Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.5.14

J. L. Vergnon Conversation Brut

J. L. Vergnon Conversation Brut Blanc de Blancs Grand Cru
  • Valmistaja: Champagne J. L. Vergnon
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Grand Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 40,00e (Toukokuu 2014, Cuvée Champagne Club)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viime viikolla Cuvée Champagne Clubin bloggaajille järjestämä pientuottajashamppis-maistelu alkoi varsin lupaavissa merkeissä: tervetulomaljaksi iskettiin jokaisen saapuvan tassuun lasillinen kuohuviinitalo J. L. Vergnonin Grand Cru -tasoista Conversation-kuplivaa.

Ei kyllä ole ihme, että Vergnonin viinitalon perustuotteista lähtien koko talon linjasto on Grand Cru Blanc de Blancsia; tämä Le Mesnil-sur-Ogerissa sijaitseva talo kun omistaa vain Grand Cru -tasoisilla alueilla sijaitsevia Chardonnay-tarhoja! Talon köynnökset ovat verrattain vanhoja – köynnösten keskimääräinen ikä on n. 30 vuotta – ja niiden rypäleet korjataan yksinomaan käsityönä. Talon viinit valmistetaan vain omien tarhojen rypäleistä, ne käytetään teräksessä tai tammessa ja niitä kypsytellään 3-5 vuotta pullossa ennen käsin suoritettua sakanpoistoa. Lopuksi pullojen annetaan vielä asettua sakanpoiston jälkeen 6 kk ennen myyntiinlaskua. Tämä talon perusshamppanja on valmistettu lisäämällä Avizen, Mesnil-sur-Ogerin ja Ogerin tarhojen rypäleistä tehtyyn perusviiniin 25% reserve-viinejä, se on käytetty teräksessä ja sen on annettu kypsyä pulloissa sakan kanssa vähintään 3 vuotta ennen sakanpoistoa ja uudelleenkorkitusta.

Väriltään viini on intensiivisen kellervä, mikä yleensä lupaa jo hyvää verrattuna normaalisti neutraalinvihertäviin kuohuviin.

Lasista kohoava runsas ja intensiivinen tuoksu kuitenkin löytää heti suorimman reitin mielihyväkeskukseen ja saa vinon virneen nousemaan väkisinkin kasvoille: kypsää hedelmää, rouhittua pähkinää, autolyysistä paahteisuutta, kevyttä mausteisuutta, hentoa hunajaista makeutta ja mehiläisvahaa, aavistus savuisuutta ja jopa jännittävä, kehittynyt vivahde tummaa siirappia tai poltettua sokeria. Elikkäs siis jummi, jos tämän tasoinen nokka on tilaisuuden tervetulomaljalla!

Maultaan viini on runsas, hyvin kuiva ja kevyesti kehittynyt. Makumaailmasta löytyy vivahteita nahkeasta, kellertävästä hedelmäisyydestä, mehiläisvahasta, hillitystä leivoksellisuudesta ja kevyestä, kivimäisestä mineraalisuudesta. Runsasta makumaailmaa tukevat melko hyvin tuntuva, paikoin kirpeäkin hedelmähappoisuus ja hyvin pienikokoinen mutta kermaisen runsas ja mukavan pitkäkestoinen kuohu.

Keskimaku vaihtuu hitaasti ja saumattomasti pitkähköön, viipyilevään jälkimakuun, jossa tuntuu kypsää sitruksisuutta, pitkän sakkakypsymisen tuomaa paahteisuutta ja hentoa pähkinäisyyttä, mineraalia ja kirpeää omenankuorta. Kirpakka hapokkuus pääsee entistä paremmin framille, taittaen viinin loppuliukua todella napakkaan sitruunaisuuteen.

No niin, jos ei ylläolevasta tekstistä tullut vielä selväksi, niin jo Vergnonin perusshamppis, "Conversation", on varsin viehättävä ja moniulotteinen tapaus. Kokonaisuudesta löytyy ihailtava kattaus kehittyneempiä piirteitä, mutta kokonaisuus ei siltikään ole mitään tykitystä ja vyörytystä, vaan viinin yleisilme on upealla tavalla balanssissa, tehden kaikesta runsaudestaan huolimatta siitä hyvin hillityn ja elegantin.

Nimensä mukaisesti viini on mitä mainioin seurusteluskumppa keskustelun rinnalle tai sen aiheeksi, mutta kokonaisuudesta löytyy sen verran rakennetta ja hartiaa, että sen voi aivan huoletta heittää melko runsaidenkin aterioiden kumppaniksi. Tuottaja lupaa viinin kehittyvän pari kolme vuotta pullotuksesta, mikä viinin hedelmän runsauden ja rakenteen intensiivisyyden tuntien vaikuttaa melko alakanttiin arvioimiselta. Vuosikymmeniksi viiniä ei kannata kellariin hamstrata, mutta lyhyestä keskipitkään kestävässä kypsytyksessä viini varmasti on vahvoilla. Tosin Conversation on jo nyt niin hurmaavaa tavaraa, että kellaria se ei missään nimessä kaipaa – sen kun ottaa lasit esiin ja korkin veke!

Viinin hinta pyörii wine-searcherin mukaan kolmen kympin molemmilla puolilla, hinnakkaimmillaankin reilussa neljässä kympissä ja löytyen halvimmillaan vain reilulla 20 eurolla. Kun katselee Alkon shamppishyllyn mediaanihintaa ja viinien keskimääräistä laatua, lienee sanomattakin selvää, että tämän viinin hinta-laatusuhde on kovimmillaankin ihan omassa luokassaan.

Lyhyesti: Runsas, intensiivinen ja kevyesti jo kehittyneempiä, paahteisen autolyyttisiä vivahteita tarjoileva rakenteikas Grand Cru Blanc de Blancs.

Arvio: Erinomainen – hurmaavaa, kielen mukanaan vievää tavaraa. Pakko myöntää, että olen jo nyt varsin täpinöissäni, jos talon perusviinit ovat tätä tasoa!

Hinnan (40,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti