Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.5.14

Querciavalle Vigna della Capanna 2011

http://www.alko.fi/tuotteet/904467/
Querciavalle Vigna della Capanna 2011
  • Valmistaja: Agricola Famiglia Losi
  • Tyyppi: Punaviini, IGT Toscana
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana
  • Rypäleet: Sangiovese (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,51e (Joulukuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 13,76e (Toukokuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Vuodenvaihteessa tuli ostettua ihan sattuman kaupalla ja mielenkiinnosta lähi-Alkon hyllystä tämmöinen italiaanopunkero arkiviiniksi. Ostoperusteena oli lähinnä kohtuullinen hinta ja tarve arkiviinille – ja viini sitten lähtikin melko nopeasti arkikäyttöön, eli ihan tavallisen lasagnen kumppaniksi.

IGT Toscana -viinit harvemmin ovat olleet juttuni – yleensä edulliset ovat vain uutta maailmaa apinoivia, tylsiä ja persoonattomia tapauksia, jotka eivät mitenkään pärjää vastaaville DOC-viineille, kun taas hinnakkaammat IGT Toscanat ovat jo niin hinnakkaita, ettei niihin tee mieli hassata ropojaan (mukava poikkeus tähän on näiden tyylien väliin sujahtava, Alkosta löytyvä Cabreo il Borgo, joka ei ole aivan tajuttoman hintainen, mutta siltikin varsin tasokas ja mielenkiintoinen esitys).

Viinitalo Losin Querciavalle-sarjaan kuuluva Vigna della Capanna, jota talo mainostaa "tarhaviininä vanhalta viinitarhalta". Todellisuudessa viini tulee talon 4 hehtaarin mittaiselta Vigneto della Capanna -tarhalta, jolla on ikää vain 12 vuotta. Tämä tarha on istutettu talon ikivanhojen, alueen maaperään ja ilmastoon sopeutuneiden Sangiovese-köynnösten klooneilla, joten todellisuudessa viini ei ole kyllä varsinaiselta "vanhalta viinitarhalta". Noohh...

Viininvalmistuksellisesti Vigna della Capanna on ketterä tapaus: reilun parin viikon käymisen ja kuorien uuttamisen jälkeen viinin annetaan kypsyä mukavan lyhyen aikaa – vain kolme kuukautta – tammitynnyreissä. Tämän jälkeen viini pullotetaan, sen annetaan hetken aikaa varttua pullossa ja sitten se isketään markkinoille. Kyseessä on siis varsin basic-tason menetelmä jolla tuotetaan arkiviinejä.

Väriltään viini on keskisyvän ja tasaisen tumman rubiininpunainen. Pullossa on pieni satsi viinikiveä pohjalla, joten viinin siirtäminen varovaisella kädellä karahviin on ihan suositeltava veto.

Tuoksussa kohdataan klassista Toscanaa: makeahkoa kirsikkaa ja hieman kevyemmällä otteella mausteisen kuivaa tammea, joka taipuu niin sikarilaatikkoon kuin tummaan suklaaseen. Taustalla häilyy aavistus parfyymistä kukkeutta.

Maultaan viini on ihastuttavan kuiva ja napakka. Makumaailmaa hallitsevat tiukka hapankirsikkaisuus ja melko voimakaskin pippurinen mausteisuus. Tammi tuntuu taustalla jonkin verran setrisyytenä ja bitterisenä tummana suklaana, mutta sopivan maltillisesti. Suutuntumaltaan viini on miellyttävän keskitäyteläinen, suht freesi ja mukavan hapokas. Seassa tuntuu myös melko kevyttä, mutta suhteellisen nuorekasta ja innokasta tanniinisuutta. Yleisilme on varsin suoraviivainen – viini menee nopsaan startista maaliin – mutta ilahduttavasti myös sitäkin maukkaampi! Avautuessaan viinistä tulee suutuntumaltaan täyteläisempi, mutta myös runsaamman tamminen.

Jälkimaussa tammi tuntuu voimakkaammin aromikkaana puisevuutena, hieman makeampana suklaana ja hennosti konjakkisuuteen taittuvana mausteisuutena. 13,5% alkoholia muistuttaa itsestään hentona, ei erityisemmin häiritsevänä häivähdyksenä lämpöä.

Yleisesti Vigna della Capanna tarjoilee melko pitkälti hieman simppelimpää mutta toimivaa Chianti Classicomaista meininkiä, eli hintaisekseen viini on varsin hyvä esitys. Parhaimmille Chianti Classicoille tämä ei anna juurikaan vastusta, mutta hintaluokassaan Vigna della Capanna on varsin ihastuttava Sangiovese, jolla ei ole juurikaan vastustajia tyylilajissaan Alkon hyllyillä. Sääli, että viiniä saa tilattua tilausvalikoimasta vain 12 pullon laatikoissa, eli jos viiniä haluaa vain yhden kappaleen testiin, pitää erikseen metsästää myymälä, joka sitä pitää hyllyssä.

Kypsyttelyyn viiniä on ihan turha hankkia – tämä viini on hintaansa myöten aivan perustason arkikamaa. Italialaista pastaa tai ihan vain simppeli pizza tulemaan, pullo viileäksi ja lopuksi korkki auki 15-20 minuuttia ennen ruoan saapumista pöytään. Instant Italia!

Lyhyesti: Tämä tapaus palautti uskoni IGT Toscanaan: yleensä tämän appellaation alla myydään vain hinnakkaita ikoni- tai wannabe-ikoniviinejä tai pehmeitä, päällekäyvän hedelmäisiä viinejä, jotka tuovat mieleen uuden maailman, ei Toscanan. Tämä sen sijaan maistuu aidolta, satapinnaiselta Toscanan Sangioveselta! Jes!

Arvio: Erittäin hyvä – suht arkinen ja melko mutkaton tapaus, mutta sellaiseksi ihastuttavan tasapainoinen, ryhdikäs, tasapainoinen ja maukas – sekä ennen kaikkea selvän Sangiovese! Loistava valinta "talon viiniksi".

Hinnan (13,76e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti