Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.3.14

Massandra Ayu-Dag Aleatiko 1977

Massandra Ayu-Dag Aleatiko 1977
  • Valmistaja: Massandra
  • Tyyppi: Väkevöity viini, jälkiruokaviini
  • Maa: Ukraina
  • Alue: Krim, Jalta
  • Rypäleet: Aleatico (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 70-160e (Lokakuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Ehdottomasti viime vuoden mielenkiintoisimpiin viinikokemuksiin kuuluu AVS:n maistelussa esitelty Масандра Аю-Даг Алеатико, eli viinitalo Massandran Aleatico-rypäleestä valmistettu viini nimeltä "Ayu-Dag" vuodelta 1977. Kirjoitushetkellä poliittisesti varsin kuumalla seudulla, eli Krimin niemimaalla, sijaitsevalla Massandran viinitalolla on varsin mielenkiintoinen, yli satavuotinen historia, jota avasin jo edellisessä Massandra-viinin arvostelussani, joten jos se on jäänyt välistä, suosittelen sen lukaisemaan samaan syssyyn!

Ayu-Dag-sarjaa ymmärtääkseni löytyy usaempaakin eri mallia, joista tämä nyt arvosteltava viini on valmistettu muuten lähinnä Italiassa viljellystä Aleatico-rypäleestä, jota pidetään yhtenä maailman vanhimmista rypälelajikkeista. Tarkkaa kuvaa kyseisen lajikkeen historiasta ei ole, mutta sen epäillään olevan joko yksi Muscat Blanc -lajikkeen vanhemmista, tai Muscat Rouge -lajikkeen mutaatio. Pullosta löytyi sen verran nippelitietoa, että siinä on 15% alkoholia, 182 g/l jäännössokeria ja se on pullotettu 30.9.2009. Tuoreinta viinin vuosikertaa voi löytää edullisimmillaan n. 15 eurolla, mutta tätä vuosikertaa on vaikea löytää alle satasella. Ymmärtääkseni tämä pullo oli löytynyt pienestä virolaisesta viiniliikkeestä.

Väristä on heti ilmiselvää, että viini on iäkäs: yleisilme on kevyesti läpikuultavan kellanruskea, mutta kohtalaisen samea ja seassa leijuu paikoin isompiakin sakkapartikkeleita – jos vain kapasiteettia on, suosittelen pistämään viinin seisomaan hyvissä ajoin etukäteen ja käyttämään sen karahvin kautta, jotta pahimmat sakat jäävät pulloon!

Tuoksu on varsin synkkä ja tummanpuhuva, sekä yleiseltä sävyltään vanha, mutta edelleen mainiosti voimissaan: ruskeaa omenaa, makeaa savuisuutta, hienostunutta siirappia tai poltettua sokeria, hillittyn madeiraista oksidaatiota, ruusuista kukkaisuutta ja aavistus rouhittua pähkinää. Makeaksi viiniksi tuoksu on melko kuivan oloinen.

Maultaan viini on kuitenkin makea ja melko täyteläinen, joskaan ei mitenkään pureksittavan paksu. Suussa viinin habitus on upean hienostunut, silkkinen ja aukeaa verkkaisella arvokkuudella. Kompleksinen makumaailma tarjoilee Tawnyn ja puolikuivan Sherryn välimaastoon asettuvaa pähkinäisyyttä, makeaa taatelia, vaahterasiirappia, hennon muskattista rypäleisyyttä ja rusinaa, paahdettuja aasialaisia mausteita, tupakanpuruja, kevyttä ananassokerilientä ja hentoa sienimäisyyttä. Viini on todella moniulotteinen ja tuntuu tarjoilevan joka siemauksella jotain uutta.

Keskimaku jatkuu täysin saumattomasti kaleidoskooppisen moniulotteiseen jälkimakuun, joka tarjoilee mm. suklaata, kuivattua taatelia, vaahterasiirappia, rusinaa, rusehtavaa omenahilloisuutta, kevyttä litsiluumuisuutta, hentoa mantelia ja häilyvää savuisuutta. Viinistä jää kielelle mehukas, samettisen pehmeä ja vivahteikkuudessaan suorastaan taivaallinen jälkivaikutelma, joka jatkuu lähes loputtoman pitkään.

Tämä Ayu-Dag Aleatiko 1977 on kaikkine upeine vivahteineen melko mykistävä väkevöity viini, joka on vailla ongelmia kestänyt jo 36 vuotta kypsyttelyä, mutta kykenee vielä edelleen tarjoamaan varsin uskottavaa potentiaalia lisäkypsytykseen sitä kaipaaville. Viiniin on vuosien myötä ilmestynyt jo pieniä hapettumisen vivahteita, mutta viini on edelleen mitä säväyttävimmässä iskussa, ja korkkia suojaava hermeettinen vahakapseli suojaa tehokkaasti viiniä nopealta hapettumiselta.

Ayu-Dag Aleatiko vahvistaa entistä enemmän käsitystäni siitä, että Ukrainan Massandra on varsinainen kadotettu jalokivi, joka kykenee tuottamaan mitä upeimpia, kuuluisimmat länsimaiset väkevöidyt viinit haastavia, vaikuttavan kypsytyskestäviä viinejä selvästi omalla, uniikilla tyylillään. Suosittelen ehdottomasti joko metsästämään talon viinejä käsiin, tai vähintäänkin nappaamaan jonkun mukaan, jos pullo sattuu joskus jossain vastaan tulemaan. Jos makeat viinit ovat mieleesi, en usko, että voit tulla pettymään.

Lyhyesti: Uskomattoman hieno, upealla tavalla kehittynyt, tyylikäs, harmoninen ja mielenkiintoinen väkevöity viini Ukrainasta, Krimin niemimaan rannikolta. Kuin tyylikäs ja iäkäs Vintage Port, mutta silti ei kuitenkaan.

Arvio: Täydellinen – kyllä, täydellinen.

Hinnan (70-100e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa
Hinnan (100-130e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Hinnan (130-160e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti