Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.3.14

Mikkeller Not Just Another Wit

http://www.alko.fi/tuotteet/761274/
Mikkeller Not Just Another Wit
  • Valmistaja: Mikkeller
  • Tyyppi: Olut, vehnäolut, witbier
  • Maa: Tanska (Belgia)
  • Alue: Sjælland, Kööpenhamina (Flanderi, Itä-Flanderi, Lochristi)
  • Maltaat: Amber-, kaura-, Pale-, vehnä-
  • Humala: Amarillo, Cascade, Saaz
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 5,66e (Lokakuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 5,80e (Maaliskuu 2014, Alko)

Perinteiset witbierit ovat belgialaisia ja hollantilaisia vehnäoluita, joiden maustamisessa tärkeä ainesosa on gruit: sekoitus erilaisia yrttejä, mausteita ja hedelmiä – sekä nykyisin myös humalaa. Tietenkään aidossa, perinteisessä witbierissä humalaa ei käytetä ja monissa moderneissakin witeissä humalointi on erittäin maltillista.

Siksi Tanskan "lentävä panomies", Mikkellerin panimon Mikkel Borg Bjergsø on toteuttanut panimonsa witbierin omaan tuttuun tyyliinsä – reilummalla, jenkkihenkisellä humaloinnilla. Mausteina (se äskenmainittu gruit) on käytetty humalan ohella kenties maailman tunnetuimmassa witbierissä, Hoegaardenissakin käytettyä korianterin ja appelsiininkuoren yhdistelmää.

Olut on ymmärtääkseni monien muiden Mikkellerin oluiden tyyliin pantu lainakäyttöön tarkoitetulla De Proefbrouwerijin panimolla Belgiassa ja tämä meikäläisen puteli on varustettu parasta ennen 3/8/15-päivämäärällä.

Oluella on vehniksille tyypillisen sameahko, sitruunankeltainen väri. Vehnän tuotoksia on myös oluen paksu, valkoinen vaahtokukka, joka jättää runsaasti pitsiä lasin reunoille laskiessaan.

Hyvin hedelmäisessä tuoksussa mausteena käytetty appelsiininkuori lomittuu ihastuttavan luontevasti jenkkihumalien hedelmäisyyteen ja nokassa voi tuntea leijailevan vivahteita passiohedelmästä sekä greippisistä ja appelsiinisista sitruksista. Niiden ohelta voi myös erottaa makeampaa hunajaa, kukkaisuutta ja hentoa korianteria, sekä varsin hennoksi jäävän aavistuksen vehnäistä ja belgihiivaista happamuutta.

Oluella on rapsakka maku, jossa kielen kärjessä tuntuu hunajaista ja appelsiinista makeutta samalla kun taas kielen takaosissa tuntuu napakampaa, sitruksista hedelmää, yrttisyyttä, vehnäistä mausteisuutta ja aromikkaan pomeranssisuuden kanssa sointuvaa, tasapainottavaa katkerohumalan (35 EBU) puraisua. NJAW on witbieriksi hieman hämmentävä, mutta ihastuttavan tasapainoinen "hapanimelä" kokonaisuus.

Keskipitkässä jälkimaussa makean hedelmäiset elementit katoavat suusta ja kielelle jää tuntumaan voimakkaana vehnäistä ja belgihiivaista happamuutta, korianteria, sitrusta, hentoa aromihumalan pihkaa ja kohtalaisen tuntuvaa katkeroa.

Mikkeller on onnistunut kehittämään hieman erikoisemman, moniulotteisen ja tasapainoisen witbierin, joka ei kuitenkaan kompastu erikoisuudentavoitteluunsa, vaan pelaa varsin mainiosti alusta loppuun. Tämä ei ole kohtalaisen humalointinsa puolesta ehkä se ykkösvalinta perinteisten vehnäoluiden ystäville, mutta modernien IPA-oluiden hullaannuttamille hopheadeille NJAW voi toimia hyvänä sisäänheittotuotteena witbierien maailmaan.

Pienestä pullosta oluen vajaan kuuden euron hinta ei kyllä ole mitenkään huokea ja tasapainottelenkin sen rajalla, että onko olut enää hintansa väärti. Olut kuitenkin kannattaa testata – 6 euroa ei ole mikään mahdoton sijoitus taatusta Mikkeller-laadusta ja NJAW voi olla ihan hintansa väärti ostos myöhemminkin, jos jenkkihumalan ja witbierin epäpyhä liitto sattuu maistumaan! Ei kuitenkaan kannata aikailla, sillä olut on rajatun saatavuuden kertaosto Alkossa, eli ei pysyväisvalikoimissa!

Lyhyesti: Perinteinen korianterilla ja appelsiininkuorella maustettu witbier, jota on tuunattu modernimpaan uskoon reilummanpuoleisella, jenkkihenkisen aromikkaalla humaloinnilla. Kokonaisuus on Mikkellerin oluiden ihastuttavan raikas, aromikas ja tasapainoinen.

Arvio: Tyylikäs – taattua Mikkeller-laatua: hieno yhdistelmä perinteistä belgian vehnäolutta ja modernimpaa, rapeaa humalointia. Loistava, keväinen olut kunhan kevätaurinko rupeaa vain lämmittämään enemmän.

Hinnan (5,80e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti