Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.7.13

Château Haut-Monplaisir 2009

Château Haut-Monplaisir 2009
  • Valmistaja: Château Haut-Monplaisir
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Cahors
  • Maa: Ranska
  • Alue: Sud-Ouest, Garonne, Cahors
  • Rypäleet: Malbec (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 12,90e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 14,09e (Helmikuu 2014, Alko)

Malbec, vanha Bordeaux'n rypäle, on kokenut melkoisen maanpaon Ranskassa – ennen tämä suuressa osassa Länsi- ja Lounais-Ranskaa viljelty lajike on tätä nykyä yhdistettävissä lähinnä Argentiinaan, missä rypäleellä on 150-historia ja se tunnetaankin kansainvälisesti maan epävirallisena "kansallisrypäleenä" (valkoisen Torrontésin ohella.) Ranskassa sen sijaan Malbecia löytyy tänä päivänä lähinnä muutamista osista Lounais-Ranskaa; tällä alueella sijaitseva Cahors tunnetaan ylivoimaisesti merkittävimpänä Ranskan Malbec-alueena. Cahors'n punaviineissä appellaatiosäädökset määräävät viinin vähintään 70% Malbecista valmistetuksi, mutta tätä nykyä monet alueen viinit ovat 100% Malbeceja.

Alkon ainoa perusvalikoimasta löytyvä Cahors on vajaan 15 euron hintaan irtoava Château Haut-Monplaisir -punaviini on Fournién pariskunnan ylläpitämän, varsin nuoren viinitalo Château Haut-Monplaisir'n valmistama, suodattamaton ja kirkastamaton 100% Malbec. Tämä viini kaivettiin viime huhtikuussa kotikutoisesta viinikellaristani esiin pienen porukan illanistujaisiamme varten.

Väriltään viini on hyvin tumma, hennosti purppuraan taittuvan mustanpunainen, läpinäkymättömän tiivis ja myös hyvin paksu; lasia pyöritellessä viskositeettiä löytyy selvästi. Lisäksi näin tumma ja paksu viini näyttää värjäävän hampaat hetkessä purppuraisiksi.

Tuoksu on hyvin runsas ja erittäin kypsän tumman marjainen: varsin ihastuttava sekoitus karhunvatukkaa, kirsikkaa, mustikkaa, vadelmaa ja mustaherukkaa. Seasta löytyy myös lakritsia, suklaista tammea, maamaisuutta, aromaattisia yrttejä ja miellyttävää luonteikkuutta tuovaa nahkaisuutta sekä kevyttä maatalon funkahtavaa meininkiä. Alkoholi (14%) puskee hieman läpi makeana apteekkieetterisyytenä.

Viinin maku on hyvin tiivis, täyteläinen ja täynnä kypsänmakeaa, tummaa hedelmää. Rakenteesta huolehtivat enemmän varsin runsaat ja pölyiset, muttei erityisen kireät tanniinit kuin hieman taka-alalle jättäytyvät hapot. Aromipuolelta löytyy paljon tuoksun elementtejä; kypsiä, tummia ja mehukkaita metsämarjoja, lakritsia ja humuksista maamaisuutta, sekä kevyttä luumua ja hillittyä, aromaattista yrttisyyttä. Maun perusteella uutta tammea on käytetty viinissä jonkin verran, mutta se ei aromeiltaan nouse missään vaiheessa erityisen hallitsevaksi, vaan pysyttelee sopivasti taustalla.

Jälkimaku mehevää keskimakua kuivempi ja hieman tiukempi, nahkainen, kevyen savuinen, karvaan yrttinen ja sopivan tanniininen. Tammi tulee jälkimaussa enemmän esiin ja erityisesti vaniljainen aromikkuus korostuu suun takaosissa ja nenässä.

Kokonaisuudessa on varsin runsaasti konsentraatiota, mitä myös suodattamattomuus korostaa, mutta viinissä on myös reilusti mielenkiintoa. Haut-Monplaisir vaikuttaa yleisesti siltä, että perinteinen Bordeaux'n viinitalo yrittäisi tehdä argentiinalaisen Malbecin: viinissä on siis argentiinalais-Malbecien uutoksisuutta ja uutta tammea, mutta viinissä on myös ranskalaisten viinien ryhtiä, rehellistä maalaisuutta ja rotevaakin tanniinisuutta. Kokonaisuutena viini on vielä varsin nuorekas, mutta tästä huolimatta se toimi mainiosti ihan sellaisenaan hämärässä kevätillassa, kunhan vain muisti huuhdella vedellä liikoja tanniineja suusta; voin kuitenkin kuvitella viinin niin kehittyvän helposti vielä useampia vuosia kellarissa – sekä viinin ryhdikäs runko että tuntuva hedelmäisyys lupaavat varsin suurta potentiaalia. Viini on myös varmasti tuhdin tanniinisuutensa vuoksi loistokumppani tuhdeille, juustoisille ruoille tai muhkeille pihveille. Lisäpisteita siitä, että viini oli varsin ilmaisuvoimainen heti korkatessa ja se avautui karahvissa varsin nopeasti täyteen kukoistukseen – nappivalinta "hetken viiniksi."

Tämä kyseinen arvosteltu viini oli kuumaa ja ainakin Bordeaux'n puolesta kehuttua vuosikertaa 2009; sen sijaan tätä nykyä Alkosta löytyy viinin vuosikertaa 2010, joka on ainakin Bordeaux'n puolella osoittautunut 2009:n tasoiseksi, ellei peräti paremmaksi, mutta samalla selvästi rotevampia ja paljon pidempään kypsytystä kaipaavia viinejä tuottavaksi. Suosittelen siis suhtautumaan nykyiseen Haut-Monplaisiriin pienellä varovaisuudella – viiniä kannattaa kypsytellä useampia vuosia ennen korkkaamista tai vähintään antaa sen hengitellä karahvissa vähintään tunnin pari ja pistää se tuhdin ruoan kumppaniksi.

Lyhyesti: Runsas, roteva ja kypsän hedelmäinen Ranskan Malbec, jonka tasapainoista ja maalaishenkistä aromimaailmaa hallitsevat tumman marjaiset ja funkahtavan talliset vivahteet. Miellyttävä ja persoonallinen ranskalaispunaviini kohtuullisella hinnalla – argentiinalais-Malbecien ystäville ehdottomasti testaamisen arvoinen tapaus.

Arvio: Erittäin hyvä – Kuin Bordeaux sopivalla twistillä: kuka kaipaa usean kympin bordoolaisia, kun alle 15 eurolla saa jo varsin mielenkiintoista, samanhenkistä ja tasapainoista ranskalaisviiniä, joka kestää niin monen vuoden kypsytyksen kuin tuhdit ateriatkin?

Hinnan (14,09e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti