Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.11.12

Marqués de Cáceres Crianza 2008

Marqués de Cáceres Crianza 2008
  • Valmistaja: Bodegas Marqués de Cáceres
  • Tyyppi: Punaviini, DOCa Rioja Crianza
  • Maa: Espanja
  • Alue: Rioja
  • Rypäleet: Tempranillo (85%), Carignan, Graciano
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 12,96e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 13,28e (Tammikuu 2014, Alko)

Paluu jälleen Espanjan auringon alle. Vuorossa on jo melko pitkään Alkon hyllyillä notkunut Marqués de Cáceresin Crianza-tason punaviini, joka on perinteiseen Riojalaiseen tyyliin Tempranillo-vetoinen ja vähintään puoli vuotta tammessa kypsytetty.

Väriltään viini on rusehtavaan taittuvan viininpunainen ja melko läpinäkymätön.

Tuoksunsa puolesta viini edustaa hieman modernimpaa, siistimpää tyylisuuntaa, eli siinä ei ole juurikaan perinteisten riojalaisten likaisuutta ja tallia. Lasista nousee pääasiassa paahteisia ja kevyesti kehittyneitä, kypsän hedelmäisiä kirsikan, vadelman ja viikunan aromeja, yllättävänkin kevyeksi jäänyttä tammen vaniljaa ja miellyttävää nahkeutta.

Maku on kypsän karpaloinen ja makeaan taittuva, riistainen, puisen tamminen ja kevyen vaniljainen. Seassa on myös pölyistä, savuista maaperää, kuivattua viikunaa ja tuntuvan, ryhdikkään hapokkuuden korostamaa hapankirsikkaa. Hyvän hapokkuuden lisäksi viinin ryhdikästä yleisilmettä tukee vielä varsin tiukka ja tuntuva tanniinisuus.

Melko pitkässä jälkimaussa kypsä hedelmä ja bitterisyytenä asti maistuva tanniinisuus yhdistyvän miellyttävän tasapainoiseksi makeankarvaaksi jälkivaikutelmaksi, jota jää tukemaan hapokkuuden esille nostama puolukkainen punamarjaisuus. Kohtuullinen (13%) alkoholi jättää hennon lämpöisen tunteen nieluun.

Yleisvaikutelma viinistä on luotettava, tuttu ja turvallinen. Viinissä ei ole törkeimpiä Riojan aromeja, mutta tarpeeksi, jotta viinin alkuperän voi melko helposti tunnistaa. Kokonaisuus pelaa varsin hyvin yhteen hiileen ja yleiseltä ilmeeltään viini on varsin tasapainoinen. Viinissä on loppujen lopuksi melko vähän mitään, joka jäisi mieleen, mutta silti viini ei missään vaiheessa onnistu vaikuttamaan haukotuttavan tylsältä. Cáceresin Crianza ei ole mikään persoonallisuuden riemuvoitto, vaan hyvin yllätyksetön, mutta tasapainoinen ja hyvin tehty riojalainen sellaisiin tilanteisiin, joissa kaivataan hyvää ja tasapainoista riojalaista – kuten esimerkiksi arkisemmille riista-aterioille.

Lyhyesti: Perinteinen, tasapainoinen ja hyvin tehty, vaikkakin melko kasvottomaksi siistitty perus-riojalainen.

Arvio: Miellyttävä – viini, jota voi kernaasti siemailla lasillisen tai pari ja tämän jälkeen unohtaa. Suuhun jää hyvä maku, mutta mieleen ei juuri mitään.

Hinnan (12,99e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

3 kommenttia:

  1. Moi,

    minulla on Espanjan tuliaisena sama viini -05 reservana. Lieneekö tuo reserva sitten missä määrin parempaa? 22 kk kypsytys ranskalaisessa tammessa ja pari vuotta pullossa. Alkaisi varmaan olla kuitenkin jo juomaiässä, pitänee testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea sanoa näin maistamatta, mutta jos haluat varmistaa viinin juomakelpoisuuden, korkkaa ihmeessä pullo nyt! Jos on vielä liian nuorta tai satut ihastumaan siihen, saa samaa vuosikertaa vielä Alkon hyllyiltä!

      Mutta yleensä homma menee niin, että Crianzat ovat melko hedelmäisiä mutta tammi kuitenkin maistuu, kun taas Gran Reservat ovat jo melko kuivia ja puisia. Reservat ovat sitten tästä välimaastosta. Sen sijaan se, milloin viini on korkattavissa, riippuu aivan tuottajasta. Toiset Gran Reservat kannattaa korkata melko nuorina, kun taas toiset Reservat kestävät helposti toista-, jopa kolmattakymmentä vuotta. Viinin hinta on yleensä (muttei aina) melko hyvä indikaattori kestävyydestä.

      Näppituntumalta arvioisin Reservasi olevan varsin mainiota juuri nyt (parin tunnin karahvittelulla), mutta kestävän (ja todennäköisesti myös kehittyvän) vielä 3-5 vuotta. Ja tämä ei siis perustu kokemukseen viinistä, vaan kokemukseen Alkon tuonikäisistä Rioja Reserva -viineistä noin yleensä.

      Poista
  2. OK, kiitokset kommentista. Testaukseen siis!

    VastaaPoista