Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.5.14

Éric Texier Adèle Côtes du Rhône Blanc 2012

Éric Texier Adèle Côtes du Rhône Blanc 2012
 • Valmistaja: Éric Texier
 • Tyyppi: Valkoviini, AOC Côtes du Rhône
 • Maa: Ranska
 • Alue: Rhône, Etelä-Rhône
 • Rypäleet: Clairette Blanche (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 7,50e (Marraskuu 2013, Viiniravintola Latva, Helsinki)
 • Hinta nyt: 15,20e (Toukokuu 2014, Viinitie)

Ranskalainen Éric Texier on mielenkiintoinen herra. Hän hylkäsi uran ydinvoimainsinöörinä, opiskeli viininvalmistusta ja ryhtyi viljelemään omia viinejään. Mielenkiintoisesti hän ei ryhtynyt viljelemään yhdellä spesifillä alueella, kuten usein pientuottajat tekevät, vaan hankki tarhoja ympäri Rhônen laaksoa, niin suurelta Etelä-Rhônen viinialueelta, kuin pienemmältä ja korkeaa arvostusta nauttivalta Pohjois-Rhônen alueelta. Lisäksi hän viljelee myös Mâconnais'n alueella, joka sijaitsee Etelä-Burgundissa, jonkin verran Rhônen pohjoispuolella.

Texier pyrkii valmistamaan viininsä niin, että ne tuovat esille hänen maaperää ja viinien alkuperää ilmaisevan tyyliä, ei kuluttajia kosiskelevan hedelmävetoista tyyliä. Tähän hän pyrkii käsittelemällä sekä köynnöksiä ja rypäleitä että viiniksi käyvää rypälemehua niin vähän kuin mahdollista: tarhoja viljellään täysin luonnonmukaisesti ilman synteettisiä lannoitteita tai torjunta-aineita ja esimerkiksi uutta tammea käytetään mahdollisimman vähän.

Lemppariviinibaarissani Latvassa viime loppusyksystä bongaamani Adèle on Texierin valkoinen Côtes du Rhône -viini, mutta varsin persoonallisella twistillä; Etelä-Rhône on perinteisesti ollut erittäin punaviinivoittoista aluetta ja ne harvat valkoviinit, jota alueella valmistetaan, ovat tyypillisesti useiden rypäleiden sekoitteita. Texier on sen sijaan päättänyt tapansa mukaisesti uida vastavirtaan ja valmistaa valkoviinin kokonaan Clairette Blanche -lajikkeesta, joka tunnetaan lähinnä matalasta hapokkuudestaan ja alttiudestaan hapettua. Rypäleestä saa irti runsasta hedelmäisyyttä, mutta se yleensä kaipaa muita lajikkeita tuomaan kokonaisuuteen ryhtiä ja hapokkuutta. (Yleisesti tämän viinin väitetään olevan satapinnainen Clairette, mutta yksi sivusto väittää viinin olevan 80% Clairette + 20% Marsanne. Tähän on paha sanoa juuta tai jaata, sillä viiniä ei löydy Texierin omilta sivuilta!) Tämä viini on kuitenkin tietojeni mukaan käytetty ilman rikkilisäystä sementtisammiossa, minkä jälkeen sitä on kypsytetty 7 kuukautta tammessa.

Viinillä on kohtalaisen syvä, kellervään taittuva väri. Selkeästi intensiivisempää tavaraa mitä valkoviinit yleensä ovat.

Lasista kohoaa hieman hillitty mutta siitä huolimatta ilmaisuvoimainen tuoksu, jossa tuntuu viileä, mutta ylikypsä, ja jopa käynyt trooppinen hedelmä – persikka etunenässä – joka yhdistyy hieman hämmentäviin, harvemmin valkoviineissä tavattuihin aromeihin: Piemonten punaviinisyyteen, hennohkoon petroliin ja kevyeen maamaisuuteen. Kulmakarvat rupeavat verkkaisesti kohoamaan tässä vaiheessa.

Maku toistaa tuoksun persoonallisia piirteitä varsin uskollisesti ja on melkeinpä pakko tarkistaa että sitä siemailee viiniä oikeasta lasista – sen verran makumaailmasta löytyy piemontelaiset viinit mieleen tuovaa kirsikkaisuutta! Seassa tuntuu myös toki valkoviinillisempiä piirteitä, käynyttä trooppisempaa hedelmää ja eteläisen Rhônen viineille tyypillistä mantelisuutta ja marsipaania. Kokonaisuutena viini kulkee kuin jonkinlainen makujen vuoristorata, tarjoten aluksi kypsänmehevää sitruksisuutta ja selkeämpää valkoviinisyyttä, sitten persoonallisempaa, eteläisen Rhônen viineille ominaista marsipaanisuutta, sitten punaviiniä ja lopuksi kevyen karvaasti nipistelevää mineraalia ja kevyttä mausteisuutta. Suutuntumaltaan viini on runsas ja täyteläinen, mutta se ei onnistu kompastumaan Clairetten sudenkuoppiin, vaan pysyy loppuun asti mukavan hapokkaana ja ryhdikkäänä.

Jälkimaku on mineraalinen, raikkaan omenainen, hennon yrttinen, sitruksinen ja vain enää kevyesti punertavaan taittuva. Lisäksi loppuliukua kohti nousee kenties kevyesti tammeen taittuva juonne samalla kun alkoholi tekee loppuun nielua aavistuksen lämmittävän loppusilauksen.

Adèle on todella sekava viini, josta ei aluksi oikein tiedä onko se punainen vai valkoinen. Tuo italopunaviinit mieleen tuova marjainen hedelmäisyys kyllä hiipuu viinin avautuessa, muttei täysin. Viinistä jää todella hämmentynyt fiilis joka siemauksella, mikä vain kannustaa ottamaan uutta maistiaista. Tämä on siis Texieriin taattuun tyyliin todella ihastuttava viini täynnä luonnetta ja yllätyksiä – siis yksinkertaisesti huippukamaa! Balanssi on kohdillaan just eikä melkein ja makumaailma on persoonallisesta twististään huolimatta kaikin puolin herkullinen.

Vaikka viinissä on rakennetta ja hedelmää, lienee se Clairette Blanche -viinien tyyliin parempi tapaus nuorena juotavaksi kuin kypsyttelyyn hankittavaksi. Tällaisena Adèle on kuitenkin vallan mainio, persoonallinen ja mukavalla tavalla yllätyksellinen Clairette Blanche -viini. Mukavaa kun on olemassa tällaisia visionäärejä, jotka uskaltavat kokeilla ja rikkoa perinteitä näin korkealaatuisin lopputuloksin!

Lyhyesti: Sekoiteviinien hallitsemassa Etelä-Rhônessa harvinainen lajikeviini Clairette Blanchesta. Viinillä on hyvin persoonallinen, rehellisesti hämmentävän punaviininen tuoksu- ja makumaailma, mutta kokonaisuus on kuitenkin varsin herkullinen ja mukavan rakenteikas.

Arvio: Erinomainen – todella jännittävä, tasapainoinen ja erittäin luonteikas valkoinen Côtes du Rhône jo totuttuun tapaan hurmaavia viinejä tuottavalta Éric Texieriltä.

Hinnan (7,50e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen on oikein kelvollisen hintainen, suositteluni!
Hinnan (15,20e) ja laadun suhde: Erinomainen – vielä kun saisi Alkosta samalla hinnalla!

4 kommenttia:

 1. Eric Texier varmisti, että on tosiaan 100% Clairette graniittiterroirista Saint Julien en St Alban:sta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoh, tuohon lähteeseen kelpaa jo uskoa. :D Tattista! Toivottavasti Éric jaksaisi vielä päivitellä sivujaan joskus vastaamaan nykypäivää!

   Poista
 2. Olisihan se kiva. On aina kiva, kun infoa ei tarvitse FB:n välityksellä kysyä. Mutta toisaalta ymmärrettävää, että ehkä hänellä on parempaa tekemistä tarhoillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahdotonta! Mikä voisi muka olla tärkeämpää kuin nettisivujen päivittely? :D

   Poista