Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.5.14

Cornelissen Contadino 8

Cornelissen Contadino 8
  • Valmistaja: Azienda Agricola Frank Cornelissen
  • Tyyppi: Punaviini, Vino da Tavola
  • Maa: Italia
  • Alue: Sisilia, Etna
  • Rypäleet: ?
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~30,00e (Helmikuu 2014)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Kolmas Cornelissen-maistelun viini oli Contadino 8; vuosikerran 2010 rypäleistä koottu sekamelska punaisia ja valkoisia rypäleitä. Kuten Cornelissenin tyyliin kuuluu, on viini käytetty ja kypsytetty 1000-litraisissa muoviastioissa ja lopulta pullotettu täysin ilman minkäänlaisia lisä- tai säilöntäaineita. Koska viiniä ei ole suodatettu lainkaan, on pullon pohjalla reipas sakkakerros, josta osa vielä leijailee viinin seassa tehden siitä hieman samean.

Lasissa viini on vaaleahkon granaatinpunainen ja hieman sameahko; reunoilta viini on kirkas – jopa väritön – ja täysin läpinäkyvä. Lasissa istuessaan viinin sakka hieman asettuu, viini kirkastuu ja muuttuu sävyltään hieman tummemmaksi.

Viinin tuoksu on kahta aiempaa Contadinoa avoimempi ja hedelmävetoisempi. Lasista kohoaa hyvin makea ja aromaattinen tuoksu, jossa tuntuu mansikkaisuutta, runsasta kukkaisuutta – erityisesti orvokkisuutta, murskattuja kypsiä metsämarjoja, vulkaanista maaperää vihjailevaa mineraalisuutta ja puunkaarnaa. Yleisilme on todella aurinkoinen ja kypsä, mutta siitä huolimatta – tai juuri siksi – erittäin hurmaava.

Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen, mutta samalla tiukanpuoleinen ja karvas. Hyvin mehukasta ja punamarjaista makumaailmaa hallitsee freesi karpaloisuus ja persoonallinen gojimarjaisuus; taustalla taas tuntuu hillitysti bitteristä mausteisuutta. Viini on melko hapokas sekä lambic-maisen hapahko, mikä tekee kokonaisuudesta varsin kuivan, mutta samalla viini on myös hyvin kypsänmakea ja seassa jopa voisi veikata olevan hieman jäännössokeria – näin ollen viini tuntuu olevan tietyllä tapaa yhtä aikaa sekä makea että kuiva. Kokonaisuus on siis jotakuinkin tiukahko ja kirpeä mutta samalla lähes puolikuiva. Suussa kevyt tanniinisuus tuntuu maltillisesti, mutta selkeästi hillitympänä kuin edellisissä, vanhemmissa Contadinoissa. Alkoholi on hieman matalampi (13,5%) kuin vanhemmissa Contadinon versioissa, mutta se silti puskee hieman läpi sekä kevyenä makuna että lämpönä.

Viinistä jää suuhun lämmin, mehukas ja kestoltaan keskipitkä jälkimaku, jossa tuntuu karpaloista marjaisuutta ja kevyen karvasta, hieman tuhkaisen oloista mineraalisuutta.

Contadino 8 on juuritestattujen Contadino 4:n ja 6:n tapaan varsin hurmaava, mehukas ja yksinkertaisesti äärimmäisen puhdaspiirteinen esitys, mutta paradoksaalisesti vanhemmissa Contadinoissa ollut korkeampi alkoholi onnistui pysymään paremmin pois tieltä kuin tässä matalammalla alkoholilla varustetussa esityksessä, mikä hieman verotti pisteitä. Sen sijaan viinissä ollut makeus ei onnistunut varsinaisesti haittaamaan, sillä viinin hapokas ja kirpeä ilmaisu onnistui hienosti antamaan sille vastapainoa – makeus ei siis neutraloitunut piiloon, vaan asettui hyvin balanssiin tiukan särmikkyyden rinnalle.

Kuitenkaan aivan kahden ensimmäisen Contadinon rinnalle Contadino 8 ei onnistunut kirimään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tämä olisi merkittävästi kehnompi, päin vastoin – Contadino 8 on varsin mainio, persoonallinen ja ihastuttavan kirpeän marjainen punaviini, joka jää vain piirun verran kahden vanhemman ja kehittyneemmän Contadinon taakse. Vaikuttaakin siltä, että vaikka useimmat ihmiset näkevät sulfiitittomat viinit mahdollisimman nuorena juotavina – koska nehän eivät voi loogisesti lisäaineettomina viineinä kestää ikää – rupeavat Contadinot olemaan parhaimmillaan vasta n. 5 vuoden iässä. Toki osasyynsä voivat antaa mm. niin vuosikertojen vaihtelut kuin pullokohtainen vaihtelukin, eli Contadino 8 on vain makeampi ja mehukkaampi viini kuin vanhemmat Contadinot.

Lyhyesti: Persoonallinen, äärimmäisen puhdaspiirteinen ja mehukkaan marjainen viini, jossa yhdistyy kevyt makeus varsin tiukkaan, kriek lambic -olutta muistuttavaan happamuuteen. Ihastuttava, lisäaineeton viini täynnä tasapainoa, luonnetta ja mielenkiintoa.

Arvio: Hyvä – tämä viini on melko kaukana tyypillisestä, modernista punaviinistä, mutta se on siitä huolimatta mitä ihastuttavin, eloisin ja puhdaspiirteisin esitys. Marjaisuuden ylistyslaulu.

Hinnan (~30,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti