Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.5.14

Colonnara Ubaldo Rosi Riserva 2007

Colonnara Ubaldo Rosi Riserva Brut 2007
  • Valmistaja: Colonnara
  • Tyyppi: Kuohuviini, DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi
  • Maa: Italia
  • Alue: Marche, Ancona / Macerata
  • Rypäleet: Verdicchio (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: ~19,00e (Maaliskuu 2014, Colonnara)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Nyt hetkeksi äskeisen vapun tunnelmiin! Nimittäin tuossa vappuaattona tuli laitettua ruoaksi pari erilaista salaattia – perinteinen perunaan ja kermaviiliin pohjautuva perunasalaatti, sekä paahdettulla vuohenjuustolla ja sipulilla tuunattu vihersalaatti – ja sille kumppaniksi päätyi "Marchen shamppanja", Ubaldo Rosi Riserva, jonka tuttavani oli tuonut tuliaisina Marchesta, suoraan viinin tuottaneelta Colonnaralta.

Vuonna 1959 19 viljelijän perustama ja alun perin nimellä Cantina Sociale di Cupramontana tunnettu Colonnara on yksi Marchen merkittävimpiä viiniosuuskuntia, joka nykyisin käsittää peräti 110 viljelijää. Talon tuotanto painottuu vahvasti Marchen merkittävimmän valkoisen rypäleen, Verdicchion, viljelyyn, minkä lisäksi talo painottaa toiminnassaan luonnonmukaisuutta ja luonnon kantokykyä kunnioittavaa, kestävää viljelyä. Colonnaran Verdicchio-painotus näkyy siinä, ettei talo tuota ainoastaan alueen kuuluisia Castelli di Jesin Verdicchio-valkoviinejä, vaan myös samaisesta rypäleestä valmistettuja kuohuviinejä, jälkiruokaviinejä ja grappoja – toki talo valmistaa myös monista muista alueen alkuperäislajikkeista viinejä, mutta selkeästi pienemmässä määrin.

Ubaldo Rosi Riserva on vuonna 2002 (vuosikerralla 1997) lanseerattu, runsaasti palkintoja kerännyt talon lippulaivakuohuva, joka valmistetaan perinteisellä shamppanjamenetelmällä Castelli di Jesin viinialueella sijaitsevien Apiron (Macerata) ja Cupramontanan (Ancona) kylien tarhojen Verdicchio-rypäleistä. Viinin annetaan kypsyä hiivasakkojen kanssa aina vähintään viisi vuotta ennen uudelleenkorkitusta ja pullojen ns. tanssitus tehdään mekaanisten laitteiden sijaan perinteitä kunnioittaen, eli käsipelillä. Tämä meikäläiselle päätynyt kappale on vuosikertaa 2007 ja pullo on uudelleenkorkitettu vuonna 2013 (viinille papukaijamerkki informatiivisesta takaetiketistä!), joten tällä kertaa ollaan taidettu vielä ylittää annettu minimikypsyttelyaika vähintään parilla kuukaudella, parhaimmillaan jopa vuodella.

Väriltään viini on hohtavan vaaleanvihreä. Ulkonäöltään viini on tasaisesti ja melko runsaastikin kupliva.

Tuoksusta löytyy kypsänmakeaa omenaa, kevyttä hunajamelonia ja sitruunamarmeladia, iän tuomaa hunaja-pähkinärouhetta, häilyvää kukkeutta ja Verdicchiolle ominaista hentoa mausteisuutta. Avautuessaan viini tuo nokkaan myös pienen häivähdyksen uunituoretta leipää.

Viinillä on varsin raikas ja kuiva yleisilme. Niin suussa kuin lasissakin varsin pitkäkestoinen kuohu on todella, todella pienikokoinen ja siksi suorastaan samettisen pehmeä. Viinin makumaailma tarjoilee tuoretta omenaa, sitruksenkuoria, Verdicchiolle usein tyypillistä, hentoa mantelisuutta ja mausteisuutta sekä aavistuksen verran bitterisyyttä. Kokonaisuus on yllättävänkin kuiva ja suutasupistava makeaan tuoksuun nähden, mutta samalla mukavan lempeä – varsinaista hedelmä- tai hiilihappojen tiukkuutta viinistä ei löydy. Hapokkuutta viinissä on kuitenkin sopivasti, mikä antaa viinille mukavan selkärangan.

Suuhun jää viinistä hieman karvas, mantelisen mausteinen ja kevyen sitruksinen jälkimaku, joka puhdistaa paletin varsin mainiosti ja jatkuu kielellä miellyttävän pitkään. Loppua kohti maun bitterisyys tuntuu kasvavan muiden makujen haihtuessa kieleltä.

Yleisesti on pakko myöntää – Ubaldo Rosi oli erittäin hurmaavaa tavaraa! Viini tuntui jopa turhankin nuorena korkatulta – tämän putelin olisi helposti voinut jäädä pidemmäksikin aikaa kaappiin keräämään ikää ja syvyyttä. Joka tapauksessa, tämä oli myös kaikun puolin loistava puteli, jolla aloittaa vappu – se pelasi erinomaisesti sekä vuohenjuustosalaatin että perinteisen perunasalaatin kumppanina: viini ei kavahtanut pätkääkään vihersalaatin tuoreita kasviksia ja se raikasti mainiolla tavalla suun tuhdin perunasalaatin jälkeen!

Harmi kyllä, viiniä ei (ainakaan vielä) saa Suomen markkinoilta. Jos Verdicchiosta tehdyt kuohuvat kiinnostavat, löytyy Alkosta kuitenkin Colonnaran vuosikerrallinen perusskumppa, Cuvée Tradition Brut, joka muistini mukaan tarjoaa varsin miellyttävän ja tasapainoisen kuohuvan – vaikka kuplat ovatkin saatu viiniin charmat- eli tankkikäymismenetelmällä, eikä perinteisellä pullokäymisellä. Ubaldo Rosia voi sen sijaan yrittää metsästellä mm. nettikaupoista, joskin viini todennäköisesti tulee maksamaan enemmän kuin tämä suoraan tuottajalta ostettu pottu!

Lyhyesti: Elegantti, tasapainoinen, herkullinen ja mukavasti hieman kehittyneempiäkin piirteitä tarjoileva laatukuohuviini Marchen kuuluisimmasta valkoisesta lajikkeesta, Verdicchiosta. Ihastuttava maljakuohuva, mainio ruokaviini ja kelpo valinta keskipitkään kellarointiin.

Arvio: Tyylikäs – Ubaldo Rosi nokittaa helposti niin eleganssissa kuin mielenkiinnossakin edullisimpien perusshamppanjoiden ohitse. Pitää pitää viinin nimi korvan takana, sillä tätä ostaisin mielelläni tulevaisuudessa niin hedonistisiin hetkiin kuin kypsyttelyyn – erityisesti tähän hintaan!

Hinnan (~19,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti