Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.3.14

J & J Eger Eged Hegy-Dűlő Kékfrankos 2009

http://www.alko.fi/tuotteet/481867/
J & J Eger Eged Hegy-Dűlő Kékfrankos 2009
  • Valmistaja: J & J Eger
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Unkari
  • Alue: Eger
  • Rypäleet: Blaufränkisch (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 18,89e (Joulukuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 19,31e (Maaliskuu 2014, Alko)

Unkarin Eger-viinialue on pitkään ollut tunnettu alueen omasta Egri Bikavér -viinistään, joka paremmin on tunnettu täälläpäin "Erkin pikakiväärinä". Kuitenkin sekä kyseisen alueen että melkeinpä koko maan punaviinien maine tuhottiin varsin tehokkaasti neuvostoajan puhtaasti volyymiin, ei laatuun painottuvalla tuotannolla – edelleenkin suomalaisten käsitystä unkarilaisista punaviineistä määrittää nyttemmin jo Alkosta poistunut "Erkin pikakivääri" ja hyllyjen alalaareista vielä löytyvä makea Magyar. Siinä mielessä tämä on ymmärrettävää, sillä Unkari on ensisijaisesti valkoviinimaa – maassa tuotetaan ensisijaisesti valkoviiniä ja makeita jälkiruokaviinejä; punaviinejä huomattavasti vähemmän, eikä niiden taso usein yllä valkoisten rinnalle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö maasta löytyisi hyviä punaviinejä; Alko on ruvennut viime aikoina kunnostautumaan laadukkaiden unkarilaisten punaviinien valikoimaanotossa, joista on nyt arvioitavaksi päätynyt viinitalo J & J Egerin viini.

J & J Egerin viinitalo on varsin nuori, vasta 2003 perustettu yritys, jonka taustalla häärivät kaksi J:tä: kanadanunkarilainen Master Sommelier John Szabo ja unkarilainen János Stumpf. Talo sai alkunsa MS Szabon vierailtua vanhempiensa kotimaassa, jossa hän ihastui erityisesti Egerin alueen Blafränkisch-viineihin, jotka paremmin tunnetaan Unkarissa nimellä Kékfrankos. Alkoon hankitun Eged Hegy-Dűlő Kékfrankosin nimi kääntyy "Eged-mäen viinitarhojen Blaufränkischiksi" – joka on talon omien sanojen mukaan peräti "1er Cru Eged", vaikkei ymmärtääkseni Unkarissa minkäänlaista Cru-luokittelua ole olemassakaan. Noin 40-vuotiaiden köynnösten käsinpoimituista rypäleistä valmistettu viini on käytetty terästankeissa villihiivoilla, minkä jälkeen sitä on kypsytetty kiitettävät 16 kuukautta suurissa, 500-litraisissa tammitynnyreistä, joista vain kolmasosa on ensimmäistä kertaa käytössä. Viini on pullotettu suodattamattomana ja sitä on kypsytetty vielä vuoden verran ennen myyntiinlaskua.

Tämä Eged-tarhan Kékfrankos on väriltään herukansininen, mutta reunoilta sinertävyys katoaa ja taittuu selkeästi punertavampaan.

Tuoksu on makean marjaisen mehukas, tarjoillen päällimmäisenä rypäleelle tyypillistä sinimarjaisuutta, joka taittuu hillitysti jopa mustikkakeittoisuuteen. Seassa tuntuu hennosti makeaa tammisuutta, rouhittua maustepippuria ja aavistuksen savuisia häivähdyksiä.

Suutuntumaltaan keskitäyteläinen makumaailma tarjoaa ensijaisesti mehevää marjaisuutta, pippurista mausteisuutta ja hennohkoa savuisuutta. Vaikka viini ei ole mitenkään suuntäyttävän paksu, on se yllättävän tiivisrakenteinen ja kuivanpuoleiselta, jopa hennosti karvaalta ilmaisultaan mukavan tiukahko ja aavistuksen ärhenteleväinen – tässä viinissä on asennetta selkeästi enemmän kuin vaikkapa uuden maailman pehmeissä ja kosiskelevissa punaviineissä. Mukavasti ryhtiä antava hapokkuus ja hillitty, mutta kohtalaisesti tuntuva tanniinisuus tekevät viinistä mukavan särmikkään; tätä tiukan marjaista kokonaisuutta on helpointa kuvata englanninkielisellä viinitermillä crunchy.

Viinistä jäävä melko pitkä jälkimaku on kohtalaisen mehukas, mutta se keskimaun kypsin marjaisuus siistiytyy sivuun pian viinin kadottua suusta ja kielelle jää melko tiukka, pippurisen mausteinen ja kuivan marjainen jälkivaikutelma, johon tanniinien karvaus ja bitteriset yrtit tuovat mukavaa särmää. Uusi tammi häivähtelee paikka paikoin hennosti rustiikkisenkarheiden sävyjen seasta, mutta yleisesti tammi pysyy hienosti Blaufränkischin omien aromien ohjaksissa alusta loppuun.

Eged Hegy-Dűlő Kékfrankos on kaiken kaikkiaan varsin herkullinen, tyylillä ja taidolla tehty Blaufränkisch, joka on nyt jo hyvin korkattavissa, mutta silti selkeästi vaikuttaa sellaiselta viiniltä, joka on vasta matkalla huipulle – viini on mukavan kulmikas ja freesi tapaus jopa seurusteluviiniksi, mutta jos tiukahko ja hillityn karhea ilmaisu hieman arveluttaa, eikä viiniä jaksa lähteä varastoimaan, suosittelen korkkaamaan viinin pataruokien, gratiinien tai vaalean lihan kumppaniksi. Myös miedomman pään kovat ja puolikovat juustot voin kuvitella toimimaan mainiosti viinin kyljessä.

Niille, joilla kypsyttelykapasiteettia löytyy, suosittelen antamaan viinille 3-5 vuotta lisäaikaa rauhoittua. Tuottaja lupailee viinille 8-10 kestävyyttä, minkä voin kuvitella viinin maistettuani kääntyvän sellaiseksi kypsyttelyajaksi, jolloin viini saavuttaisi huippunsa. Ehdottomasti vallan vakuuttava ja maukas tuttavuus, jota voi suositella kaikille, joita kiinnostaa tietää minkälaista laatuviiniä Unkari kykenee tuottamaan. (Nopea vilkaisu myös osoittaa viinin saatavuuden olevan varsin vaatimattomalla tolalla, eli jos haluat tätä päästä testaamaan, suosittelen toimimaan nopeasti!)

Lyhyesti: Sekä särmikäs ja tiukkarakenteinen että ihastuttavan freesi ja mehukas laatu-Blaufränkisch niin kepeämpien ruokien seuraksi, lyhytaikaiseen kypsyttelyyn kuin seikkailunhaluisille seurusteluviiniksi.

Arvio: Tyylikäs – herkullinen ja luonteikas unkarilainen, jonka voi huoletta korkata niin nyt kuin puolen vuosikymmenen päästä; pitkäaikaiseen kellarointiin viiniä tuskin kannattaa harkita.

Hinnan (19,31e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti