Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.3.14

Château Giscours 2004

Château Giscours 2004
  • Valmistaja: Château Giscours
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Margaux, Bordeaux 3e Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Médoc, Haut-Médoc, Margaux
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (32%), Cabernet Franc (5%), Petit Verdot (3%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~36,00e (Lokakuu 2013)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Akateemisen Viiniseuran Bordeaux-maistelun jälkimmäisen flightin aloitti Château Giscours Margaux'n viinialueelta.

Médocin viinialueen eteläosissa sijaitseva Margaux on yksi Bordeaux'n arvostetuimpia viinialueita – sieltä löytyy eniten Cru-luokiteltuja viinitaloja (peräti yli kolmannes kaikista cru classé -viinitaloista) sekä tietenkin maailman kuuluun Premier Cru -luokkaan kuuluva Château Margaux. Alueella maanpinta on ohut ja irtonainen, minkä vuoksi viiniköynnökset joutuvat upottamaan juurensa erittäin syvälle maaperään taistellessaan vedestä. Muun muassa tämän vuoksi monia alueen viinejä pidetään Bordeaux'n vivahteikkaimpina ja hienostuneimpina.

Château Giscoursin historia ulottuu peräti 1300-luvulle ja viinitalolla (oikeastaan -linnalla) on viinitarhoja ollut jo 1500-luvun puolesta välistä. Talon viinien maine ja arvostus ovat olleet varsin korkealla, sillä kun Bordeaux'n laatuluokitukset luotiin vuonna 1855, luokiteltiin Giscours peräti 3. korkeimpaan kasvuluokkaan (troisiéme cru). Tätä nykyä talo on siirtynyt alankomaalaisomistukseen, mutta talon viinit nauttivat edelleenkin hyvin korkeaa arvostusta Bordeaux'n viinien ystävien keskuudessa. Tämä talon ykkösviini valmistetaan pääasiassa Médicin perinteistä Cabernet Sauvignon-Merlot-blendistä, mutta seasta löytyy myös hieman Cabernet Francia ja alueella varsin harvinaista Petit Verdot'ta. Viiniä kypsytetään 18 kuukautta pienissä barrique-tynnyreissä, joista vuosittain n. 30-40% on ensimmäistä kertaa käytössä.

Vuosikerta 2004 oli Bordeaux'ssa keskimääräistä viileämpi, mutta loppupeleissä melko onnistunut, tosin enemmän Médocin pohjoisemmissa osissa – Margaux'ssa vuosikerran laatu on vaihdellut melkoisesti tuottajasta toiseen, joten alueelle päteviä yleisiä sääntöjä ei ole. Viileä vuosikerta tarkoittaa viinien tyylissä tässä tapauksessa muutosta alueen tyypillisen runsaasta ja hedelmäisestä tyylistä enemmän kepeämpään, hapokkaaseen ja myös kohtalaisesti tanniinisempaan tyyliin.

Väriltään hyvin tummanpuhuvan mustaherukkainen viini on vain mitä hennoimmin läpinäkyvä. Valoa vasten katsottaessa voi todeta viinin värin taittuvan reunoiltaan iäkkäämpään tiilenpunaiseen sävyyn.

Giscoursin tuoksu on illan kuudesta viinistä selkeästi persoonallisin, jopa jollain tavalla pistävä – joskaan ei mitenkään epämiellyttävä. Luonteikkaasta tuoksusta löytyy hyvin tuoretta ja jopa kevyesti raa'ahkoa mustaherukkaisuutta, tupakkaa, ruusunmarjaa, kevyttä savuisuutta, hentoa maamaisuutta ja kuivattuja kukkia, jotka taipuvat aavistuksen verran aromaattiseen potpourrin suuntaan. Yleisilmettä sävyttää hento, suklaisen tamminen juonne.

Viinin yleisvaikutelma suussa on kuiva, tiukka ja eloisan hapokas. Makumaailmasta löytyy vaivatta Bordeaux'n tyypilliset kuivan herukkaiset ja aavistuksen verran maitosuklaiseen taittuvat tammen aromit, mutta kypsän kirsikkaiset, aromaattisen yrttiset, kevyen nahkaiset, hillityn metsäiset ja freesin punamarjaiset sävyt vivahteet tekevät kokonaisuudesta varsin hienostuneen ja luonteikkaan. Suutuntumaltaan viini on maltillisen täyteläinen, mutta ei erityisen runsas tai konsentroitunut, vaan hiukan pidättyväinen ja elegantti – ilmaisua meikäläisen makuun! Tanniineja ei tunnu olevan viinissä kovinkaan paljoa, mutta kuitenkin riittävästi tehdäkseen yleisilmeestä kovahkonpuoleisen. Tiukan napakasta ja kovanpuoleisesta habituksestaan huolimatta viini on varsin sulavalinjainen ja miellyttävä.

Kuivahko ja melko pitkään suussa häilyvä jälkimaku jatkaa melko lailla keskimaun jalanjäljissä, tarjoten yrttejä, metsämaata ja maltillista tammisuutta, mutta erityisesti hapokas punamarjaisuus tahtoo nousta selkeästi kärkeen.

Château Giscours onnistui vakuuttamaan meikäläisen varsin kauttaaltaan ja loppupeleissä voisin jopa julistaa sen omaksi lempparikseni illan viineistä: kokonaisuus oli hyvin ryhdikäs ja vivahteikas, mutta samalla varsin hienostunut ja jopa herkkä – en ihmettele, miksi Margaux'n alueen viinejä pidetään niin hienostuneina. On vaikea sanoa tuleeko tämä kyseinen viini kehittymään enää hirveästi tulevaisuudessa – rakenne voisi kaivata vielä lisää ikää hellittääkseen tiukkaa otettaan, mutta hedelmäpuolella on sen verran kevyenpuoleisesti preesenssiä, että liikaa ikää antamalla on riski, että viinin hedelmä niinsanotusti kuivuu kasaan. Vivahteita ja syvyyttä viini voisi saada lisää aromimaailmaansa iän myötä, mutta kokonaisuus on jo nyt niin viehättävän moniulotteinen, ettei sille varsinaisesti tunnu olevan tarvetta.

Suosittelen nauttimaan viinin seuraavan parin-kolmen vuoden kuluessa ja sakan vuoksi karahvin kautta käyttäen. Anna hengitellä tunnin pari ja tarjoa sellaisen ruoan kanssa, joka voisi pehmittää viinin tiukkaa runkoa ja joka kykenee antamaan vastinparin viinin hapokkuudelle.

Lyhyesti: Elegantti ja vivahteikas Margaux, jossa yhdistää hienolla tavalla herkkä ja tiukka ilmaisu. Viinin luonteikas, kukkea tuoksu johdattaa tyylikkääseen, hyvin kuivaan ja tuntuvan hapokkaaseen makumaailmaan. Varsin mainio, elegantti viini, joka viileän vuosikerran ansiosta kumartaa enemmän klassisen Bordeaux'n kuin nykyaikaisen hedelmävetoisen tyylin suuntaan.

Arvio: Erinomainen – ei suklaata ja ylikypsää hedelmää, vaan runsaasti kompleksisia vivahteita niin tuoksussa kuin maussakin, sekä erittäin ryhdikästä, napakkaa runkoa: kaikin puolin mainio esitys Bordeaux'ksi!

Hinnan (~36,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti