Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.3.14

Léon Launois Blue Prestige Brut

Léon Launois Blue Prestige Grand Cru Blanc de Blancs Brut
  • Valmistaja: Champagne Léon Launois
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Grand Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Côte des Blancs, Le Mesnil-sur-Oger
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~50,00e (Lokakuu 2013)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Akateemisen Viiniseuran lokakuisessa maistelussa oli tarjolla viinitalo Léon Launois'n varsin silmiinpistävässä pullossa tarjoiltu Blue Prestige -shamppis. Koska talosta löytyy melko vähän tietoa ja vielä vähemmän itse viinistä, ei minulla ole tarkkaa kuvaa nyt arvioitavasta tuotteesta. Kuitenkin ymmärtääkseni Léon Launois'n Prestige-shamppanja on talon parhaina vuosikertoina valmistettu Grand Cru Blanc de Blancs, mutta koska tästä putelista en pikaisella vilkaisulla vuosikertaa löytänyt, voin olettaa viinin olevan Prestige-viinistä rajattu, vuosikerraton versiointi. Jos jollain sattuu parempaa tietoa viinistä olemaan, kuulen kernaasti!

Viintialo Léon Launois oli yksi vanhimpia toimivia, perheomisteisia viinitaloja Le Mesnil-sur-Ogerin kylässä, jonka tarhat ovat 100% korkeinta Grand Cru -luokkaa, ja josta merkittävä osa viinitalon tarhoista sijaitsee, mutta vuodesta 2003 Launois on ollut osa nuorta, vuonna 1995 perustettua Maison Charles Mignon -yhtymää.

Koska yleensä vierastan kaikkea viinin ulkopuolista gimmick-pelleilyä, minkälaiseksi lasken mm. tämän viinin yökerhonsinisen pullon, suhtaudun tällaisiin viineihin aina tietyllä varauksella. Maistamatta en kuitenkaan tuomitse, joten viini maistoon ja ihmettelemään!

Lasiin kaatuessaan viini kuohahtaa varsin ronskisti, minkä jälkeen se jää poreilemaan melko hillitysti. Väriltään viini on kirkkaan neonkeltainen, eli todennäköisesti ihan nuorta tavaraa viini ei ole – nuoruuden viherrys on tipotiessään.

Nokka vahvistaa havainnot siitä, että viini on hieman iäkkäämpi tapaus: yleistä paahdetta, voimakasta pähkinää, aavistus ruskeaa omenaa tai päärynää, kevyttä madeiraa, paistinpannulla kärisevää jauhelihaa, hentoa voita ja aavistus pahvisuutta. En ole kyllä ihan varma tykkäänkö tuoksusta, mutta ainakin se on riittävän kiehtova ja erilainen, että sen pariin palaa ihmettelemään yhä uudestaan.

Suutuntumaltaan pehmeän ja varsin hillitysti kuohuvan viinin maku on varsin runsas ja kehittynyt: makean sitruksisuuden ja omenaisuuden ohelle nousee myös rusehtavaa omenaisuutta, kevyttä pähkinämurskaa, hillittyä voita ja hentoa madeiraa. Kokonaisuus on kuitenkin ilahduttavan raikas, kiitos tasapainottavan hedelmähapokkuuden ja taustalla häilyvän, melko keveän mutta tasaisesti tuntuvan mineraalisuuden ansiosta.

Jälkimaku on jonkin verran keskimakua puhdaspiirteisempi ja nuorekkaampi ja se tarjoilee erityisesti mineraalia, sitruksisuutta ja punaista omenaa, sekä yleisen mehukasta fiilistä. Seassa tuntuu myös kevyttä voimaisuutta tai kermaisuutta sekä hienoinen oksidaation vivahde. Viinistä jää mukavan raikas, mutta shamppikseksi suht paksunpuoleinen jälkivaikutelma suuhun.

Viinin selkeästi kehittyneempi ja hyvin hienostunut hapettuneisuus tuo siihen mukavasti luonnetta ja syvyyttä, joskin viinin yleiset fiilikset jättävät hieman hämmentäviä fiiliksiä – erityisesti tuoksu ei ole ihan linjassa perinteisten kypsempien shamppisten kanssa. Joka tapauksessa kokonaisuus pelaa varsin hyvin yhteen ja (omasta mielestäni) hieman mauttoman oloisesta sinisestä pullostaan huolimatta Launois Blue Prestige on varsin tyylikäs ja miellyttävä Grand Cru Blanc de Blancs! Mutta vaikka viinistä löytyy kohtalaisesti rakennetta, ei viini ole mitenkään erityisen harteikas tapaus shamppanjaksi – siksi suosittelisin korkkaamaan viinin ihan sellaisenaan tai korkeintaan kevyen pienpurtavan kanssa.

Koska sekä viinin vuosikerta / -kerrat että kypsyttelyaika on meikäläiseltä täysin hämärän peitossa, on mahdotonta sanoa viinin yleisestä tyylistä mitään. Jos siis tämän näköinen pullo sattuu jostain kävelemään vastaan, en osaa yhtään sanoa, onko se kyseinen viini yhtään nyt arvostellun kaltainen. Jos tämä on rajattu erikoispainos, niin todennäköisemmin, mutta paremman tiedon puutteessa jään kysymysmerkiksi. Ilahduttava kupliva, in any case.

Lyhyesti: Sopivanlaisesti (ja kevyen omaperäisellä twistillä) ikääntynyt laadukas Grand Cru -tason Blanc de Blancs, joka on pullotettu hohtavansiniseen pulloon – ja joka siksi mielestäni sopii ehkä paremmin jonnekin trendikkääseen yöklubiin kuin juhlapöytään.

Arvio: Tyylikäs – viinin hyökkäävä pullo ja paikoin varsin kummallinenkin aromimaailma aiheutti lähinnä hämmästelyä, mutta pikku hiljaa viini onnistui vakuuttamaan meikäläisen laadullaan. Ihan tyylikäs ja jännittävä, hieman erikoinenkin tuttavuus. Kestänee vielä jonkin verran lyhytaikaista kypsyttelyä, mutta oksidaation perusteella en ottaisi pidempään kellarointiin.

Hinnan (~50,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti