Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.3.14

Moulin Touchais Coteaux du Layon 1998

Moulin Touchais Coteaux du Layon 1998
  • Valmistaja: Moulin Touchais
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Coteaux du Layon
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Anjou-Saumur, Coteaux du Layon
  • Rypäleet: Chenin Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 199 SEK (~22,74e, Heinäkuu 2013, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 199 SEK (~22,47e, Maaliskuu 2014, Systembolaget)


Eilen tuli tehtyä hieman arjesta juhlaa popsimalla herkullista, kotitekoista sipulipiirakkaa. Yleensä makeat viinit (runsaan hedelmäisen puolikuivista valkoviineistä jälkiruokaviineihin) ovat suolaisille herkuille mainioita kumppaneita, joten sen kummemmin miettimättä viinikaapista metsästettiin viime kesänä Tukholmasta kiikutettu makea Loiren Chenin Blanc. En oikein tiedä pitäisikö tämä viini luokitella (erittäin makeaksi) valkoviiniksi vai jälkiruokaviiniksi, koska tämmöiset tapaukset ovat luontevasti molempia. Koska jompaan kumpaan kategoriaan viini on blogissa heitettävä, luokittelen sen tässä tapauksessa jälkiruokaviini.

Chenin Blanc on menettänyt paljon mainettaan valtaosan maailman Chenin Blanc -viineistä ollessa joko uuden maailman ylikypsiä, nallekarkinmakuisia hedelmäpommeja tai mauttoman vetisiä, tasapainottoman hapokkaita bulkkiviinejä. Ei kuitenkaan kannata unohtaa, että Chenin Blancin kotikulmilla, Loiren laaksossa, tehdään rypäleestä mitä upeimpia kuivia, makeita ja kuplivia valkoviinejä. Anjou-Saumurin ala-alueella sijaitseva Coteaux du Layonin viinialue on erikoistunut tuottamaan rypäleestä yksinomaan makeita viinejä – viinien jäännössokerimäärä on lain mukaan oltava vähintään 34 g/l!

Viinin tuottanut perheviinitalo Moulin Touchais on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1787 ja on nyt Touchais'n suvun 8. sukupolven ohjaksissa. Tämä Layonin viinialueen kenties suurin viinitalo omistaa valtavat, yli miljoona pulloa käsittävät viinikellarit Doué-la-Fontainen kylässä, joista löytyy talon viinejä aina 1800-luvulta asti. Talon tuottaa ainoastaan makeaa Coteaux du Layon -viiniä, joka valmistetaan ainoastaan talon parhaista rypäleistä – lopuista rypäleistä tehdyn viinin talo myy bulkkina alueen osuuskunnille. Parhaina vuosina talo voi tuottaa merkittävästä osasta rypäleistään valtavan määrän pulloja (jopa 150,000-200,000), kun taas hankalina vuosina talon omiin pulloihin päätyy vain häviävän pieni määrä (pienimmillään vain 6,000-8,000). Surkeina vuosina talo ei valmista viiniä ollenkaan, vaan myy kaiken satonsa osuuskunnille – näin voi olla aina varma siitä, että talon viiniä ostaessa saa vain mahdollisimman korkeaa laatua.

1950-luvulla Joseph Touchais, talon 7. sukupolven pääjehu, huomasi makeiden valkoviinien myyvän varsin huonosti, joten hän päätti ryhtyä kellaroimaan niitä talon kattavissa viinikellareissa ja myymään niitä vasta kun ne olivat riittävän kehittyneitä. Tästä syystä nykyäänkin talon nuorimmatkin viinit ovat vähintään 10-vuotiaita kauppojen hyllylle päästessään. Moulin Touchais'n viinien pitkän iän salaisuus ei ole pelkästään niiden sisältämä runsas jäännössokeri, vaan riittävä hapokkuus: Touchais kerää 20% rypäleistään lähes raakoina, vain 80 päivää kukinnasta, jolloin rypäleiden hapokkuus on vielä erittäin korkealla. Loput 80% rypäleistä kerätään yli kuukautta myöhemmin, jolloin rypäleet ovat erittäin kypsiä, köynnöksiin jopa hieman kuivahtaneita ja siksi täynnä hedelmäsokeria. Talon tyyliin ei kuulu jalohome tai tammi, vaan puhtaat rypäleet käytetään terässammioissa, jonka jälkeen niistä käytetty viini kirkastetaan ja pullotetaan mahdollisimman nopeasti, helmi-maaliskuun vaihteessa. Tämän jälkeen pullojen annetaan kypsyä vähintään kymmenen vuotta ennen myyntiinlaskua. Koska viinit suodatetaan vain hyvin kevyesti, voivat ne muodostaa ikääntyessään sakkaa.

Viinillä on syvä ja kauniin kuulas kellanvihreä väri.

Erittäin runsaasta ja makean hedelmäisestä tuoksusta löytyy runsaasti hienostuneita, makeita vivahteita: murskattuja viinirypäleitä, hunajaa, hunajamelonia, sitruunamarmeladia ja kivipölyistä mineraalisuutta. Jonkin aikaa avauduttuaan tuoksusta rupeaa erottumaan myös hyvin hento – ei kuitenkaan aivan Riesling-mäinen – petrolin juonne.

Suussa viini on intensiivinen ja runsaan makea (jäännössokeria on 75 g/l), mutta samalla varsin hapokas ja siksi runsaaseen makeuteensa nähden yllättävän kepeä. Suutuntumaltaan aavistuksen öljyinen viini tarjoilee ihastuttavan puhdaspiirteistä, ylikypsää hedelmäisyyttä – hunajaa, makeaa omenaisuutta ja sokeroitua inkivääriä. Näiden makeiden vivahteiden vastapainoksi asettuu kalkkisia mineraalin vivahteita, viileää yrttisilppua, hentoa kiniinistä bitteriyyttä ja hapokkaan greippistä sitruksisuutta. Viini on kokonaisuutena erittäin rakenteikas ja uskomattoman tasapainoinen.

Jälkimaussa nousee ensiksi kielelle kivennäisvetinen mineraalisuus, kevyt teräksisyys ja hienostunut kiniininen karvaus, minkä jälkeen makeat vivahteet tekevät tyylikkään comebackin koko kielen alalta jättäen suuhun hurmaavaa, mehukasta makeutta, sokeroitua inkivääriä, ananasta, appelsiinimarmeladia. Viinistä jää tasapainoisen makea, mutta samalla hennon bitterinen ja hapokkuudessaan sitruunamehua muistuttava, vivahteikas jälkivaikutelma.

Moulin Touchais 1998 on yksinkertaisesti upea, tasapainoinen, herkullinen ja käsittämättömän nuorekas: viini tuntuu olevan 15 vuoden iästään huolimatta aivan matkansa alkutaipaleella! Koska Systembolagetista löytyy valtava määrä Moulin Touchais'n eri vuosikertoja aina 70-luvun alkupuolelle asti, pitää ensi Systemin-reissua varten varata joku vanhempi vuosikerta ja antaa sille reilusti enemmän ikää! Tämä viini jos mikä on tarkoitettu kestämään vuosia.

Vaikka viini oli kaikin puolin hurmaava jo sellaisenaan, oli se yksinkertaisesti mykistävän upea pari sipulipiirakalle – se oli kuin hunajaa suolaisen piirakan kanssa (mikä tuskin toimisi oikean hunajan kanssa kokeiltuna). Ei ollut kaukana, että olisin itkenyt onnesta makuhermojeni räjähdellessä gastronomisessa hurmiossa. Tällaisia herkkuja kotioloissa pupeltaessa voi hyvillä mielin todeta, ettei ole mikään pakko aina raahautua ravintolaan maksamaan itsensä invalidiksi saadakseen taivaallisia makunautintoja.

Lyhyesti: Uskomattoman tasapainoinen, herkullinen, vivahteikas ja hienostuneen bitterisen loppusilauksen jättävä Loiren makea Chenin Blanc, joka on 15 vuoden iästään huolimatta vielä erittäin nuorekas ja aromeiltaan primäärinen. Takuuvarmaa kellarointikamaa vuosikymmeniksi.

Arvio: Erinomainen – yksinkertaisesti upea makea viini: Loiren Chenin se vasta on jotain! Pakko saada tämän talon vanhempia viinejä näppeihini!

Hinnan (~22,47e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti