Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.7.13

Georg Breuer GB Riesling Sauvage 2011

Georg Breuer GB Riesling Sauvage 2011
  • Valmistaja: Georg Breuer
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Rheingau Trocken
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8e / 12cl (Toukokuu 2013, Champagne Bar Santé, Tampere)
  • Hinta nyt: 109 SEK (~12,50e, Heinäkuu 2013, Systembolaget)


Toukokuussa tuli Lissabonin lisäksi pyörähdettyä myös Tampereella.

Siinä Hämeensillan kupeessa bussia odotellessa silmiin osui vastapäätä nököttävä Santé Champagne Bar. Koska bussin saapumiseen oli vielä suurin piirtein 20 minuuttia aikaa, oli hetki mitä sopivin tarkastaa baarin tarjonta. Parin Plevnassa nautitun oluttuopin jälkeen shamppanja ei totta puhuen houkutellut, mutta onneksi tarjolla oli myös muitakin viinejä – kuten esimerkiksi arvioitavaksi päätynyttä, rheingaulaisen tuottaja Georg Breuerin Rieslingiä.

Breuerin GB-sarjalaiset ovat viinitalon yleisesti Rheingaun aluetta edustavia perustason Rieslingejä, joista Sauvage-nimen alla kulkeva viini on sarjan kuiva pullote. Alkon valikoimista Breuereita ei löydy, mutta sen sijaan tämä kyseinen viini kuuluu näköjään länsinaapurimme monopolin perusvalikoimaan.

Tiskillä lasiini kaadetaan viiniä, jolla on hailakan vaaleanvihreä, jopa hieman neutraali väri.

Viini vaikuttaa nokan perusteella olevan melko kypsänpuoleista tavaraa: lasista leijailee makeahko, viheromenainen ja kevyen päärynäinen tuoksu. Melko simppeliä tavaraa, ei hirveästi vihjeitä kukista tai mineraalista ja muista Rieslingin kiv(is)emmistä piirteistä.

Toisaalta viinin makeahkon kypsä omenainen maku jatkaa tuoksun viitoittamalla, kypsällä, kevyen hunajaisella ja selkeän hedelmävetoisella linjalla, mutta toisaalta mausta löytyy paljon sellaista, mitä tuoksu ei antanut odottaa: kohtalaisesti tuntuvaa mineraalia, kiniinistä kirpeyttä ja kiristävää hapokkuutta. Kypsästä hedelmästään ja kohtalaisesta (7 g/l) jäännössokeristaan johtuen viinillä on melko täyteläinen ja hennon öljyinen suutuntuma, mutta varsin napakan ja tuntuvan hapokkuutensa johdosta yleisvaikutelma on silti varsin kepeähkö ja vaikuttavan intensiivinen.

Viini jättää pitkän, hapokkuudessaan kirpeän viheromenaisen ja melko vissyisen mineraalisen jälkimaun. Viinin kypsä makeus ei juurikaan pääse esiin napakan jälkimaun alta.

Vaikka viini vaikutti aluksi tuoksunsa perusteella puolikuivalta perus-Risukalta, sukeutui viinistä sittenkin helppo, mutta samalla varsin tasapainoinen, rakenteikas ja kaikin puolin mukava kokonaisuus. Yleisesti GB Sauvage on varsin tasokas ja vakuuttavanpuoleinen esitys ollakseen talon perustason Riesling; konsentraatiota tuntuu löytyvän, mutta jäntevää rakennetta ja intensiivisyyttä löytyy kiitettävästi, minkä puolesta kokonaisuus pelaa mainiosti yhteen. Nuorena juotava arki-Riesling, joka futaa mainiosti aivan sellaisenaan, mutta josta löytyy sen verran hyvin hauista, että sen uskaltaa pistää melko runsaankin kesäaterian kaveriksi.

Lyhyesti: Kypsänmakea, hedelmävetoinen, intensiivinen ja ryhdikäs perustason Riesling, joka loppupeleissä tuntuu tarjoavan enemmän mitä viinin hinta tai sen taso viinitalon tuoteperheessä antaisi odottaa; vakuuttava esitys, joka myös valaa luottoa tuottajaan.

Arvio: Erittäin hyvä – varsin maukas, runsas ja tasapainoinen Riesling josta löytyy loppupeleissä yllättävän paljon vähän kaikkea. Kestänee myös hyvin muutamien vuosien kypsyttelyä, mutta lienee parhaimmillaan nuoruutensa voimissa.

Hinnan (12,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti