Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.3.14

St. Feuillien Grand Cru

http://www.alko.fi/tuotteet/737744/
St. Feuillien Grand Cru
  • Valmistaja: Brasserie St. Feuillien
  • Tyyppi: Olut, Belgi
  • Maa: Belgia
  • Alue: Vallonia, Hainaut, Le Rœulx
  • Maltaat: Pilsner
  • Humala: Saaz, Spalt Select, Styrian Goldings
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,48e (Marraskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 3,69e (Maaliskuu 2014, Alko)

St. Feuillienin panimon historia ulottuu varsin pitkälle: se saa nimensä irlantilaiselta munkki Feuillienilta, joka lähti levittämään evankeliumia manner-Eurooppaan 600-luvulla. Hän lopulta kuoli Le Rœulx'n kylässä, minne rakennettiin hänen nimeään kantava luostari ja panimo, joista jälkimmäinen kuitenkin lopetti toimintansa Ranskan vallankumouksen tiimellyksessä. Tämä panimo kuitenkin siirtyi vuonna 1873 Friartin perheen omistukseen ja aloitti toimintansa uudelleen. St. Feuillienin panimo on edelleen Friartin suvun omistuksessa ja se on saanut erityisesti tunnustusta Tripel- ja Saison-oluistaan.

Panimon vaalea, pullokypsytetty Grand Cru tuli testattua sen saavuttua Alkon valikoimaan muutama vuosi takaperin. Olut vaikutti varsin miellyttävältä ja raikkaalta, joskin samalla tuhdimmanpuoleiselta belgiltä, joka meni varsin helposti iltaa kotona istuessa. Vasta kun nousi tolpilleen lasin huvettua sai todeta olevansa aavistuksen hatarassa kunnossa – voltteja kun oluesta löytyy maireat 9,5%! No, nyt oluen tultua jo tutummaksi, tuli se arvioitua ihan ajatuksen kanssa viime syksenä.

Pullosta kaatuu lasiin vaalean sitruunankeltaista, hillityn utuista olutta, jonka ylle kohoaa todella runsas, paksu ja vitivalkoinen vaahto.

Lasista kohoava aromimaailma on hurmaava kaikessa raikkaassa ja makeutta vihjailevassa belgihenkisyydessään: keveää viljaisuutta, hunajaisuutta ja hunajamelonia, kukkeutta, makeaa sitruksisuutta ja hennosti keltaisia trooppisia hedelmiä.

Kirpeän hiilihappoisuuden hallitsema makumaailma on vivahteikas ja freesiä tuoksua tuhdimpi. Aromikkaasta kokonaisuudesta voi erottaa kevyttä omenaisuutta, kirpeän greippistä sitrushedelmää, belgihiivaista happamuutta, kevyttä jalohumalaista yrttisyyttä ja hentoa, maamaista mausteisuutta. Humalan katkerot tuntuvat hyvin hentona ja hienostuneena puraisuna kompleksisessa kokonaisuudessa. Runsas alkoholi ei ihme kyllä tunnu, mutta se kuitenkin tekee suutuntumasta varsin täyteläisen.

Kielelle jäävä jälkimaku on pitkä, raikkaan viljainen, yrttisen humalainen ja kielelle jäävältä yleisfiilikseltään hennon öljyinen. Suuhun jäävässä jälkivaikutelmassa humaloinnin katkerot (26 EBU) eivät niinkään tunnu, vaan enemmän hapahko belgihiivainen hedelmäisyys ja runsaan alkoholin jättämä hento lämmöntunne.

Pähkinänkuoressa St. Feuillienin Grand Cru on ihastuttava, aromikas ja monimuotoinen nautiskeluolut, johon on saatu suorastaan petollisen hienolla tavalla kepeys ja raikkaus yhdistettyä varsin tuhtiin alkoholiprosenttiin. Olut on tyyliltään varsin lähellä Belgian Tripel-oluita, joskin tässä oluessa tuntuu olevan enemmän viljaisuutta ja vähemmän tripeleille tyypillistä mausteisuutta. Mielikuvien tasolla olutta voi kuitenkin pitää erilaisena Tripelinä – onhan se vaalea, raikas ja varsin tuhdilla alkoholilla varustettu belgiolut.

Oluen arvostelun julkaisulle tuli tässä pieni kiirus, sillä huomasin Grand Crun joutuneen juuri Alkon poistuvien tuotteiden listalle ja halusin antaa oluelle pientä näkyvyyttä nyt kun kiinnostuneilla on vielä mahdollisuus päästä testaamaan olut. Jos siis tuhdit, vaaleat nautiskeluoluet kiinnostavat, eikä tanakka alkoholiprosentti hirvitä, suosittelen nappaamaan St. Feuillienin Grand Crun testiin! Tämä kyseinen olut on nimittäin rauhassa siemailtava fiilistelyolut vailla vertaa, joka sopii mainiosti näihin keväisiin mutta vielä kohtalaisen viileisiin iltoihin.

Lyhyesti: Tripel-henkinen, tuhdin alkoholinen mutta kepeän raikas ja ihastuttavan vivahteikas vaalea belgiolut.

Arvio: Tyylikäs – hurmaava fiilistelyolut, jonka nimen tuomat mielleyhtymät viinillisyyteen ja prestiisiin ovat näin mainion esityksen tapauksessa aivan hyvin perusteltavissa. Mainiota kamaa pidemmän aikavälin siemailuun.

Hinnan (4,48e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti