Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.5.14

Bourgeois-Diaz BD Extra Brut

Bourgeois-Diaz BD Extra Brut
  • Valmistaja: Bourgeois-Diaz
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Vallée de la Marne, Crouttes-sur-Marne
  • Rypäleet: Pinot Meunier (65%), Pinot Noir (25%), Chardonnay (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 29,50e (Toukokuu 2014, Cuvée Champagne Club)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Cuvée Champagne Clubin tastingin ensimmäinen osuus keskittyi esittelemään eri kuohuviinityylit mitä toimijalta löytyy tarjolle. Perinteisten tyylien (N.V., Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Rosé d'Assemblage, Rosé de Saignée) oli astetta erikoisempi tyyli tarjolla: biodynaaminen shamppanja!

Biodynaaminen viljely on saanut varsin hyvin jalansijaa Champagnessa, sillä tätä nykyä monet viljelijät viljelevät tarhojaan jo täysin luonnonmukaisesti, minkä lisäksi moni tuottaja on siirtynyt kokonaan astetta pidemmälle; toiset toimivat täysin Steinerin oppien mukaisesti saadakseen viineilleen Demeter-sertifikaatin, kun taas toiset viljelijät ottavat opeista vain viljelyperusteet mutta eivät hae sertifikaattia, eli he jättävät hieman kyseenalaisemmat ja epätieteellisemmät menetelmät niistä innostuneille.

Maisteluun oltiin haluttu tuoda biodynyshamppikseen perspektiiviä, joten viinin tuottaneelta Bourgeois-Diazilta oli esittelyssä talon valkoiset kuohuviinit sekä biodynaamisesti että tavallisesti viljellyiltä tarhoilta yhtäaikaa. Nyt arvosteltavana oleva BD Extra Brut on tavallisin menetelmin viljelty, mutta samalla viimeinen laatuaan, sillä Bourgeois-Diaz siirtyi aloitti vuonna 2010 viljelemään osaa tarhoistaan biodynaamisesti ja vuodesta 2013 eteenpäin talon koko tuotanto on ollut biodynyä.

Bourgeois-Diazin viinitalo sijaitsee aivan Champagnen viinialueen läntisimmällä rajalla, Crouttes-sur-Marnen kylässä. Marnen laakso, jossa tämä kyläkin sijaitsee, on erityisen kuuluisa runsaista ja kypsistä, pääasiassa punaisista rypäleistä valmistetuista kuohuviineistään – alueen viinitarhat sijaitsevat lähinnä etelään viettävillä rinteillä, mikä edesauttaa punaisia rypäleitä saavuttamaan hyvin riittävän kypsyyden, mikä ei viileinä vuosikertoina ole aina itsestäänselvyys verrattain pohjoisessa sijaitsevalla Champagnen alueella.

BD Extra Brut on alueelle ominaiseen tyyliin punaviinivoittoinen – seasta löytyy vain 10% valkoista Chardonnayta – ja nimensä mukaisesti sokeria viinistä löytyy varsin vähän; vain 5 g/l. Talo käyttää ja kypsyttää viininsä sekä teräksessä että vanhassa tammessa ja sakkakypsyminen pullossa on aina vähintään 27 kuukautta; parhaimpien viinien tapauksessa yli kaksinkertaisesti, jopa 60 kuukautta. Vuosikerran 2011 perusviiniä on viinissä vain 60%; vuosikerran 2010 reserve-viiniä siis löytyy lopputuotteesta jopa 40%.

Väriltään viini on vaaleahkon kellertävä ja suht neutraali.

Tuoksultaan viini on viileä, tuoreen sitruksinen, yrttinen, kuiva ja teräksinen. Seassa kuitenkin tuntuu myös kevyellä otteella kypsempää hedelmäisyyttä ja sakkakypsytyksen tuomaa, hentoa hiivaisuutta.

Maussa tuntuu kypsää sitruksisuutta, kevyttä mausteisuutta, hentoa autolyysin paahteisuutta ja melko tuntuvaa mineraalisuutta. Mousse on tasainen ja pienikokoinen, kestoltaan keskipitkä. Kokonaisuus on tasapainoinen ja maukas, mutta loppupeleissä suht yllätyksetön. Viinin extra brut -tason sokerimäärä kuitenkaan ei missään vaiheessa tunnu liian vähäiseltä, vaan homma pysyy varsin mukavasti paketissa.

Viinin hyvin vähäinen jäännössokeri korostuu vasta kirpakanpuoleisessa jälkimaussa, joka jättää suuhun lähinnä sitruunavetoisesta hedelmäisyyttä, mineraalia ja hapokkaankirpeää viheromenaisuutta. Itse maut katoavat kieleltä melko ketterästi, mutta hyvin napakka, suutapuhdistavan mineraalinen jälkivaikutelma tuntuu pitkään.

Bourgeois-Diazin BD Extra Brut on varsin pätevä yleisshamppis aperitiiviksi tai arkisemmaksi kevyiden ruokien kumppaniksi, mutta loppupeleissä viinistä löytyy hyvin vähän mielenkiintoa – viinin erottaa aidoksi shamppanjaksi lähinnä sen tuntuvan mineraalisuuden ja hyvän rakenteen osalta.

Toisaalta viini on varsin edullinen esitys ja kokonaisuus nokittaa helposti Alkon alle kolmenkympin shamppisten kategoriaa tuntuvan hapokkuuden ja hyvin matalan jäännössokerin tuomalla, laserintarkalla fokuksella. Suuria makuelämyksiä viiniltä on BD:ltä turha odottaa, mutta sen viini toimittaa ongelmitta yleiskäyttöisen ja ihastuttavan freesin arkishamppiksen virkaa.

Lyhyesti: Simppeli mutta rakenteikas ja napakka melkein-Blanc-de-Noirs-Extra Brut , jonka hyvin matala jäännössokeri ei tee itsestään isoa numeroa, vaan kokonaisuus pysyy alusta loppuun mukavan tasapainoisena ja miellyttävällä tavalla helpostilähestyttävänä.

Arvio: Miellyttävä – varsin kelpo perusshamppis. Ei tarjoa tavanomaisiin kuohuviineihin nähden kovinkaan kummoisesti eroavaa makumaailmaa, mutta viinin rakenne ja tuntuva mineraalisuus tekevät siitä jo selkeästi Champagnen edustajan. Näppärä perustason Extra Brut.

Hinnan (29,50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti