Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.3.14

Château Haut-Bailly 2004

Château Haut-Bailly 2004
  • Valmistaja: Château Haut-Bailly
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Pessac-Léognan, Graves Cru Classé
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Graves, Pessac-Léognan, Léognan
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (50%), Merlot (45%), Cabernet Franc (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~40,00e (Lokakuu 2013)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; hinta 67,90e poistuessaan)

Bordeaux'n vasemmasta rannasta puhuttaessa yleensä keskustelun keskipisteessä ovat Médocin punaviinit – sijaitseehan siellä kaikki Prémier Cru -tilat. Tai no, kaikki cru classé -luokitellut punaviinitilat noin ylipäänsä. Vasemmalta rannalta kuitenkin löytyy toinen merkittävä viinialue, kun lähdetään kulkemaan Gironden lahdesta Garonne-jokea pitkin sisämaahan – Graves. Tällä alueella tuotetaan punaviinien ohella myös paljon valkoviiniä, minkä lisäksi Graves'n alueella sijaitsevat maailmankuulut Sauternes'n ja Barsacin kylien jälkiruokaviinitilat. Bordeaux'n vuoden 1855 laatuluokittelu ei koskenut ollenkaan Graves'n kuivia viinejä tuottavia viinitaloja, minkä vuoksi alueelle järjestettiin oma laatuluokittelu vuonna 1953. Tälle listalle valittiin alueen arvostetuimmat viinitalot ja tällä hetkellä se käsittää 16 eri tuottajaa.

Akateemisen Viiniseuran Bordeaux-maistelun viimeisenä viininä oli tarjolla Château Haut-Bailly Graves'n pohjoisimmasta kärjestä, Pessac-Léognanin ala-alueelta – Haut-Bailly on yksi kuudestatoista Graves'n laatuluokitellusta viinitilasta. Tämä kyseinen viini on kypsynyt 16 kuukautta tammitynnyreissä, joista peräti 60% on ollut uusia.

Väriltään viini on tiivis, punertavan musta ja käytännössä täysin läpinäkymätön.

Viinin tuoksu on hieman vaisuhko, mutta varsin persoonallinen ja se tuntuu elävän koko ajan: ensivaikutelmasta nousee tuore herukka, kevyt savuisuus, hento, paahteinen tammisuus ja varovainen eläimellisyys. Näiden alta häivähtelee aavistus minttuista yrttisyyttä, maamaisuutta, hennosti makeahkoa alkoholisuutta, aavistus mentholia ja tryffeliä. Lisäksi seasta tuntuu silloin tällöin häivähtelevän aavistus maakellaria, joka säikäyttää mahdollisuudella korkkiviasta, mutta viini tuntuu muuten olevan varsin kunnossa, eikä tuo kyseinenkään aromi tahdo jatkuvasti edes erottua, joten viallisesta pullosta tuskin on kyse.

Vaikka viinin tuoksupuoli oli hieman ujon oloinen, ei syvä makumaailma ole sitä ollenkaan: Haut-Bailly iskee pöytään reilulla kädellä tuoreita mustia marjoja, kevyttä nahkaisuutta, varovaista tammisuutta, hentoa yrttiä ja pippurisuuteen taittuvaa, karheata mausteisuutta. Maku on varsin kuiva, mutta paikoin viinin selkeä kypsyys vihjailee aavistuksen verran makeampaan tummaan hedelmäisyyteen. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen, mutta varsin tiivisrakenteinen ja ryhdikkään rakenteikas, kiitos napakan hapokkuuden ja melko tuntuvan, kovahkon tanniinisuuden. Yleisilme on varsin kulmikas, eikä missään nimessä anna itsestään erityisen helpostilähestyttävää kuvaa, mutta aromeiltaan viini on varsin harmoninen ja sopusuhtainen.

Kuiva jälkimaku ei yllä aivan keskimaun tasolle vaan jää hieman vaatimattoman ja ohuen oloiseksi; kokonaisuutta hallitsee kohtalaisen tuntuva mausteisuus ja hennosti kaakaoinen tammi sekä tanniinien ja tammen tuoma karvaus. Suuhun jäävä mausteinen, karheahko jälkivaikutelma on keskipitkä.

Haut-Bailly 2004 tuntuu hakevan paikkaansa: hetkittäin viini tuntuu lähes vialliselta tai tasapainoiselta, välillä taas varsin ihastuttavalta ja tasapainoiselta. Selvää on kuitenkin se, että viini on lähes kymmenvuotisesta taipaleesta huolimatta vasta matkalla huipulle: kokonaisuus on hyvin kova ja tiukkarakenteinen, mitä lisäikä voisi hieman pehmentää. Viini ei ole mikään superkypsä konsentraatiopommi – kiitos viileän vuosikerran – mutta substanssia viinistä tuntuu löytyvän sen verran, että kypsyttelyä viini tullee hyvin kestämään. Itse suosittelisin korkkaamaan viinin selkeästi pidemmän ajan päästä tulevaisuudessa, esimerkiksi kymmenisen vuoden päästä viinin 20-vuotispäivillä.

Vaikkei viini ollut ihan täysin omaan makuuni, onnistui se olemaan kuitenkin varsin vakuuttava tapaus ja n. 40 euron hintaansa viini on ollut ihan kelpo ostos. Haut-Bailly käväisi vuosikerrallaan 2007 myös Alkon valikoimissa, joista se poistui pari kolme vuotta sitten, mutta selkeästi kovempaan, lähes 70 euron hintaan. Pelkästään tälle viinille tuo hinta tuntuu aivan liian kovalta, mutta kehnolle 2007-vuosikerralle tuo tuntuu jo ryöstöltä – tosin viiniä maistamatta on paha vannoa mitään.

Lyhyesti: Lähes kymmenen vuoden iästään huolimatta edelleen vielä tiukkarakenteinen, tanniininen ja paikoin raa'ahkon oloinen viini, joka on hetkittäin varsin ihastuttava ja harmoninen esitys, hetkittäin tasapainoton ja jopa viallinen. Erikoinen, mutta loppupeleissä ihan tyylikäs tapaus, joka varmasti tulee kehittymään vielä pitkään.

Arvio: Tyylikäs – kun parhaimmillaan. Välillä viini mietitytti, että liekö se edes kunnossa, välillä se vakuutti ja hurmasi. Kyllä tällä ehdottomasti hetkensä on.

Hinnan (~40,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Hinnan (67,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti