Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.5.14

Bourgeois-Diaz BD ´3C

Bourgeois-Diaz BD ´3C
  • Valmistaja: Bourgeois-Diaz
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Vallée de la Marne, Crouttes-sur-Marne
  • Rypäleet: Pinot Meunier (45%), Chardonnay (30%), Pinot Noir (25%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 49,00e (Toukokuu 2014, Cuvée Champagne Club)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Cuvée Champagne Clubin pientuottajamaistelussa esiteltiin yhtä aikaa Champagnen viinialueen länsilaidalla sijaitsevalta Bourgeois-Diazilta kaksi talon peruskuohuvaa; tällä oli tarkoitus osoittaa, minkälaisia eroja biodynaamisella viljelyllä voi saada aikaan viineihin. Aivan kahta identtistä viiniä Bourgeois-Diaz ei ole tuottanut, sillä biodynaamisesti viljellyistä rypäleistä valmistettu ´3C (trois cépages, "kolme lajiketta") on hieman Chardonnay-vetoisempi kuin maistelussa rinnalla testattu BD Extra Brut, jossa valkoista Chardonnayta on vain 10%. Tämä nyt arvosteltava viini on vain vuosikerran 2010 rypäleistä valmistettu (viini ei ole kuitenkaan ole ns. millésime eli vuosikertashamppis, sillä viiniä ei ole kypsytelty sakan kanssa 36 kuukauden minimiaikaa) ja dosagen tuoma jäännössokeri on 6 g/l, joka on hurjat 1 g/l enemmän kuin BD Extra Brutissa.

Väriltään viini on käytännössä identtinen viereisen lasin Extra Brutiin – eli vaaleahkon kellertävä ja suht neutraali.

Tuoksu on kevyehkö, mutta siinä tuntuu olevan paljon kaikkea mahdollista, mikä tekee viinin nokkapuolesta todella persoonallisen ja ihastuttavan. Siitä löytyy hyvin vaikastipaikallistettavaa mausteisuutta, hillittyä, pähkinäistä paahteisuutta, keveällä otteella uuniomenaa, hentoa hunajaisuutta ja kenties jopa aavistus tammea. Seassa myös häilyy aavistus tummempien rypälelajikkeiden tuomaa hyvin freesiä marjaisuutta.

Astetta persoonallisempi meininki jatkuu ilahduttavasti myös makupuolella, joka tarjoaa melko kypsän sitruksisuuden ohella varsin erilaista meininkiä, mitä on yleensä tottunut shamppiksilta odottamaan: vegetaalista yrttisyyttä, kepeää mineraalisuutta, hillittyä maamaisuutta ja hentoa eläimellisyyttä. Yleensä shamppikset ovat niin siistejä ja salonkikelpoisia, mutta tästä viinistä rupeaa löytymään sellaista maalaista luonnetta, joka herättää mielenkiinnon ihan omalla tavallaan! Mousse on kuitenkin kunnon laadukkaan shamppiksen tyyliin tasainen, pienikuplainen, kestävä ja runsaan kuohkea. Hyvä hapokkuus pitää kokonaisuuden ihastuttavan freesinä ja puruvoimaisena.

Viinin persoonallinen, kaikin puolin erilainen makumaailma ei lopu edes jälkimakuun, vaan viinin loppuliu'usta löytyy tuntuvasti merellisen mineraalisuuden ja kevyen, kirpeähkön omenankuorisuuden rinnalta tummien rypäleiden tuomaa kypsää kirsikkaa ja hennolla otteella muutakin punertavaa marjaisuutta, jotain jännittävää, hieman liköörimäistä aromikkuutta ja camparimaista pomeranssia.

Olen aikaisemminkin todennut, että vaikka se systeemi, minkä pohjalle biodynaaminen viljely perustuu, on täysin käsittämätöntä huuhaata ja taikauskoa, mutta sillä saadaan aikaan myös yksinkertaisesti älyttömän korkealaatuisia, persoonallisia ja hurmaavia viinejä – eikä Bourgeois-Diaz ole tähän mikään poikkeus. BD Extra Brut oli varsin pätevä perus-shamppis, mutta loppupeleissä hyvin yllätyksetön ja tasapaksu esitys. BD ´3C taas on aivan täysin toista maata – uskomaton, moniulotteinen ja äärimmäisen luonteikas esitys täynnä kaikkea sellaista, mitä ei ole shamppiksilta tottunut saamaan; ja tästä huolimatta (tai juuri tästä syystä) viini toimii upeasti todella erinomaisena ja harmonisena kokonaisuutena.

Viinissä riittää varmasti hyvin runkoa lyhyeen tai keskipitkään kypsyttelyyn, mutta sille ei tunnu olevan tarvetta – viini vaikuttaa olevan ensisijaisesti nuorekas ja nuorena nautittavaksi tarkoitettu tapaus. Viinissä kyllä riittää mainiosti rakennetta kepeiden ruokien kumppaniksi, mutta suosittelen varaamaan viiniä ainakin yhden lasillisen pelkästään sellaisenaan nautittavaksi – jos kaipaat vaihtelua tavanomaisiin shamppanjoihin, en voi kuvitella tätä viiniä parempaa tapausta siihen!

Lyhyesti: Aina ensituoksusta jälkimaun viimeisiin häivähdyksiin asti ylettömän persoonallinen, jännittävä, runsas ja kaikin puolin erilainen biodynyshamppis.

Arvio: Erinomainen – hurmaavan persoonallinen ja ihastuttavan tasapainoinen kuohuva, josta on mukava saada vaihtelua loppupeleissä keskenään niin usein samankaltaisiin shamppanjoihin.

Hinnan (49,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti