Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.3.14

Quinta de Saes Reserva Branco 2011

Quinta de Saes Reserva Branco 2011
  • Valmistaja: Àlvaro Castro
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Dão
  • Maa: Portugali
  • Alue: Beiras, Dão
  • Rypäleet: Encruzado (~80%), Sercial (~20%), Bical
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 156 SEK (~17,96e, Elokuu 2013, Systembolaget)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Tämä portugalilainen valkoviini tarttui mukaani ihan puhtaasta mielenkiinnosta viime kesänä Systembolagetista ja se tuli korkattua pian ostosreissun jälkeen, keskellä sateista syksyä. Viini on sittemmin poistunut myös Systemin valikoimista, joten jos viini kiinnostaa, sitä joutuu metsästämään pohjoismaita kauempaa.

Viinin tuottanutta Àlvaro Castroa pidetään yhtenä Dãon viinialueen parhaimmista tuottajista. Hän toimi alun perin yhdyskuntateknikkona, kunnes peri vuodelta 1570 peräisin olevan ja suvussaan kulkeneen Quinta da Pelladan viinitilan vuonna 1980. Tällä tilalla sijaitsee varsinainen Castron viinitalo, kun taas hän itse asuu toisen omistamansa viinitilalla, viereisellä Quinta de Saesilla. Tuottajasta kiinnostuneita voi kiinnostaa että tämä nyt arvioitava viini on Quinta de Saesin tuotoksia, kun taas Alkon valikoimista löytyy Castron punaviini Quinta de Pelladan rypäleistä.

Castro itse sanoo arvostavansa erityisesti viinien terroiria, eikä niinkään tammea – meikäläiseltä plussa tästä! – sekä (portugalilaisittain harvinaisesti) matalaa alkoholipitoisuutta – tästä toinen plussa! Portugalissa korkeat alkoholipitoisuudet tuppaavat kuitenkin olemaan enemmän sääntö kuin poikkeus; vielä varmemmin sisämaassa sijaitsevalla, kuumalla Dãon alueella. Tästä huolimatta Castro pyrkii pitämään viininsä selkeästi 14% alapuolella – esimerkiksi tässä nyt arvioitavassa viinissä alkoholi pysyy maltillisessa 13% tuntumassa. Viini on valmistettu pääasiassa erityisesti Dãossa suositusta Encruzado-lajikkeesta, jota on täydennetty kuivista Madeiran viineistä tutulla Sercialilla ja pienellä määrällä Bicalia. Tätä Reserva-viiniä Castro kypsyttää 3 kuukauden ajan tammessa.

Lasissa viinillä on voimakkaasti vihertävä, vaaleahko väri.

Tuoksu on portugalilaisten valkoviinien tapaan hyvin trooppisen hedelmäinen, mutta ennemminkin hyvin freesi ja tuore kuin tyypillisen kypsänmakea. Tästä varsinaisesta hedelmäkorillisesta voi erottaa ananasta, päärynää, persikkaa ja hunajamelonia, joiden seasta nousee saumattomasti hyvin hillitty, kepeän toffeisena ja hienovaraisen mausteisena tuntuvaan hento tamminen ylä-ääni. Tuoksu on kaiken kaikkiaan erittäin aromaattinen ja hurmaava, muttei erityisesti massiivisen suuri tai selväpiirteinen.

Viinin saapuessa kielelle se tuntuu aluksi täyteläiseltä, pehmeältä ja lähes makeankypsältä, antaen kokonaisuudesta hyvin stereotyyppisen portugalilaisen valkoviinin kuvan. Sitten (todennäköisesti) Sercial astuu mukaan kuvioihin todella tuntuvalla ja kirpeällä hapokkuudella, joka kuivaa viinin yleisilmeen hetkessä ja tuo suutuntumaan todella paljon ryhtiä ja leikkaavaa terää. Makumaailmasta erottuu mitä pienin aavistus tammen mausteisuutta, mutta kokonaisuutta hallitsevat tuoreet, tuoksusta tutut trooppiset hedelmät, kirpakka greippinen hapokkuus ja hapokkuudeen mukanaan framille tuoma, yllättävänkin runsas, jopa kiniininen mineraalisuus. Keskimaku on todella moniulotteinen ja kehittyy ihastuttavasti makean hedelmäisestä rutikuivan mineraaliseen jokaisella siemauksella – varsinainen vuoristorata!

Jälkimaku jatkaa eteenpäin keskimaun starttaamalla linjalla ja tekee kokonaisuudesta entistä kuivemman ja mineraalisemman. Suussa häivähtelee vivahteita vesi- ja hunajamelonista, mutta yleisesti viinistä jää todella rapsakka, sitruunainen, napakan hapokas, voimakkaan mineraalinen, pitkään jatkuva ja ylettömän freesi jälkivaikutelma.

Seuraavana päivänä viinistä tuntuu kadonneen niin se vähäinenkin tammi kuin myös se kaikista runsain, sitruunainen kirpeys, mutta jälkimmäisestä huolimatta kokonaisuus on edelleen todella ryhdikäs ja pirteä – pelkkää kehitystä, siis! Pakko nostaa hattua herra Castrolle (sekä hänen ymmärtääkseni nykyisin aktiivisesti toiminnassa mukana olevalle tyttärelleen) – tämä Quinta de Saesin valkoinen Reserva on kerrassaan varsin mainio esitys!

Tässä vaiheessa lienee selvää, että tämä valkoviini oli todella erinomainen ostos – kyseessä on kenties jopa paras Dãon valkoviini, mitä olen tähän asti maistanut. Tästä syystä ymmärrän nyt Castron hehkutuksen täysin: tämä viini tekee selkeän pesäeron Dãon monesti selvän tuhteihin, alkoholisiin ja tammisiin valkoviineihin. Yleisilmeeltään viini on kuin Portugalin Riesling: kepeä, hapokas, greippisen sitruksinen ja raikas, mutta silti samalla aromeiltaan selvän portugalilainen.

Voin kuvitella viinin kykenevän kestämään ikää ja jopa kehittymään edelleen, kiitos sen tanakan hapokkuuden ja riittoisan hedelmäisyyden, mutta viini oli kyllä jo nyt varsin hurmaavassa kunnossa sekä ehdottomasti upea kumppani syksyiselle suppilovahverorisotolle! Kirpeintä sitruksisuutta pelkäävien kannattaa ehkä jättää viini väliin tai kypsytellä sitä vuoden pari ennen korkkaamista, mutta raikkauden ja mineraalin ystäville viini on kuin lahja taivaasta. Meikäläisestä tuli kertaheitolla Castron viinien fani.

Lyhyesti: Dãon valkoviiniksi suorastaan hämmentävän kepeä, raikas, mineraalinen ja hapokas valkoviini, jonka aromimaailma on kuitenkin todella selkeän portugalilainen. Kuin mitä ihastuttavin portugalilaisen valkoviinin ja kirpakan Rieslingin fuusio!

Arvio: Erinomainen – tämä viini on puhdasta hurmiota ja hekumaa alusta loppuun: viinin kyky tarjota joka hörpyllä tuo upea vuoristorata kypsänmakeasta trooppisesta hedelmästä kuivan mineraaliseen ja greippisen sitruksiseen loppurutistukseen on elämys vailla vertaa! Gastronominen nautinto ryhdikästä ja raikasta valkoviiniä kaipaaviin hetkiin.

Hinnan (~17,96e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti