisvalmis tällä hetkellä, mutta tämän viinin kohdalla kärsivällisyys kypsyttelyn kanssa tulee palkitsemaan.

Arvio: Täydellinen – jep, sitä tämä on.

Hinnan (50,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti