Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.3.14

Chapoutier Rasteau 2010

http://www.alko.fi/tuotteet/412927/
Chapoutier Rasteau 2010
  • Valmistaja: Maison M. Chapoutier
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Rasteau
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Etelä-Rhône, Rasteau
  • Rypäleet: Grenache (80%), Syrah (20%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 15,95e (Lokakuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 16,08e (Maaliskuu 2014, Alko)

Rasteaun kylän alue eteläisessä Rhônessa on yksi tunnetuimpia ja arvostetuimpia viinialueita, mutta lähinnä makeiden viiniensä osalta – AOC Rasteau -appellaatio on pitkään koskenut vain alueen makeita viinejä, kun taas alueen punaviiniä tuottavat talot ovat joutuneet pullottamaan viininsä vuosikertaan 2008 asti vaatimattomamman AOC Côtes-du-Rhône Villages Rasteau -appellaation alle. Vasta vuosikerrasta 2009 eteenpäin Rasteaun punaviinit ovat voitu lukea mukaan kylän omaan appellaatioon.

Rasteaun kylä sijaitsee n. kymmenen kilometriä alueen kuuluisimmasta alueesta, Châteauneuf-du-Papesta, koilliseen. Molemmilla alueilla viljellään samoja rypäleitä ja viinityylit ovat peruslinjoiltaan varsin samanlaisia. Rasteaun viinit kuitenkin ovat yleisesti Châteauneufin viinejä hieman simppelimpiä ja vaatimattomampia, mutta myöskin selkeästi edullisempia.

Chapoutierin Rasteaulla on melkoisen tiivis, suht läpinäkymätön tumman violetinpunainen väri.

Lasista kohoava tuoksu on varsin uhkea ja kypsänmakea. Yleisilmettä hallitsee tumma hedelmä-marjaisuus, eli on paljon luumua ja mustikkaa, sekä toki kuivan mausteisena tuntuvaa hillittyä, paahteista tammea. Aluksi kokonaiskuvassa oli jokin kevyen laktinen tai jopa aavistuksen rikkinen sivujuonne, joka teki tuoksusta melko tunkkaisen ja jopa hieman epämiellyttävän oloisen, mutta tämä piirre tuulettui pois noin tunnin hengittelyllä.

Tällä suutuntumaltaan täyteläisellä viinillä on kuivahko ja hyvin kypsän tumman hedelmäinen yleisilme, joka paikoin taittuu hennosti makeaan. Runsaasta makumaailmasta erottuu luumua, tummaa kirsikkaisuutta ja kevyttä mansikkaisuutta, hillitysti Syrah'n tuomaa rouhittua mustapippuria, hennosti tammen tuomaa maustetta, auringossa paahtunutta maamaisuutta ja hillityn tupakkaista mausteisuutta. Melko tanniininen ote tuo muuten korkeintaan keskihapokkaaseen ja pehmeähköön habitukseen tarvittavaa särmää, tiukkuutta ja kevyttä karvautta. Alkoholi (14%) tahtoo hieman puskea läpi, minkä vuoksi kokonaisuus on melko tulinen.

Jälkimaussa tammi puskee selkeästi voimakkaampana, kevyen suklaisena fiiliksenä kypsän luumuisen hedelmäisyyden ylle. Viinistä jää suuhun runsas, pehmeähkö ja hennon lämmin jälkivaikutelma, johon kohtalaisen runsas tanniinisuus tuo kuivattavan tuntemuksen ohelle hieman karvasta särmää.

Chapoutierin Rasteau on ihan pätevä kylä-kottarainen, joka tarjoaa perustason CdP-viineihin nähden varsin samanhenkistä, paahteista ja mehevän hedelmäistä Etelä-Ranskan meininkiä piirun verran kohtuullisempaan hintaan, joskin tammituksen suhteen talo on mennyt aika liberaalilla linjalla. Kovinkaan kompleksi tai persoonallinen tämä viini ei ole, mutta perus-Côtes-du-Rhône-viineihin nähden Chapoutierin Rasteaulla tuntuu olevan enemmän massaa ja hartiaa.

Jos olet metsästämässä Alkosta Châteauneuf-du-Papen viinejä, mutta niiden melko kovanpuoleisiksi nousseet hinnat arveluttavat, kannattaa pitää Chapoutierin Rasteau mielessä – hienoimmille 'Papeille tämä viini ei kyllä pärjää, mutta edullisimpien CdP:n viinien kanssa se tuntuu painivan melko samassa sarjassa. Viini varmasti kestää – ja kenties jopa kehittyy – vielä muutamia vuosia, mutta viiniä ei ensisijaisesti kannata kerätä kellariin kypsymään. Tämmöinen mehevä, kypsän hedelmäinen rhônelainen on parhaimmillaan nuoruutensa terässä! Luotettava kumppani pataruoille, riistalle ja simppeleille grilliruoille.

Lyhyesti: Suuren ja maineikkaan tuottaja-négociantin runsas, roteva, paahteinen ja tyylillisesti melko selvästi perustason Châteauneuf-du-Papen viinit mieleen tuova punaviini Rasteaun kylästä.

Arvio: Erittäin hyvä – mainio, tanakkarakenteinen ja harteikas esitys tältä Rhônen tuottajajättilaiseltä. Eroa muihin, edullisempiin Chapoutierin viineihin on makumaailman puolesta melko vähän, mutta Rasteaussa tuntuu olevan enemmän muskelia ja vääntöä, jos sellaista satutaan kaipaamaan.

Hinnan (16,08e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti