Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.7.13

Leyda Extra Brut

Leyda Extra Brut Méthode Traditionnelle
  • Valmistaja: Viña Leyda
  • Tyyppi: Kuohuviini, DO Leyda Valley
  • Maa: Chile
  • Alue: Aconcagua, San Antonio, Valle de Leyda
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 20,10e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 20,70e (Tammikuu 2014, Alko)

Huhtikuun lopulla pidimme työporukallamme ruoanlaitto- ja illanistujaiset, jonne jokaisen oli määrä tuoda vähintään yksi pullo jotain mielenkiintoista, jonka haluaisi jakaa porukan kesken. Ensimmäinen korkattu viini oli hiljattain Alkoon saapunut "paremman pään" chileläisskumppa, Leyda Extra Brut.

Viinin on valmistanut yleisesti melko tasokkaina pidettyjä viinejä tuottava Viña Leyda ja se on ns. Blanc de Blancs, eli simppelimmin sanottuna Chardonnay-kuohuviini (tosin Blanc de Blancs saa olla valmistettu myös Arbanesta, Petit Meslieristä, Pinot Blancista ja Pinot Gris'tä tai niiden sekoituksista – tätä nykyä BdB kuitenkin tarkoittaa lähes yksinomaan 100% Chardonnay-shamppiksia sekä niiden hengessä tehtyjä kuohuviinejä.) Viini on valmistettu perinteisellä shamppanjamenetelmällä kypsyttämällä aluksi terästankeissa viiniä 8 kuukautta, minkä jälkeen viini on kehittänyt kuplansa 18 kuukautta kestäneen ja hiivasakan kanssa tapahtuneen pullokypsytyksen aikana. Viinin extra brut merkintä tarkoittaa viinin olevan normaalia brut-kuohuvaa kuivempi, mutta kuitenkin pienellä määrällä sokeria makeutettu (toisin kuin rutikuivat zéro brut ja brut nature -kuohuvat.) Viini on lopuksi pullotetty chileläisille kuohuviineille tyypilliseen skumppapulloon – lähinnä sen takia, että koko maasta ei taida saada muunlaisia pulloja. Onhan se kätevää, että hyllyiltä erottaa heti chileläiset skumpat persoonallisen pullon muodon avulla.

Väriltään viini on vihertävä ja melko hillitysti kuohuva.

Tuoksusta löytyy kohtuullisesti Chardonnayn kypsää omenaa sekä hennosti kypsempää päärynää. Paahtoleipäinen aavistus hiivaa vihjailee shamppanjakypsytyksestä, mutta muuten kokonaisuudesta jää kunnon shamppiksiin verrattuna melko yksiulotteinen kuva.

Maku on hyvin kuiva, kuten extra brutilta voi odottaakin. Makumaailma on kirpeän ja jopa raa'ahkon viheromenainen, melko teräksisen hapokas, raikas. Suussa tuntuu varsin pitkään pieni, runsas ja kestävä kuohu, joka ei katoa lasistakaan ketterästi.

Viinistä jää raikas, teräksisen hapokas, raa'an omenainen ja hennon kivisen mineraalinen jälkimaku.

Kokonaisuus on varsin puhdaspiirteinen, raikas ja ryhdikäs, mutta jotenkin kasvoton ja tylsä – vaikka viini on varsin hyvin tehty ja miellyttävä, on siitä melko hankalaa saada järkevää otetta. Viini maistuu juuri siltä, mitä se onkin, eli shamppanjamenetelmällä valmistettua 100% Chardonnay-kuohuviiniä, mutta mitään persoonaa siitä on vaikeaa löytää. Kyllä tätä siemailee varsin mielellään ja viini suorittikin vallan mainiosti tervetuliaismaljan roolinsa, mutta itselle kyllä tekee töitä keksiä syitä miksi ostaisin tämän viinin kun vähintään yhtä hyviä ja paljon mielenkiintoisempiakin kuplivia saa parhaimmillaan lähes puolet halvemmalla.

Lyhyesti: Raikas, puhdaspiirteinen ja hyvin tehty, mutta samalla hieman yksiulotteinen ja yllätyksetön blanc de blancs Chilestä.

Arvio: OK – mukava, tasapainoinen ja chileläiseksi kuohuvaksi jopa varsin tasokasesitys, mutta loppupeleissä ilman mitään varsinaista luonnetta; ei pärjää muille Alkon n. 20 euron kuohuville.

Hinnan (20,70e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti