Henriet-Bazin Sélection de Parcelles Premier Cru Brut
- Valmistaja: Champagne Henriet-Bazin
- Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Premier Cru
- Maa: Ranska
- Alue: Champagne, Montagne de Reims
- Rypäleet: Pinot Noir (60%), Chardonnay (40%)
- Koko: 0,75
- Hinta arviointihetkellä: 32,50e (Toukokuu 2014, Cuvée Champagne Club)
- Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Cuvée Champagne Clubin maistelu potkaistiin virallisesti käyntiin viinitalo Henriet-Bazinin Sélection de Parcelles -shamppiksella.
Villers-Marmeryn kylässä sijaitseva Henriet-Bazinin viinitalo toimii nyt 5. sukupolvessa ja talo omistaa hajanaisia palstoja yhteensä 6 hehtaarin edestä kolmessa kylässä: Verzenayssa (Grand Cru), Verzyssa (Grand Cru) ja Villers-Marmeryssa (Premier Cru). Vuosittain talo valmistaa 60,000 pulloa, joten kyseessä on varsin pienen tuotannon talo (vertailun vuoksi suuret, tunnetut shamppistalot tuottavat vuosittain n. 1-25 miljoonaa pulloa); Henriet-Bazinin tuotannosta n. 35% menee vientiin. Talo ei viljele varsinaisesti luonnonmukaisesti, mutta talo pyrkii viljelyssään käyttämään lannoitteita ja torjunta-aineita mahdollisimman vähän ja harvoin – lähinnä silloin, kun on pakko.
Sélection de Parcelles on talon perustason kuohuvia, joka valmistetaan lähes tasaisesta 50-50-blendistä Chardonnayta ja Pinot Noiria; Pinot Noir tulee Verzenayn ja Verzyn kylien tarhoilta ja Chardonnay Villers-Marmeryn kylän tarhoilta. Viinitalo antaa harvinaisen kiitettävästi tietoa viinistä kotisivuillaan: siellä nimittäin kerrotaan myös juuri ne spesifit tarhat, joilta rypäleet ovat kerätty sekä tarhojen istutusvuodet (1994, 1992, 1975, 1964 ja 1961)! Viinistä 70% on vuoden 2010 perusviiniä, johon on tuotu syvyyttä 30% reserve-viinilisäyksellä. Muutamia kuukausia kestävä alkoholi- ja malolaktinen käyminen tapahtuu emalipinnoitetuissa rautatankeissa, minkä jälkeen viini siirretään pulloihin kypsymään hiivasakan kanssa. Pullokypsymisen pituutta talo ei kerro, mutta sen verran paljastetaan, että sakanpoisto suoritetaan 6 kuukautta ennen myyntiinlaskua, mistä voidaan laskea sakkakypsyttelyn pituudeksi n. 2-2½ vuotta. Jäännössokeria viinistä löytyy kohtuulliset 8 g/l.
Väriltään viini on kohtalaisen syvän kellertävään taittuvan viherkeltainen.
Tuoksu on melko hillitynpuoleinen ja kevyt – edelliseen, todella runsaaseen Conversation Brutiin verrattuna tuoksu on hienostunut, mutta hieman vaatimaton. Kokonaisuudesta erottuu lähinnä hennosti freesiä, kypsähkö sitruksisuutta ja kevyttä sakkakypsymisen tuomaa pähkinäisyyttä.
Kuiva maku tarjoilee kypsää omenaisuutta, dosagen esiintuomaa hunajaisuutta ja lempeää sitruksisuutta. Hapokkuus on hieman hillittyä ja kokonaisuus on pehmeä ja tasainen, muttei matalahkosta hapokkuudestaan huolimatta sentään pliisu. Mousse on todella pienikokoinen ja pehmeä, mutta kohtalaisen kestävä.
Viinistä jäävä jälkimaku on keskimakua pehmeämpi ja lempeämpi, tuoden vielä kypsempiä ja runsaampia hedelmien aromeja framille: kypsää keltaluumuisuutta, punaposkista omenaa ja hentoa hunajaisuutta. Lopuksi viinistä jää keskipitkä, raikas ja kevyen mineraalinen jälkivaikutelma.
Sélection de Parcelles Brut on miellyttävä yleiskuohuva seurusteluun ja maljojenkohotteluun. Kuitenkin viini hieman kärsi edellisen, kehittyneemmän oloisen ja rakenteikkaamman Conversation Brutin, tuomaan kontrastiin – kokonaisuus oli omaan makuuni ehkä turhankin pehmeä, nuorekas ja helppo. Viini on todella moneen makuun sopiva allrounder, mutta ilman kovinkaan suurta luonnetta. Suht pehmeän runkonsa puolesta viini on selvästi enemmän paikallaan sellaisenaan nautiskeltuna kuin ruokaviininä.
Hintatasoltaan viini asettuu jotakuinkin samaan luokkaan Alkon parin- kolmen kympin shamppisten joukkoon.
Lyhyesti: Nuorena juotavaksi tarkoitettu, pehmeä ja elegantti perusshamppis seurusteluun, maljaviiniksi tai kesäpäivistä nauttimiseen.
Arvio: Miellyttävä – tasapainoinen allrounder, joka lempeän hapokkuutensa vuoksi vaikuttaa paljon mehevämmältä ja kypsemmältä mitä viinin alle 10 g/l dosage voisi antaa odottaa.
Hinnan (32,50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti