Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.5.14

Anchor Brekle's Brown

http://www.alko.fi/tuotteet/749714/
Anchor Brekle's Brown
 • Valmistaja: Anchor Brewing Company
 • Tyyppi: Olut, Ale, Brown Ale
 • Maa: Yhdysvallat
 • Alue: Kalifornia, San Francisco
 • Maltaat: Cara-, München-, Pale-
 • Humala: Citra
 • Koko: 0,355
 • Hinta ostohetkellä: 3,99e (Marraskuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 4,17e (Toukokuu 2014, Alko)

Alun perin jo vuonna 1896 alkunsa saanut Anchor Brewing Company on yksi Yhdysvaltojen merkittävimmistä panimoista. Panimo toimi menestyksekkäästi aina 1950-luvulle, jolloin kevyiden lagereiden suosio pisti lapun monen pienpanimon luukulle ja panimo lopulta lopetti toimintansa vunna 1959. Panimo toimi vielä hetkellisesti vuosina 1960-1965 uusien omistajien alla, mutta he eivät hallinneet oluenvalmistusta ja panimo tuli kyseenalaisesti tunnetuksi heikkolaatuisista oluistaan. Lopulta vuonna 1965 Frederick "Fritz" Maytag osti panimon ja onnistui kääntämään sen pitkään jatkuneen syöksykierteen takaisin nousuun. Maytagin alaisuudessa Anchorin panimosta tuli jälleen tunnettu laadukkaiden oluiden tuottajana ja panimo myös onnistui tuomaan Barley Wine -oluttyylin Yhdysvaltoihin, mahdollisesti jopa pelastaen kyseisen oluttyylin sukupuuttoon kuolemiselta. Maytag lopulta myi panimon eteenpäin vuonna 2010, mutta se on edelleen yksityisessä omistuksessa ja uusien omistajien suunnitelmissa on pitää Anchor edelleen craft beer -panimona.

Viime vuonna Alkon valikoima laajeni Anchorin oluiden osalta peräti 100%! Saimme nimittäin panimon perusoluen, Anchor Liberty Alen, ohelle vuonna 2010 lanseeratun Breckle's Brownin – panimon näkemyksen brown ale -oluttyylistä. Olut saa nimensä Gottlieb Brekleltä; 1850-luvulla Saksasta Kaliforniaan saapuneelta kullankaivajalta, joka perusti vuonna 1871 panimon, joka 25 vuotta myöhemmin kehittyisi Anchor Brewing Companyksi.

Oluella on kaunis, voimakkaasti punertavan kuparinruskea väri. Päälle kohoaa kohtalaisen pitkäkestoinen, kermanvärinen ja erittäin tiivis vaahto.

Tuoksu ei ole järin suurikokoinen tai voimakas, mutta sen sijaan se on miellyttävä ja vivahteikas: kukkeutta, kermatoffeeta, kevyttä tummapaahtoista kahvia ja hentoa, punertavaa metsämarjaisuutta.

Aavistuksen makeaan taittuva maku on suutuntumaltaan keskitäyteläinen ja maultaan mukavan aromikas. Kielellä pyörii sekä karamellista että hieman tummemman paahteista maltaisuutta, ohraleipää, kevyttä sitruksisuutta, hentoa pähkinäisyyttä ja tuoksua tuntuvampaa marjaisuutta. Hiilihappoisuuden osalta olut on hento ja pehmeä. Oluen pehmeä suutuntuma jää kuitenkin hieman ohueksi, vetiseksi ja ponnettomaksi ja sen myötä makuprofiili jää kaikesta sen aromikkuudesta huolimatta turhankin suoraviivaiseksi.

Jälkimaussa tuntuu maanläheistä ohraleipäisyyttä, kevyttä mausteisuutta, rouhittuja maltaita ja hentoa marjaisuutta. Lyhyeksi jäävä jälkivaikutelma on keskimaun tapaan hieman vetinen eivätkä katkerot (30 EBU) tunnu juuri ollenkaan.

Brekle's Brown on kaikin puolin miellyttävä ja helppo, mutta samalla hieman vaatimaton ja ohkaisen oloinen brown ale, jonka tuoksu lupaa enemmän mitä maku lopulta lunastaa. Mausta siis löytyy varsin runsaasti erilaisia sävyjä, mutta itse kaipaisin brown alelta tuhdimpaa suutuntumaa ja intensiivisempää makumaailmaa, jotta oluen makea maltaisuus ja vivahteikas makumaailma lunastaisi paikkansa. Se on kyllä hyvä, ettei oluen 6% alkoholia pääse tuntumaan, mutta itse olisin sokkona veikannut olutta maitokauppavahvuiseksi sen turhankin vaatimattoman bodyn takia.

Kenties kesäkuumalla nautittu, jääkaappikylmä Brekle's Brown toimii kepeytensä osalta paremmin kuin tällä kertaa nauttimishetkellä (pimeänä, marraskuisena iltana). Yleensä meikäläinen mieltää brown alet enemmän kylmemmän vuodenpuolikkaan oluiksi, mutta toisaalta ne ovatkin usein tätä hieman tukevampia ja lämmittävämpiä oluita. Brekle's Brown lienee kevyt ja freesi brown ale, joka on suunniteltu sopimaan paremmin Kalifornian aurinkoon kuin Suomen syystalveen? No, kesä on tuloillaan, joten ehkä tässä pääsee katsomaan toimisiko BB paremmin hellesäässä!

Lyhyesti: Vivahteikas ja tyylikäs brown ale, jonka heikkoudeksi paljastuu melko ohkaiseksi jäävä, jopa vetisen kevyt suutuntuma ja intensiteetin puute. Tukevammalla maltaisuudella ja hieman purevammalla humaloinnilla tämä olisi voinut olla varsin tasapainoinen esitys, mutta nyt oluen rakenne tuntuu jääneen turhan pahasti lapsipuolen asemaan.

Arvio: OK – kepeäksi aleksi BB on miellyttävän vivahteikas ja aromaattinen tapaus, mutta omat mieltymykseni tämmöisissä hieman makeamman maltaisissa oluissa ovat tuhdimmassa suunnassa. Viivan alle jää jää arvosanaksi laimean positiivinen "ihan ok".

Hinnan (4,17e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

3 kommenttia:

 1. Ihan kiva kokeiluolut.. Vähän omituisesti humaloitu brown ale, mikään ei varsinaisesti kannusta ostamaan tätä ihan heti uudestaan.

  VastaaPoista
 2. Meillä oli tätä olutta joulupöydässä ja komppasi oikein mainiosti perinteisiä jouluruokia. Sellaisenaan ei minullekaan kolahda mutta ruokakombo pääsi kyllä oikeuksiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa hommissa voinkin jo kuvitella oluen pelaavan nappiin! Sellaisenaan tämä jää turhan vaatimattomaksi tapaukseksi, mutta kenties safkalla voi hyvinkin paikata oluen puutteita. Pitänee testata itsekin tässä joskus.

   Poista