Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.7.13

Rosa dei Masi 2012

Rosa dei Masi 2012
  • Valmistaja: Masi Agricola
  • Tyyppi: Roséeviini, IGT Rosato delle Venezie
  • Maa: Italia
  • Alue: Friuli-Venezia Giulia, Udine
  • Rypäleet: Refosco (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,50e (Huhtikuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: 14,90 (Toukokuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
    89 SEK (~9,90e, Toukokuu 2014, Systembolaget, beställningssortiment)


Italialaisen Boscainin perheen luotsaamaa viinitalo Masia pidetään nykyisin varsin suositun appassimento-menetelmän pioneerina sekä yhtenä modernien venetolaisviinien johtotähdistä. Winestaten järjestämän ja Raffaele Boscainin luotsaaman Masin appassimento-menetelmällä valmistettuihin viineihin keskittyneen maistelutilausuuden toisena viininä esiteltiin jonkin sortin "Supervenetolainen rosée", Rosa dei Masi – Masin mukaan maailman ainoa rosée, johon käytetään myös kuivattuja rypäleitä.

Rosa dei Masi on valmistettu ikivanhasta ja juuri Pohjois-Italialle tyypillisestä Refosco-rypäleestä, joka tyypillisesti tuottaa melko kovia ja tanniinisia punaviinejä sekä karuja ja kireitä roséita. Masi on pyrkinyt kiertämään rypäleelle ominaiset, kovat aromit kuivattamalla osan viiniin käytettävistä Refosco-rypäleistä (15%) rusinoiksi, ennen kuin niistä valmistetaan roséeta – kyseessä on siis ns. appassimento parziale -viini. Viiniin kerätyt rypäleet ovat peräisin Masin Friulissa sijaitsevalta "Stra' del Milione" -tarhalta ja Viini on käyttämisen jälkeen kypsynyt 6 viikkoa hiivasakan kanssa; viini lanseerattiin keväällä 2012, eli nyt on vuorossa viinin toinen vuosikerta koskaan.

Väriltään viini on aavistuksen pinkkiin taittuvan lohenpunainen.

Tuoksu on todella tuoreen marjainen, lähes vastapuristetun metsämarjamehun tuoksuinen ja varsin runsas, jopa kevyen lihaisa. Kuivatetut rypäleet tuovat kuitenkin sekaan selkeästi kypsänmakean komponentin, joka vihjailee persoonallisesti jopa kevyesti aprikoosihilloiseen suuntaan. Seassa on myös keveästi pistävä aromi, joka tuo mieleen raa'at mansikat ja hennon hikisyyden – eikä tämä kuitenkaan tee tuoksusta yhtään sen epämiellyttävämpää!

Melko runsaan ja jopa makeilla vivahteilla flirttailleen tuoksun jälkeen viinin kuiva ja jopa karuhko maku suorastaan pääsee yllättämään. Viini on kuitenkin karuhkosta ilmaisustaan huolimatta mukavan ystävällinen ja omalla laillaan helpohko – todennäköisesti jälleen kiitos kuivatettujen rypäleiden tuoman runsauden. Kokonaisuus on varsin rakenteikas, hillityn vadelmavetoisen punamarjainen ja melko hedelmäinen – tuoreiden trooppisten hedelmien aromeillaan itse asiassa tyyliltään jopa voimakkaan valkoviininen – sekä ryhdikkään hapokas ja pirteä – ei kuitenkaan mitenkään erityisen kepeä, vaan hieman rotevammanpuoleinen ja vakavahenkinen.

Pitkähkössä jälkimaussa korostuvat viinin yrttisyys, kevyt omenaisuus ja hento punamarjaisuus. Hedelmäisyyden haipuessa kielellä viinistä jää vielä kevyen mineraalinen vivahde, joka jättää varsin harmonisen ja vivahteikkaan jälkivaikutelman.

Rosa dei Masi onnistui yllättämään varsin positiivisesti: yleisilmeeltään viini tuo peräti mieleen laadukkaat Provencen roséet tyypillisesti melko geneeristen italialaisroséiden tai helppojen ja hauskojen mutta varsin simppeleiden Chiarettojen sijaan. "Maailman ainoa appassimento-rosée" kun toi mieleen lähinnä yliuutoksellisen ja peräti puolikuivan hedelmäpommi-roséen, joka on suunniteltu lähinnä amerikkalaiseen makuun, mutta ronskia ja omalla laillaan anteeksipyytelemätöntä Refoscoa käyttämällä Masi on onnistunut saamaan viiniin varsin salonkikelpoista, sekä hienosti kotiseuduilleen kumartavaa laatu-roséeta.

Alkosta viiniä ei löydy, mutta naapurimaassa vieraillessa voi viinin bongata – ja vieläpä varsin kohtuulliseen hintaan! Hyvin viilennettynä tämä tuhti, rakenteikas ja luonteikas italialainen sopii mainiosti kevyiden italialaisten ruokien (esimerkiksi pastat ja risotot) kumppaniksi, mutta pelaa myös mainiosti ihan soolona, ilman mitään seuralaisia.

Lyhyesti: Maailman ainoa appassimento-menetelmää hyödyksi käyttäen valmistettu rosée, joka tarjoilee varsin tasapainoisessa paketissa tuhtia, ryhdikästä ja hieman valkoviinisen hedelmäistä viiniä; Rosa tarjoaa varsin mielenkiintoisen vaihtoehdon esimerkiksi Provencen tyylikkäille roséeviineille.

Arvio: Erittäin hyvä – varsin mainio roséeviini, joka ei yrittänyt olla joko liian punaviinimäinen (uusi maailma tyypillisesti) tai liian helppo ja kosiskeleva (Etelä-Eurooppa tyypillisesti), vaan kantoi itsensä alusta loppuun leuka pystyssä. Italialaiseksi roséeksi vallan mainio tuttavuus.

Hinnan (14,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Hinnan (9,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti