Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.5.14

Palmadina Refosco 2005

Palmadina Refosco 2005
  • Valmistaja: Palmadina
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Friuli Isonzo
  • Maa: Italia
  • Alue: Friuli-Venezia Giulia, Gorizia
  • Rypäleet: Refosco dal Peduncolo Rosso (60%), Refosco di Faedis (40%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 158 SEK (~17,57e; Joulukuu 2013, Systembolaget, beställningssortiment)
  • Hinta nyt: 160 SEK (~17,80e; Tammikuu 2014, Systembolaget, beställningssortiment)


No niin, vähästä aikaa taas viime joulun Systembolaget-ostosteni ihmettelyä!

Teen siis kerran pari vuodessa ostosreissun Haaparannan Systemiin, josta joko ostelen mitä sattuu suoraan hyllystä, tai teen tilauksen etukäteen, jolloin pääsen hyödyntämään Systembolagetin ilahduttavan kattavaa tilausvalikoimaa. Viime vuoden aikana ehdin ihastua koillisitalialaiseen Refosco-rypäleeseen, joten pitihän tilaukseen saada yksi sellainenkin ängettyä! (Lisäksi plussaa yleisesti Systemin tarjonnalle: länsinaapurin monopolin valikoiman 6 Refoscoa kyllä rökittää Alkon valikoiman 0 Refoscoa kirjaimellisesti kuus-nolla.)

Systemin tilausvalikoimasta valikoitui tilaukseeni Friuli Isonzon viinialueella, aivan Slovenian rajan tuntumassa sijaitsevan Palmadinan luomu-Refosco. Ostopäätökseeni vaikutti merkittävästi se, ettei viinitalo mainitse sivuillaan mitään tammen käyttämisestä viiniensä kanssa – käsitykseni mukaan talon viinien kypsyttely tapahtuu vain sementtitankeissa ja pulloissa. Tämän viinin rypälesekoituksesta reilua puolikasta hallitsee Friulissa suosittu Refosco dal Peduncolo Rosso; loput sekoituksesta on varsin harvinaista Refosco di Faedisia, jota nykytiedon valissa pidetään Refoscojen rypälesuvun kantavanhempana. Voltteja viinistä löytyy mukavan maltilliset 12,5% ja voin mainita jo tässä suoraan, ettei alkoholi pääse missään vaiheessa puskemaan läpi, mistä vain plussaa.

Pullo korkattiin viime tammikuussa sisilialaishenkisen pasta alla norman kumppaniksi (italialaiset saattavat kauhistua ajatuksesta yhdistää viini maan pohjoisrajalta ruokaan maan etelärajalta, mutta eipä se nyt niin justiinsa ole) – viini ei siis ehtinyt makoilla kovinkaan montaa viikkoa.

Viinillä on tumma, kevyesti kehittyneen rusehtavaan taittuva tumman kirsikkainen väri. Pullon pohjalta paljastuu kohtalaisesti sakkaa, joten tässä mainittakoon, että dekantointi on suositeltavaa.

Tuoksu on suht maalainen, multaisen maamainen ja aavistuksen eläimellinen – aivan kuin seassa olisi aavistus jotain märkää koiraa tai vastaavaa. Sopivin termi lienee tässä englannin kielen sana "musty", kun ei ihan sopivaa fiilistä välittävää suomen kielen sanaa tule mieleen. Tuoksussa on myös hedelmäisempiä ja aromaattisempia puolia, sillä seassa leijailee myös hieman kypsää, tummaa luumuisuutta ja hennosti kukkeita vivahteita. Taustalla häilyy hentoa, aromaattista mausteisuutta, joka voisi aivan yhtä hyvin olla häivähdys tammisuutta kuin olla olematta.

Ensivaikutelmaltaan viini on tiivisluontoinen, mehukas, kuiva ja rakenteikas. Maussa tuntuu niin monille italialaisille punaviineille tyypillistä, kypsää kirsikkaisuutta, mutta viinin muut, melko hallitsevinakin tuntuvat piirteet – kuten maamaisuus, maustepippurinen mausteisuus, kevyehkö savuisuus ja hillitty tupakanpuruisuus – tekevät kokonaisuudesta selkeästi omanlaisensa, luonteikkaan elämyksen. Rakenteeltaan viini on ryhdikäs, kiitos varsin tasapainoisen hapokkuuden sekä kohtalaisesti tuntuvan, mutta iän myötä varsin rauhalliseksi käyneen tanniinisuuden. Kuten Refoscolle vaikuttaa olevan tyypillistä, kokonaisuus on mukavalla tavalla rujon rustiikkinen ja makumaailmaltaan karhean karvas – ilman että kokonaisuus tökkisi missään välissä.

Jälkimaku on karvas, kirsikkainen, kypsän luumuinen ja kevyesti kehittyneen nahkainen. Suuhun jää melko pitkä, jännittävä, tiukahkon karhea ja vivahteikas jälkivaikutelma.

Fiilikseni viinistä: kuin joisi multaa, tupakanpuruja ja jotain epämääräistä eläintä. Eli se on siis kaikin puolin hurmaava esitys! Viini ei missään nimessä ole mitenkään erityisen "likainen" tai muuten hardcore, vaan ainoastaan Refoscolle tyypillisen rustiikkinen. Kokonaisuus on yksinkertaisesti ihastuttavan särmikäs ja luonnetta täynnä oleva esitys nykyisten pehmeäksi puleerattujen, makean hedelmävetoisten tusinaviinien joukossa – tässä on juuri sopivasti luonnetta ja munaa!

Viinin kanssa nautittu pasta alla norma välillä kyllä nosti hieman turhankin innokkaasti Refoscon maamaisia ja etäisesti myös jopa TCA:n (korkkivian) henkisiä, hennon kellarimaisia aromeja vastaan makumaailmasta, mutta muuten tämä on kyllä ruokaviini vailla vertaa – rakennetta, harteikkuutta ja maun intensiteettiä löytyy kiitettävästi, mutta balanssi niiden välillä on hiottu tappiinsa. Viinissä tuntuu olevan sen verran massaa jäljellä, että lyhyestä keskipitkään kellarointiinkin sitä voi harkita, mutta kokonaisuus on sen verran hyvässä tikissä ja mukavasti kehittyneessä vaiheessa jo nyt, että yhtään lisää ikää viini ei ainakaan vaadi.

Lyhyesti: Robusti, kevyen rustiikkinen, jo hieman kehittynyt, mukavan rujonkarhea ja kevyesti animaalinen punaviini Koillis-Italiasta, aivan Slovenian rajalta. Erinomainen tuttavuus, joka ei ainakaan vähennä rakkauttani Refoscoon!

Arvio: Erinomainen – jos lähiaikoina on mahdollisuus käyttää hyväksi Systembolagetin tilausvalikoimaa, saa tämä viini vahvat suositukseni!

Hinnan (~17,57e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti