Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.5.14

Cornelissen Contadino 9

Cornelissen Contadino 9
  • Valmistaja: Azienda Agricola Frank Cornelissen
  • Tyyppi: Punaviini, Vino da Tavola
  • Maa: Italia
  • Alue: Sisilia, Etna
  • Rypäleet: ?
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~30,00e (Helmikuu 2014)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Cornelissen-maistelun neljäs viini, Contadino 9, oli myös 1. flightin, Contadinoja ihmetelleen erän viimeinen viini. Viini on valmistettu totutulla kaavalla, eli Frank Cornelissenin nuoremmilta tarhoilta kerätyistä punaisista (Nerello Mascalese) ja valkoisista (Carricante, Catarratto, Coda di Volpe ja Grecanico Dorato) rypäleistä valmistettu viini, joka on käytetty villihiivoilla 1000-litraisissa muoviastioissa ja pullotettu suodattamattomana. Missään vaiheessa valmistusta viiniin ei ole lisätty lisä- tai säilöntäaineita. Etiketin mukaan numero 9 on valmistettu kokonaan vuosikerran 2011 rypäleistä.

Väriltään numero 9 on varsin samanlainen kuin viereisessä lasissa nököttävä Contadino 8, joskin aavistuksen tummempi sekä kirkkaampi – Contadino 9 vaikuttaa ihan noin yleisesti olevan maistelussa testatun viinisarjan aikaisempia versioita hieman kirkkaampi ja vähempisakkainen.

Tuoksu on kaikista neljästä Contadinosta runsain, muhkein ja kypsin: lasista tulvii varsin makeaa, kypsää ja auringossa paahtunutta marjaisuutta, murskattuja aromaattisia yrttejä, hillitysti alkoholia, aavistus savuisuutta ja hennosti Camparimaista appelsiinisuutta. Erityisesti tämä jälkimmäinen aromi tuntuu olevan melko tyypillinen monille ns. natural-viineille.

Suussa ensimmäiseksi huomio kiinnittyy viinin hentoon hiilidioksidin nipistelyyn kielellä, josta myös monesti Cornelissenin viinit saavat huutia "viallisina" viineinä. Tämä mitä hennoin pirskahtelevuus kuitenkin haihtuu kieleltä hetkessä, paljastaen altaan melko tyypillisen Contadinon. Mielenkiintoista kyllä, tämä oli ensimmäinen Contadino, josta löytyi tuota hentoa hiilidioksidia – kenties tuo hiilidioksidisuus haihtuu viinistä n. kolmessa vuodessa (koska vuosikerran 2010 Contadino 8:ssa sitä ei tullut vastaan) tai sitten kyseessä on vain pullokohtainen vaihtelu. Vuosikerrasta riippuvaista se ei kuitenkaan tunnu olevan, sillä esimerkiksi Cellartrackerissa melko monen Contadinon arvostelussa mainitaan tuo pirskahtelevuus, joskaan ei missään nimessä kovinkaan usein.

No mutta, sitten itse viinin makuun. Contadino 9 on kielellä varsin mehevä ja makeahko, mutta samalla melko hapokas, mikä pitää huolen siitä, että kokonaisuus ei tunnu missään nimessä raskaalta tai rakenteettomalta. Kuitenkin hapokkuus tuntuu hieman maltillisemmalta kuin aikaisemmissa Contadinoissa. Makumaailmaa hallitsee freesi ja erittäin puhdaspiirteinen karpaloisuus ja kypsempi, hieman metsämansikkainen marjaisuus, mutta kokonaisuus on samalla kohtalaisen karvas – todennäköisesti johtuen viinin kohtalaisen tuntuvasta tanniinisuudesta. Taustalla tuntuu myös Contadino 6:ssa tavattua, hentoa maltaisuutta. Aikaisempiin Contadinoihin nähden tämä viinin 9. versio on varsin nuorekkaan oloinen, jopa primäärinen, mutta rakenteeltaan ja makumaailmaltaan erittäin tasapainoinen ja eloisa. 15% alkoholia pysyy suorastaan hämmentävän tyylikkäästi täysin piilossa.

Jälkimakua hallitsevat kypsän marjaiset ja kevyen maltaiset vivahteet, joskin myös alkoholi pääsee puskemaan hennosti läpi lämmön tunteena. Kohtalaisen pitkässä loppuliu'ussa rupeaa esiin nousemaan hapahkon puolukkaisen kirpeyden ohelle myös hieman kehittyneemmän eläimellisiä ja nahkaisia sävyjä.

Kokonaisuutena Contadino 9 on Cornelissenin tyyliin ylettömän puhdaspiirteinen, eloisa ja varsin villi esitys, mutta maistelussa testattuihin, vanhempiin Contadinoihin (4, 6, 8) verrattuna tämä on niitä hedelmävetoisempi, pehmeämpi ja helpostilähestyttävämpi. Tässä on hieman vaikea vetää yhtäläisyysviivoja siihen, että onko tämä pehmeys ja helpostilähestyttävyys enemmän ikääntymisen vai vuosikertakohtaisen tuottamaa eroavaisuutta, mutta jos Cornelissenin viinit sekä kiehtovat, että epäilyttävät, lienee Contadino 9 se viini, johon näistä neljästä kannattaa ensimmäisenä tutustua – se on kyllä melko villi tapaus ja kaikkea muuta kuin klassinen, moderni punaviini, mutta kuitenkin näistä neljästä viinistä lähimpänä "tyypillistä" punaviiniä. Kunhan vain osaa henkisesti varautua mahdolliseen hiilidioksidin nipistelyyn, joka kuitenkin haihtuu viinistä verrattain nopeasti.

Mutta jos jotain aiemmista maistetuista Contadinoista voi päätellä, on Contadino 9 varmasti kaikesta säilöntäaineettomuudestaan huolimatta varsin erinomainen tapaus keskipitkään kellarointiin. Tässä viinissä on nuorekkaat marja-aromit varsin pinnalla, eikä kokonaisuudesta löydy läheskään niin paljon kehittyneempää luonteikkuutta kuin vanhemmissa maistelun Contadinoissa, että viini loppujen lopuksi vaikuttaa jäävän vanhempien versioiden varjoon. Viinissä kyllä kiehtovuus- ja juotavuuskertoimet ovat kyllä erittäin korkealla, joten kyseessä on kyllä ihastuttava, herkullinen natural-viini, mutta kokonaisuus on vielä sen verran simppeli ja kaikessa villissä erikoisuudessaan "arkinen", että ihan kolmen kympin hintaan viini ei vielä yllä. Sen sijaan jos tämä viini tulee kehittymään samaan suuntaan mitä vanhemmista Contadinoista voi päätellä, tullee viinistä neljän viiden vuoden vartomisella varmasti enemmän kuin hintansa väärti ostos. Viiniä varastoidessa tulee kuitenkin muistaa, että se pitää ehdottomasti säilyttää jatkuvasti tasaisessa, alle 16°C lämpötilassa ja läpinäkyvästä pullosta johtuen valolta suojattuna.

Lyhyesti: Eloisa, villi ja puhdaspiirteisen marjainen natural-viini, joka on kokonaisuutena hieman pehmeämpi, helpostilähestyttävämpi ja yleisesti "punaviinimäisempi" kuin vanhemmat Contadinot. Kyseessä on silti varsin persoonallinen ja erikoinen tapaus, joten mitenkään "tyypillisenä" punaviininä ei tätäkään Cornelissenin viiniä voi pitää – alkaen aina viinin hennosta hiilidioksidisuudesta. Viini on vielä niin primäärinen, että suosittelen antamaan sille vielä 4-5 lisävuotta ennen korkkaamista.

Arvio: Miellyttävä – Contadino 9 on varsin lempeä ja helpostilähestyttävä ollakseen näin villi ja erikoinen viini (tyyliltään siis lähempänä esimerkiksi Kriek Lambic -olutta kuin modernia punaviiniä). Kuitenkin kokonaisuutena viini ei onnistu yltämään vanhempien ja mallikkaalla tavalla kehittyneempien Contadinojen tasolle – vielä.

Hinnan (~30,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei (vielä) vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti