Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.3.14

Costa Lazaridi Amethystos Rouge 2008

Costa Lazaridi Amethystos Rouge 2008
  • Valmistaja: Domaine Costa Lazaridi
  • Tyyppi: Punaviini, PGI Drama
  • Maa: Kreikka
  • Alue: Itä-Makedonia, Drama
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (70%), Merlot (20%), Agiorgitiko (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 12-15e (Lokakuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Taustatietoja tälle AVS:n reissuviinit-maistelussa testatulle viinille etsiessäni törmäsin tuttuun nimeen: viiniä on ollut nimittäin tekemässä herra nimeltä Michel Rolland. Rolland on yksi maailman kuuluisimpia "lentäviä viinintekijöitä", eli henkilöitä, jotka matkustelevat ympäri maailmaa tekemässä eri viinitaloille viinejä tai konsultoimassa viininvalmistuksellisia aspekteja. Rolland on erityisen merkittävä vaikuttaja Bordeaux'n alueella, mutta hän toimii tai on toiminut lukemattomissa viinitaloissa 13 eri maassa. Rollandin luomaa viinityyliä pidetään yleensä erittäin hedelmävetoisena vai varsin tammisena, mikä on yleensä taannut varsin positiivista huomiota viinikriitikko Robert Parkerilta, mutta kritiikkiä monilta muilta tahoilta.

Sitten hieman tuottajasta. Lazaridin veljekset Nicos ja Costas ovat Kreikan pohjoisosissa sijaitsevan Itä-Makedonian maakunnan Draman viinialueen kenties merkittävimmät tuottajat. He perustivat 1980-90-lukujen taitteessa Château Nico Lazaridin, josta Costas erosi vuonna 1992 perustaakseen oman viinitalon, Domaine Costa Lazaridin. Costa Lazaridi on alusta asti pyrkinyt tuottamaan kreikkalaisittain selkeästi paremman pään viinejä, mutta vahvalla Bordeaux-painotuksella: vanhat Amethystos-viinit valmistettiin perinteisellä "vasemman rannan" Bordeaux-blendillä, josta Cabernet Franc oli korvattu paikallisella Limnio-rypäleellä, mutta viime aikoina Limnio on korvaantunut viineistä toisella paikallisella rypälelajikkeella, Agiorgitikolla. Ymmärtääkseni alun perin Amethystos oli myös tyyliltään erilainen: kepeähkö, matalalla alkoholiprosentilla varustettu yrttinen, maamainen ja hedelmäisyydeltään punainen, kun taas Rollandin ryhdyttyä talon viinintekijäksi vuonna 2004 tuli viineistä selkeästi runsaampia, alkoholisempia ja hedelmäisyydeltään tummempia. Nyt testattava Amethystos 2008 on järjestyksessään 4. Rollandin näkemys tästä 1990-luvulla varsin arvostetusta ja Kreikassa suositusta punaviinistä.

Viiniin kerätyt rypäleet tulevat viinimaailmassa hieman poikkeuksellisesti pohjoiseen antavilta rinteiltä ja niistä puristettua viiniä on kypsytetty 12 kuukautta tammessa (30% uutta, 70% vanhaa puuta).

Väriltään viini on tumman musteinen ja lähes täysin läpinäkymätön. Reunoilta viinin väri hieman antaa myöten ja taittuu kevyesti tomaatinpunaiseen.

Tuoksu on tummanpuhuva, mutta Bordeaux-blendiksi mukavan persoonallinen. Pinnassa on selkeästi päärypäle Cabernet Sauvignonin tuomaa tummaa hedelmää ja mustaherukkaa, mutta seasta erottuu myös paprikaa, kevyen vegetaalista ja hillitysti minttuun taittuvaa yrttisyyttä, hapankirsikkaa ja musteisuutta. Uudella tammella on hillitynpuoleinen, mutta melko selkeästi erottuva maitosuklainen preesens.

Tällä keskitäyteläisestä täyteläiseen tuntuvalla viinillä on suussa melko kuiva ja napakka yleisilme. Makumaailmasta löytyy melko hillittyä hedelmäisyyttä – kevyesti mustaherukkaisuutta ja kirsikkaa – kun taas kokonaisuutta hallitsee selkeästi mausteisempi puoli: karheaan taittuvaa, kevyesti pippurista mausteisuutta, paahdettuja lähi-idän aromaattisia mausteita, kevyttä tammen maitosuklaata ja tuntuvampaa, kuivaa puumaisuutta, vaniljaa ja yrttisyyttä. Viinin mukavan riittoisa hapokkuus yhdistettynä kohtalaiseen tanniinisuuteen tekee yleisvaikutelmasta mukavan ronskin ja varsin puruvoimaisen oloisen, joskin tanniinit tuovat yleisilmeeseen kevyttä karvautta. Viinin melko runsas konsentraatio tekee yleisilmeestä melko musteisen.

Keskimaku jatkuu melko luontevasti napakkaan ja mehukkaaseen jälkimakuun, jossa hedelmäisyys pääsee hieman selkeämmin esiin kielellä häilyvien mustaherukoiden ja karhunvatukan aromien muodossa. Suuhun jää näiden tummien marjojen ohelle myös viileää, aromaattista yrttisyyttä, mausteisuutta niin rypäleiden kuin tammenkin muodossa ja hentoa lihaisuutta. Viinistä jäävä jälkivaikutelma on kuiva, melko pitkä, hennon bitterinen ja kohtalaisesti tamminen.

Kokonaisuutena Amethystos oli varsin positiivinen tapaus Bordeaux-blendiksi, sillä yleensä CS-Merlot-vetoiset viinit harvemmin jaksavat aiheuttaa juuri minkäänlaisia tuntemuksia meikäläisessä. Tämä sen sijaan oli kyseisen rypälesekoituksen edustajaksi mukavan miellyttävä ja hieman keskimääräistä luonteikkaampi – viinin Agiorgitiko-lisäys voi toki selittää tästä osan, mutta tuskin kaikkea. Viini kuitenkin oli piirun verran turhan tammisen oloinen, sillä viinin makeahkoon suklaisuuteen taittuva, särmiä siloitteleva tammisuus teki yleisilmeestä turhan kansainvälisen ja geneerisen oloisen – niinsanotusti tutun ja turvallisen.

Sinänsä ei tullut yllätyksenä, että viinin taustajoukoissa häärii herra Rolland, jos olen kirjoittanut muistiinpanoihini "hieman turhan globaali". Sen sijaan yllätyksenä tuli viinin varsin kohtuullinen hinta – Amethystos on Kreikassa kuitenkin melko tunnettu nimi ja Lazaridin viinit ovat yleisesti tunnettu varsin korkealaatuisina ja kypsytystä kestävinä, mihin nähden wine-searcherin antama vajaan 15 euron hinta on mielestäni varsin kohtuullinen – itse olisin arvannut lähemmäs parin kympin hintaiseksi, enkä olisi ihmetellyt kovempaakaan hintaa, kiitos Rollandin. Viinistä ei kyllä hirveästi leikkaa läpi Kreikan oma viinimeininki, mutta jos erilaiset Bordeaux-viinit ja -kloonit sattuvat olemaan juttusi, on Amethystos ehdottomasti ihan hankkimisen arvoinen tapaus: kyllä tämä meikäläisen makuun paremmin toimii kuin monet uuden maailman vastaavat esitykset (katson erityisesti teidän suuntaanne, Chile ja Kalifornia...) Suosittelen kyllä antamaan viinille lisää ikää ennen korkkaamista: Amethystos 2008 on nyt hyvin korkattavissa, mutta ensisijaisesti riittävän runsaan ruoan kumppanina. Voin kuitenkin kuvitella viinin kehittyvän positiivisesti vähintään 5-10 vuotta – toivottavasti samalla liiallisinta tammeaan hukaten.

Lyhyesti: Kreikkalainen Bordeaux-blend, joka on ollut nostamassa Draman viinialueen profiilia maailmankartalle. Tyylillisesti hieman internationaali, mutta sellaiseksi sentään mukavan ryhdikäs ja rakenteikas.

Arvio: Hyvä – ihan kelpo kamaa hieman laskelmoivasta ja kevyen tammivetoisestaan tyylistään huolimatta. Vähän yllätyksiä, mutta hintaansa nähden mukavasti laatua.

Hinnan (12-15e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti