Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.5.14

Diel Goldloch Riesling Großes Gewächs 2007

Diel Dorsheimer Goldloch Riesling Großes Gewächs 2007
  • Valmistaja: Schlossgut Diel
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Großes Gewächs
  • Maa: Saksa
  • Alue: Nahe, Dorsheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 34,95e (Elokuu 2012)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Tämä Riesling päätyi pari vuotta sitten haltuuni siskoni Saksan-reissulta; pyysin häntä piipahtamaan jossain paikallisessa viiniliikkeessä ja tuomaan tuliaisiksi jonkun laadukkaan Rieslingin. Kuulemma homma hoitui kysymällä myyjältä jotain mainiota suositusta, ja tämä viini sitten lähi putiikista mukaan.

Viinin tuottaneelta Dieliltä olen aiemminkin maistanut pari Rieslingiä (Pittermänchen Großes Gewächs ja Pittermännchen Spätlese) ja pelkästään niiden perusteella olen ollut valmis nimeämään Dielin ehdottomasti yhdeksi Nahen parhaista tuottajista. Dielin suku on toiminut eri aloilla Nahesta satojen vuosien ajan, mutta viiniä Diel on valmistanut vasta vuodesta 1802, jolloin suku osti Dorsheimista linnan ja sen mukana tulleen viininvalmistamon ja viinitarhat. Tätä nykyä Dieliä luotsaavat saksalaisien viinien profiilia nostanut viinikirjailija Armin Diel ja hänen tyttärensä Caroline. Talo pyrkii toimimaan niin luonnonmukaisesti kuin vain Nahen ilmasto ja vaihtelevat sääolosuhteet sallivat. Viinit käytetään joko vanhoissa tammisammioissa tai betoniastioissa rypäleiden omilla luonnonhiivoilla.

Vaikka talo valmistaa useista eri rypälelajikkeista viinejä, omistaa talo Dorsheimin kylän ympäristöstä useita Großes Gewächs -tasoisia Riesling-tarhoja, joiden viinit ovat niitä, jotka ovat nostaneet Dielin viinitalon nimen saksalaisten viinintuottajien kärkikastiin. Tämä viini on valmistettu Dorsheimin kylän läheisyydessä sijaitsevan, Großes Gewächs -tasoisen Goldloch-tarhan rypäleistä, josta Diel omistaa 5 hehtaaria – huomattavasti enemmän kuin kukaan muu tarhalta palstoja omistava viljelijä. Tämä savisella maaperällä sijaitseva tarha tunnetaan poikkeuksellisen voimakkaita ja vaikuttavia Rieslingejä tuottavana tarhana.

Lasissa viinillä on syvä, intensiivisen keltainen ja melko voimakkaasti vihertävään taittuva, nuorekas väri.

Tuoksu on uskomattoman ihastuttava ja runsas, mutta silti tiukahko: hunajaa, kuivattua ananasta, sitruunankuorta sekä petrolin ja viileän, märän kiven mieleen tuovan mineraalisuuden välimaastoon asettautuvaa eteeristä aromikkuutta. Lisäksi seasta erottuu jopa kiniinisyytenä aistittavaa kirpeyttä ja raakuutta..

GG Goldloch on runsas, jopa suuntäyttävä, muttei millään tavalla täyteläinen. Voimakas maku on aluksi erittäin intensiivinen ja kirpeän hapokas. Kun kieli tottuu viinin runsaan hapokkuuden tuomaan tiukkuuteen, tulee kokonaisuudesta selkeästi mehevämpi; makumaailmasta erottuu hunajaisuutta, kypsää sitruksisuutta, mehevää omenaisuutta ja kivistä mineraalisuutta. Kirpakan ensimaun jälkeen viini siis muuttuu lähes jälkiruokaviinimäiseksi (kuitenkin hyvin kuivana pysyen), kunnes taas palaa kuivan Rieslingin ruotuun, nostaen esiin kevyttä pomeloa, hillittyä mausteisuutta, simpukankuorista mineraalisuutta ja aavistuksen persikkaa ja ananasta. Yleisilmeeltään viini on erittäin eloisa, rakenteikas ja rotevanpuoleinen, mutta intensiivisen hapokkuuden puolesta kokonaisuus on yllättävänkin kepeän tuntuinen suutuntumaltaan.

Kirpeä ja raikas jälkimaku on erittäin mehukas ja moniulotteinen: viinin kadottua suussa pyörii limettivetoista sitruksisuutta, hentoa hunajaisuutta, aavistus mangoa ja muita trooppisempia hedelmiä sekä vivahde mehiläisvahaa. Viinistä jää todella elegantti ja melko pitkään viipyilevä, mutta myös kohtalaisen lämmin jälkivaikutelma.

Jos tässä vaiheessa ei ole tullut vielä selväksi, on Dielin GG Goldloch aivan käsittämätön Riesling. Viinistä löytyy aivan käsittämätön määrä intensiteettiä ja rakennetta, mutta kokonaisuus ei tunnu mitenkään superkonsentroituneelta ja massiiviselta, vaan ennen kaikkea tiukalta. Viinillä ei ole siis missään nimessä suurta bodya; se on vain äärimmäisen jäntevä ja tiukka tapaus, jopa raa'anpuoleinen. Vaikka viini oli ehtinyt saada jo 6 vuotta ikää taakseen, tuntui se silti aivan liian nuorena korkatulta ja olisin voinut aivan huoletta antaa viinille 10-15 vuotta ilman pelkoa siitä, että viini olisi mennyt mihinkään muuhun kuin parempaan suuntaan. Tämmöiset viinit ovat semmoisia, jotka kestävät huoletta jopa vuosikymmeniä.

Viinin sähköisen sähäkkä habitus ja laserintarkka fokus tekevät siitä ehdottomasti ruokaviinin, mutta ruoan on pystyttävä tuomaan riittävästi vastapainoa sille, sillä vaikka GG Goldloch on suutuntumaltaan melko kepeä, on siinä niin käsittämätön määrä intensiteettiä, että se puskee helposti liian kepeiden ruokalajien läpi ja runnoo ne alleen. Esimerkiksi viinin kanssa nautittu feta-pinaattilasagne kyllä onnistui hieman rauhoittamaan viinin vimmattua voimaa, mutta ruoka-viinikokonaisuus pysyi silti melko vahvasti viinivetoisena, ruoan jäätyä selkeästi alakynteen.

Loppukaneetiksi: Suosittelen erittäin lämpimästi hankkimaan viiniä kaappiin, mutta korkkaamaan sellaisen vasta useamman vuoden päästä! Tämä on nimittäin jotakuinkin parasta mahdollista kuivaa Rieslingiä, mutta sellaiseksi viini on vielä melkeinpä raakile. Kärsivällisellä odottelulla viinistä kuitenkin tulee varmasti tulemaan puhdasta kultaa ja timantteja.

Lyhyesti: Vielä todella nuori – jopa raaka – mutta samalla äärimmäisen vaikuttava, intensiivinen, rakenteikas ja loputtoman moniulotteinen Großes Gewächs Riesling. Helposti parasta kuivaa Rieslingiä, mitä saa Nahesta – kenties jopa koko Saksasta!

Arvio: Täydellinen – vaikka viinissä on balanssi vielä hakusessa sen selkeästi liian nuoren ja tiukan rakenteen osalta, on viini jo nyt ehdottomasti sellaista huipputavaraa, joka vie kielen mennessään. Bonuspisteet vielä siitä, että viini ei sorru monien Großes Gewächs Rieslingien supermassiiviseen ja överikonsentroituneeseen meininkiin – tässä on selkeästi haettu balanssia aromien moniulotteisuuden, vaikuttavan rakenteen ja silti elegantin kepeyden välille. Olen myyty.

Hinnan (34,95e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti