Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.5.14

Virgin Islands Island Hoppin' IPA

Virgin Islands Island Hoppin' IPA
  • Valmistaja: St. John Brewers
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Neitsytsaaret, St. John
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 5,00e (Tammikuu 2014, Ravintola Pikkulintu)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)Pienellä porukalla olutravintola Pikkulinnussa tammikuista iltaa viettäessämme ja vesivahinkoalennuksista nauttiessamme tulimme jakaneeksi ja maistelleeksi kuriositeettioluen jos toisenkin. Koska olimme nautiskelleet jo useamman tuhdin, rotevan ja myös selkeästi makeamman maltaisen oluen, totesimme raikkaamman IPA:n olevan paikallaan. Pikkulinnun vakuuttavasta valikoimasta valikoitui jenkkiläinen Island Hoppin' IPA.

Olut kyllä on "jenkkiläinen" vain melko laveasti ajatellen – Karibianmeren ja Atlantin välimaastossa sijaitsevat Neitsytsaaret, "Virgin Islands" näin ameriikaksi, kyllä kuuluvat osin Yhdysvalloille, mutta niitä ei lasketa osaksi Yhdysvaltojen osavaltioita, saarien asukkaat eivät voi esimerkiksi äänestää maan presidentinvaaleissa ja saarien lähinaapuri ei ole n. 2000 km päässä sijaitsevat Yhdysvallat lähimainkaan, vaan n. 50 km päässä sijaitseva Puerto Rico. Lähin mannervaltio taas on saarista n. 700-800 km etelään sijaitseva Venezuela. Muita Neitsytsaarien omistajia ovat Iso-Britannia ja Puerto Rico.

St. John Brewers -panimo sijaitsee nimensä mukaisesti Yhdysvalloille kuuluvalla St. Johnin saarella, jota pidetään äärimmäisen luonnonkauniina saarena johtuen luonnonpuistosta, joka peittää n. 60% saaren pinta-alasta – tämä on huomattava kontrasti verrattuna täyteenrakennettuihin naapurisaariin. Panimon perustivat kaksi kaverusta, jotka kyllästyivät päivätöihinsä (toinen työskenteli fysioterapeuttina, toinen NASA:n tiedemiehenä), möivät omaisuutensa ja muuttivat St. Johnin saarelle. Tämä saari paljastui muuten varsinaiseksi paratiisisaareksi, mutta miehet rupesivat pian kaipaamaan laadukkaita pienpanimo-oluita Karibianmerellä kun on lähinnä tarjolla vain vetistä lageria. He päättivät siis opetella tekemään itse olutta täyttääkseen laatuoluen kaipuunsa. Pian kuitenkin kaverusten oluiden suosio rupesi kasvamaan, minkä vuoksi he päättivät tehdä harrastustoiminnastaan varsinaisen panimon. Tätä nykyä St. John Brewersin panimo on viettänyt jo 10-vuotispäiviään, se omistaa panimobaarin St. Johnin Cruz Bayssa ja panimon oluita myydään niin ympäri Neitsytsaaria kuin erinäisissä Yhdysvaltain osavaltioissa – sekä näköjään myös pienessä olutbaarissa Puotilassa.

Lasiin kaatuu olutta, jolla on läpinäkyvän kirkas, vaalean oranssinruskea väri ja hyvin näyttävä, pitkäkestoinen, vaalean värinen ja kuohkea vaahto.

Tuoksu on melko kevyt, mutta tyylipuhdas esitys jenkki-IPA:ksi: kukkeutta, ruohoisuutta, kypsää sitrusta ja hennon keksistä sekä karamellista mallasta.

Maku on kevyttä tuoksua aromikkaampi ja vivahteikkaampi: kielellä tuntuu tofeeta ja karamellista maltaisuutta, aromihumalaista kukkeutta, makean appelsiinivetoista sitruksisuutta ja ananaksisuutta, sekä hunajaisuutta, joista erityisesti kaksi jälkimmäistä tuovat kokonaisuuteen jännittävän ja varsin mukavan, jälkiruokaviinimäisen juonteen. Katkerohumalaa on IPA-tyyliin sopivan purevasti ja suutuntumaltaan olut on mukavan pehmeä ja kohtalaisen täyteläinen.

Oluen pehmeä ja aromikas jälkimaku jättää suuhun sellaiset fiilikset, mitä toivoo hyvän IPA:n jättävän: mukavasti karvaana tuntuvaa humalaa, makeahkona tuntuvaa maltaisuutta, ananasvetoista hedelmäisyyttä ja hillittyä hunajaisuutta. Suuhun jää kevyt, mutta varsin pitkään tuntuva, vivahteikas ja raikas jälkivaikutelma.

Näköjään tasokasta ja tasapainoista jenkki-IPAa osataan tehdä myös varsinaisten Yhdysvaltojen ulkopuolella! Island Hoppin' IPA:ssa tasapaino on erinomaisella tavalla kohdillaan, eli niin mallas, aromihumala kuin katkerohumalakin tuntuvat kaikki sopivasti, ja kokonaisuus on ihastuttavan kepeä ja raikas. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä humalia St. John Breweryn kaverukset ovat oluessaan käyttäneet, sillä vaikka olut oli tyylillisesti varsin klassinen jenkki-IPA, oli sen selvän ananaksiset ja hunajaiset piirteet varsin persoonallisia, tehden oluesta jännittävän ja tyylilajissa mukavan erilaiset esityksen.

Pähkinänkuoressa Island Hoppin' IPA on varsin pätevä, tasapainoinen ja maistuva jenkki-IPA, joka oli Pikkulinnun alennushinnoilla erittäin kohtuullisen hintainen kötöstys – jopa Alkossakin olut olisi mielestäni ollut hintaisekseen ihan hyvä ostos. Kyllä St. John Brewersin pojat ovat melkoisen olutkulttuuriteon tehneet ryhtyessään puskemaan Neitsytsaarten markkinoiden vetiselle litkulagerille tällaisia laadukkaita vaihtoehtoja!

Lyhyesti: Kevyt, raikas ja tasapainoinen jenkki-IPA, jonka aromimaailmassa tuntuu hillityn karamellisen maltaan rinnalla myös mukavan persoonallista, jopa kevyen jälkiruokaviinimäistä hunajaa ja ananasta.

Arvio: Erittäin hyvä – ihastuttavan freesi, hedelmäinen ja kesäinen IPA ilman heikkoja kohtia. Ei varsinaisesti räjäytä tajuntaa, vaan on ilmaisultaan melko perinteinen jenkki-IPA. Plussaa kuitenkin astetta jännittävämmästä aromimaailmasta.

Hinnan (5,00e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti