Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.5.14

Baron-Fuenté Grande Reserve Brut

http://www.alko.fi/tuotteet/564344/
Baron-Fuenté Grande Reserve Brut
 • Valmistaja: Champagne Baron-Fuenté
 • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
 • Maa: Ranska
 • Alue: Champagne
 • Rypäleet: Pinot Meunier (60%), Chardonnay (30%), Pinot Noir (10%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 15,52e (Huhtikuu 2014, Alko)
 • Hinta nyt: 15,52e (Toukokuu 2014, Alko)

Vappushamppikseksi en raaskinut napata mitään kellarini harvoista kuplivista, joten oli tyydyttävä Alkon valikoimaan. Pikkukuohuvien osalta hyvin vaatimattomasti katettua hyllymetriä silmäillessäni päädyin varsin pian valikoiman edullisimpaan puolikkaaseen shamppanjaan, Baron-Fuenté Grande Reserveen; suurten nimien tuplahintaisia perusshamppiksia ostellessa kun harvoin saa rahalleen vastinetta – lähinnä vain maksaa tunnetusta brändistä.

Baronin suku on viljellyt rypäleitä jo 1600-luvulta lähtien, mutta kuohuviinitalo Baron-Fuenté on merkittävästi nuorempi: kun Gabriel Baron meni naimisiin espanjalaisen Dolores Fuentén kanssa vuonna 1961, sai hän isältään häälahjaksi hehtaarin tarhapalstan Champagnesta (ei mikään pieni lahja Champagnen maan hinnoilla!) Vuonna 1967 Gabriel ja Dolores perustivat viinitalo Baron-Fuentén Charly-sur-Marnen kylään ja ryhtyivät tuottamaan kuohuviiniä tarhahehtaariltaan. Tätä nykyä taloa pyörittävät perustajapariskunnan lapset Sophie ja Ignace ja talo on laajentanut omistustaan yhteensä 38 tarhahehtaarille.

Alkon valikoimista löytyvä Grande Reserve Brut on – kuten yllä todettu – edelleen Alkon edullisin puolikaskokoinen shamppis, vaikka sen hinta onkin kohonnut reilulla puolellatoista eurolla viimeisten vuosien aikana. Se on Baron-Fuentén Pinot Meunier -vetoisen perusshamppanjan astetta parempi versio, joka valmistetaan tekemällä sekoitus terästankeissa vuoden (60%), kaksi (30%) ja kolme vuotta (10%) kypsyneistä viineistä. Tämä blend pullotetaan, jonka jälkeen sen annetaan kypsyä talon kellareissa hiivasakan kanssa kosketuksissa vähintään kolme vuotta ennen sakanpoistoa, uudelleenkorkitusta ja myyntiinlaskua.

Ulkonäöltään viini on tasaisen sitruunankeltainen, lasissa kohtalaisen runsaasti kuohuva.

Tuoksua hallitsee melko kypsä omenaisuus ja aavistus keltaisia hedelmiä, mutta vuodet sakan kanssa ovat tuoneet oman persoonallisuutensa kokonaisuuteen: hedelmäisyyden seasta kohoaa kevyesti hiivaisen kehittyneitä ja hennosti uunituoreen leipäisiä vivahteita.

Maultaan Grande Reserve on kuiva – muttei varsinaisesti rutikuiva, omenainen, sitruksenkuorinen, hennosti hiivaisen autolyysinen ja jopa teräksisen mineraalinen. Tämä suutuntumaltaan hieman täyteläinen viini on lasissa innokkaasta kuplimisestaan huolimatta suussa melko maltillisesti kuohuva. Viinin 12 g/l jäännössokeria tuntuvat paikoin, mikä saa rakenteen tuntumaan hedelmähapoiltaan hieman hillityltä.

Jälkimaku on hieman suoraviivainen, tarjoten lähinnä viheromenaisuutta ja hennon hiivaileipäisiä piirteitä. Loppua kohti kokonaisuus kuitenkin tarttuu mukavasti kivisen mineraaliseen suuntaan, tuoden loppuliukuun miellyttävää grippiä ja karvautta.

Baron-Fuentén Grande Reserve Brut on hyvin kevyesti, mutta kuitenkin jo havaittavasti kehittynyt, tasapainoinen ja maukas – joskin myös hieman simppeli perusshamppis. Suuria ahaa-elämyksiä viinistä on vaikea saada irti, mutta sama yleensä pätee myös reilusti hinnakkaampiin, suurten talojen NV-shamppiksiin, joten siinä mielessä viini on ehdottomasti ostamisen väärti tapaus. Kokonaisuudessa on myös sen verran rakennetta ja autolyysin paahdetta, että mihinkään peruskuohuvaan ei Grande Reserve Brutia tarvitse mielikuvien tasolla pelätä sekoittavansa.

Akuuttiin shamppanjanpuutteeseen Grande Reserve Brut pelaa varsin mainiosti – mikään robusti tai erityisen harteikas shamppis tämä ei ole, mutta lasinkilistelyn lisäksi voin kuvitella viinin suoriutuvan näppärästi myös kevyemmistä ruokalajeista, kuten vihersalaateista, vähärasvaisista tai rasvattomista merenelävistä tai simppelistä piknikpupelluksesta. Vaikka hyvä shamppis kestääkin usein kivasti ikää, on kypsyttelyyn tämmöistä pienputelia turha hankkia – nämä puolikaskokoiset kuohuvat ovat tarkoitettu nautittaviksi lyhyellä aikajänteellä joko suunnitellusti tai spontaanisti. Onneksi puolikas koko mahdollistaa molemmat varsin ongelmitta!

Lyhyesti: Hieman simppeli perusshamppis, joka ei kuitenkaan mene siitä, mistä aita on matalin, vaan tarjoaa myös kevyellä kädellä sellaisia piirteitä, joita on lupa odottaa jo tasokkaammiltakin Champagnen kuohuviineiltä: rakennetta, sakkakypsymisen tuomaa paahteisuutta ja mineraalia.

Arvio: Erittäin hyvä – pakko myöntää: on tämä varsin uskottava shamppis ja kelpo ostos ollakseen halvin edustaja kategoriassaan. Tästä huolimatta rupeaa mielestäni shamppisten yleinen hintataso olemaan Suomessa aivan naurettavan kireä ja tämäkin on nyt ehdottomasti hinnaltaan kipurajalla; juuri tätä kalliimmalla jäisi pullo ainakin meikäläisen osalta hyllyyn.

Hinnan (15,52e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

3 kommenttia:

 1. Komppaan tätä, Alkon edullisin ja samalla tavallaan paras puolikas samppis.

  VastaaPoista
 2. Hyvin on hinta noussut, nyt täytyy maksaa 25 ekee pullolta. Eli jää alkon hyllyyn.

  VastaaPoista