Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.5.14

Taylor's 10 Year Old Tawny Port

http://www.alko.fi/tuotteet/334517/
Taylor's 10 Year Old Tawny Port
 • Valmistaja: Taylor Fladgate
 • Tyyppi: Väkevöity viini, Portviini, Tawny Port
 • Maa: Portugali
 • Alue: Douro
 • Rypäleet: Port blend
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 27,90e (Marraskuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 27,90e (Toukokuu 2014, Alko)

Jos Alkon hyllyiltä pitäisi napata mukaan joku kelpo Port lähiaikoina siemailtavaksi, olisi Taylor'sin 10yo Tawny varsin vahvoilla: se ei ole vielä yhtä hinnakas kuin arvostetut Vintage Portit; kypsytysmerkityt Tawnyt (esim tämä 10yo) tarjoavat jo oikeasti varsin mukavaa, moniulotteista herkkua verrattuina hieman edullisempiin perus-Tawnyihin; ja pullot pysyvät vielä korkkaamisen jälkeen helposti hyvässä kunnossa useita päiviä, jopa viikkoja – siinä missä punaiset Portit helposti kuolevat jo muutamassa päivässä, korkeintaan viikossa.

Tawnyt ovat Portviinejä, joiden annetaan kypsyä tammitynnyreissä hapen kanssa kosketuksissa. Tämä happikontakti sekä tuo viinille sen värin – ajan kanssa läpinäkymättömästä, sinipunaisesta väristä tulee vaaleampi, ruskeampi ja läpinäkyvämpi – ja persoonallisen, pähkinäisen aromimaailman. Todellisyydessa kypsytysmerkityt Tawnyt eivät ole kypsytetty juuri niin kauan kuin etiketti kertoo, vaan ne ovat sekoitteita useista eri vuosien Tawnyista, joista sekoitetaan keskimäärin kypsytysmerkityn iän merkitsemän tyylinen sekoite. Juuri tasan tietyn ikäiset Tawnyt tunnetaan nimella Colheita ja niiden etiketissä lukee se vuosikerta, jolta rypäleet ovat korjattu.

Happikontaktinsa vuoksi Tawnyt eivät juurikaan kehity enää pullossa – viinin tammessa viettämä ikä määrittää sen kehittymisasteen, joka pysähtyy lähes täysin kun viini pullotetaan. Toki pientä kehittymistä pullossa edelleen tapahtuu, mutta tämä on erittäin pientä verrattuna esimerkiksi Vintage Porteihin, joita usein on lähes pakko kypsyttää vähintään vuosikymmenen verran pullossa ennen korkkaamista. Tawny Portit ovat tarkoitettu siis ensisijaisesti heti korkattaviksi, niiden kypsytysajasta riippumatta.
Väriltään Taylor's 10yo on vielä melko tumma, sävyltään tiilenpunertavan ja kuparisenruskean välimaastossa – näkee selvästi, ettei viinin keskimäärin 10 vuoden ikä ole onnistunut riisumaan viiniä täysin sen nuorekkaan punertavasta sävystä – tai sitten sekoitteessa on käytetty myös varsin nuoria viinejä tuomaan viiniin hedelmäisempiä piirteitä.

Tuoksussa tuntuu kyllä vuosia tammessa vietetyn ajan tuomaa suklaisuutta, mutta kokonaisuudessa tuntuu varsin hyvin vielä varsin nuorekkaat, hedelmäiset piirteet: rusinaa, punertavaa hedelmää, makeaa cocktailkirsikkaa, viikunaa ja taatelia. Tawnyksi Taylor's 10yo:lla on yllättävän raikas tuoksu.

Pidempään tynnyrissä makoilleihin Tawnyihin verrattuna Taylor'sin nuorikko ei ole niin runsas, mutta silti mukavan vivahteikas ja hienostunut. Makea makumaailma esittää perinteistä Tawnyjen näytelmää: rusinaa, viikunaa, moniulotteista mausteisuutta ja kaakaota; seasta kuitenkin erottuu myös kevyesti pähkinärouhetta, ujosti nuorekasta ja mehukasta punaista marjaa ja mandariinivetoista sitruksisuutta. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja korkean alkoholin myötä myös suht tulinen, mutta viini on myöskin kohtalaisen hapokas – ja siksi yllättävänkin freesi – ja aromimaailmaltaan harmoninen.

Jälkimaku on tuntuvasta alkoholista johtuen todella tulinen, mutta myöskin erittäin kompleksinen ja pitkä. Kielelle jää viinin hedelmäisempien piirteiden, oksidoituneiden vivahteiden ja pitkän tammikypsytyksen luoma kombo, jossa päällimmäisenä tuntuu kinuskia, kypsää sitrusta ja rusinaisuutta, mutta jonka alta voi myös erottaa joulumausteisia, kevyen suklaisia, hillityn madeirisoituneita ja hennon karvasmantelisia piirteitä. Suuhun jää makea, tuntuvan lämmin, mehukas ja moniulotteisena viipyilevä jälkivaikutelma.

Taylor'sin 10yo Tawny on tyylissään vielä varsin nuorekas – tätä osoittavat sekä viinin tumma, vielä punertavansävyinen väri ja melko selkeänä tuntuvat, hedelmäiset piirteet – mutta valovuosia simppleleiden tusina-Tawnyjen edellä. Viini toimii oivana jälkiruokana aivan sellaisenaan, mutta se yhdistyy helposti hyvin monenlaisiin jälkiruokiin, alkaen arkisista letuista tai vohveleista aina hienostuneisiin leipomuksiin ja vivahteikkaisiin juustoihin.

Iso Port-pullo on pienelle porukalle varmasti turhan suuri pala kerralla nautiskeltavaksi, mutta onneksi hyvä Tawny kestää jääkaapissa säilyteltynä kunnossa kuukauden, runsaimmat useampiakin. Eikä se ole temppu eikä mikään mahduttaa useampia lettukestejä yhden kuukauden sisään! Tällaisella herkulla kun saa helposti arkisetkin pannarinpaistamiset tuntumaan jo useamman piirun juhlavammilta.

Lyhyesti: Varsin nuorekas ja hedelmävetoinen, mutta ihastuttavan tasapainoinen, moniulotteinen ja harmoninen Tawny Port.

Arvio: Erittäin hyvä – klassisen tyylikäs Tawny Port, josta löytyy hienossa balanssissa sekä tammitynnyrikypsytyksen vivahteikkuutta että nuorekasta hedelmäisyyttä ja raikkautta.

Hinnan (27,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

2 kommenttia:

 1. Olen tuollaista säilönyt 8v. Se on mun vanhin pullo. Miltäköhän mahtaa maistua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on hyvin säilötty, eli pimeässä ja viileässä, niin todennäköisesti varsin hyvältä! Tawnyt ovat sitkeätä tavaraa. Sen sijaan tuskin viini hirveästi on parempaan suuntaan kehittynyt, sillä - kuten yläpuolella jo mainitsin - Tawnyjen kehittyminen loppuu melko tehokkaasti siinä vaiheessa, kun ne menevät pulloon! Jotain pientä edelleenkehittymistä on toki voinut tapahtua, mutta se on sitten ollut todennäköisesti melko pienen mittakaavan toimintaa.

   Poista