Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.5.14

Mikkeller Santa's Little Helper 2006

Mikkeller Santa's Little Helper 2006
  • Valmistaja: Mikkeller
  • Tyyppi: Olut, Belgi, Quadrupel
  • Maa: Tanska
  • Alue: Sjælland, Kööpenhamina
  • Koko: 0,66
  • Hinta ostohetkellä: 5,00e (Tammikuu 2014, Ravintola Pikkulintu, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kun blogissa on nyt ollut noin kymmenisen pulloa nicheviinipornoa, lienee tasapuolisuuden vuoksi ihan ok, jos postailen vaihteeksi toisen samanmoisen astetta erikoisemmista ja harvinaisemmista oluista. Aloitetaan sessio 7-vuotiaaksi olueksi harvinaisen hyvin säilyneestä Santa's Little Helperistä.

Tosiaan, alkuvuodesta istuskelimme kaverini kanssa Otaniemessä maistelemassa kotitekoisia oluita kun saimme tiedon olutravintola Pikkulintuun iskeneestä vesivahingosta. Koska paikka oli menossa tämän vuoksi remonttiin, oli varastot tyhjennettävä oluista – tästä syystä baarissa oli ennennäkemätön poistomyynti ja kaikkien pullojen mainostettiin irtoavan viidellä eurolla kappale. Ei tarvinnut kahdesti kehottaa poimimaan takki ja lakki naulasta ja suuntaamaan nokka kohti Itä-Helsinkiä!

Paikalle päästyämme asemoimme itsemme baarin hieman harvinaisempia oluita sisältävän kylmäkaapin eteen. Kun saimme varmistuksen että tosiaan kaikki – myös isoimmat, 0,75-kokoiset putelit – maksoivat tänä kyseisenä viikonloppuna vain vitosen kappaleelta, osoittelimme innoissamme mittavan kokoista, kuohuviiniputeliin pakattua Santa's Little Helperiä (vk. 2007) että "jepa, tommoinen testiin". Sitten bongasin kyseisen pullon vierestä isohkon, samanlaisella etiketillä varustetun pullon ja kysyin että mikäs tuo mahtaa olla. Vastaus kuului, että "sama olut vuosikertaa 2006". Päätimme ottaa sen mielummin testiin, mutta baarimikolta tuli vastapallona vielä parempi ehdotus: "ottakaa pojat molemmat pullot yhtäaikaa ja vertailkaa vierekkäin!" Normaalisti tuollainen ehdotus olisi vaatinut pitkää neuvonpitoa, palaveerausta ja harkintaa, mutta kun ilta oli muutenkin kehittynyt spontaanisti yllättävään suuntaan ja oluetkin maksoivat vain vitosen kappale, ei tarvinnut kovin montaa silmänräpäystä kuluttaa myöntävään päätökseen.

Erikoisempiin ja yleensä kertaluontoisiin oluteriin erikoistunut, yhden miehen matkaava olutpanimo Mikkeller on vuodesta 2006 valmistanut joka jouluksi oman näkemyksensä jouluoluesta – tuhdiksi quadrupel-olueksi laskettavan Santa's Little Helperin – joka yleensä myös pakataan varsin riittoisan kokoiseen olutpulloon (joskin oluesta on myös näkynyt sen melko vahvaan alkoholiprosenttiin nähden hieman sopusuhtaisemman kokoisia, 0,33-litraisia versioita). Pohjana toimii siis belgihenkinen, quad-tyylinen olut, jota maustetaan jouluiseen henkeen sopivasti, mutta ymmärtääkseni joka vuosi eri reseptillä.

Tämä kyseinen olut on siis pantu jouluksi 2006 ja Mikkeller on leimannut sille parasta ennen -päivämäärän neljä vuotta eteenpäin, päivämäärälle 24.12.2010. Laadukkaat, tasapainoiset (ja ennen kaikkea riittävän alkoholipitoiset) oluet kuitenkin voivat helposti kestää ja kehittyä paljon kauemmin kuin neljä vuotta, joten emme ole moksiskaan siitä, että olut on merkintöjen mukaan ohittanut parhaat päivänsä ja kaadamme itsellemme lasilliset.

Väriltään olut on varsin tumman punaruskea ja maltillisen läpinäkyvä. Väriltään suht vaalean beige vaahto jää varsin kevyeksi ja melko lyhytkestoiseksi.

Lasista kohoava, varsin tyylikkäästi kehittynyt tuoksu on ensisijaisesti makea ja persoonallisen mausteinen. Seasta erottuu myös kuivahtaneen hedelmäistä rusinaisuutta ja kevyttä maltaisuutta, jota ikä on taittanut makeanimeläksi setsuurilimppuisuudeksi. Jonkin aikaa lasissa auettuaan nousee tuoksun sekaan raikas, kevyen inkiväärinen juonne sekä makean mausteista piparkakkuisuutta. Pelkästään olutta tuoksuttelemalla pääsee helposti takaisin joulupöydän tunnelmiin!

Varsin täyteläiseltä, tummanpuhuvalta maultaan olut on tuntuvasti makean maltainen, mutta samalla sopivan kuivahkon tuntuinen – melko karvaana tuntuva humalointi, sekä sopivan voimakas mausteisuus leikkaavat mallikkaasti oluen makeutta ja pitävät kokonaisuuden hienosti balanssissa. Maultaan olut on lähinnä makean rusinainen, moniulotteisen joulumausteinen, tuhdin luumukeittoinen ja karamellisen maltainen; näin iäkkäältä oluelta on turha enää odottaa humalan aromeja, minkä lisäksi epäilen, etteivät ne olisi jaksaisi nuorenakaan jaksaneet puskea oluen massiivisen makumaailman läpi. Hiilihapoiltaan olut on pehmeän kupliva ja kermainen, mikä on varsin kiitettävä suoritus tämän ikäiselle oluelle.

Pitkä ja persoonallinen jälkimaku jatkaa saumattomasti tuhdista keskimausta; kielelle jää siirappisuutta, hyvin tuntuvaa mausteisuutta ja alkoholin (10%) tuomaa lämpöä. Kun jonkin ajan päästä makeat ja raskastekoiset sävyt alkavat väistymään, paljastuu alta karvasta katkerohumalaa ja luonteikkaan vivahteikkaita, kehittyneitä piirteitä, kuten kuminaista limppuisuutta, tumman bitteristä suklaata, kevyttä paahdettua pähkinäisyyttä ja hentoa nahkaisuutta.

Kokonaisuutena Santa's Little Helper 2006 on reilun seitsemän vuoden iässään todella säväyttävä olutelämys ja kokemus vailla vertaa! Oluen huiput ja persoonalliset vivahteet pääsivät vielä korostumaan entisestään rinnallatestatun Mikkeller SLH 2007:n kanssa – kontrasti tähän olueen oli merkittävä ja oli ihastuttavaa huomata, miten upeasti olut oli kestänyt ikää ja erityisesti kuinka raikkaassa ja yllättävän nuoren oloisessa tikissä se edelleen oli! Viiden euron hintaan SLH 2006 oli ainutlaatuinen löytö, enkä rehellisesti usko, että vastaani voisi lähitulevaisuudessa tulla oluita samanlaisella hinta-laatusuhteella.

Lyhyesti: Hurmaavalla tavalla kehittynyt, äärimmäisen kompleksinen ja yllättävän hienosti raikkautensa säilyttänyt Mikkellerin jouluoluen ensimmäinen versio, joka oli teoriassa tarkoitettu korkattavaksi jouluna 2006. Vuosi pari seitsemän sinne tänne.

Arvio: Täydellinen – uskomattoman hurmaava olutelämys. Ellei Pikkulintu olisi ollut täynnä toinen toistaan kiehtovampia pakko-päästä-testaamaan-heti-oluita, olisin aivan tyytyväisenä juonut koko baarin loput SLH 2006:t siltä istumalta – kerran kun femmalla sai.

Hinnan (5,00e) ja laadun suhde: Naurettavan halpa – OSTA. HETI.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti