Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.3.13

Léon Beyer Cuvée des Comtes d'Eguisheim Pinot Gris 2007

Léon Beyer Cuvée des Comtes d'Eguisheim Pinot Gris 2007
 • Valmistaja: Léon Beyer
 • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru Pfersigberg
 • Maa: Ranska
 • Alue: Alsace, Haut-Rhin
 • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 30-36e (Tammikuu 2013, wine-searcher.com)
 • Hinta nyt: 40,00e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)

Ollessani aikeissa poistua Alsacen viinimessuilla, tein pientä kävelylenkkiä ympäri tapahtuman näyttämönä toimineen Ritarihuoneen salia ja onnistuin jäämään suustani kiinni León Beyerin pöydän ääreen, jossa viinitaloa esitellyt Léon Beyer nuoremman pojanpoika, Yann-Léon Beyer oli pakkaamassa pulloja pois. Hän kuitenkin viimeisillä minuuteillaankin tahtoi keskustella sekä omista viineistään että allekirjoittaneen kokemuksista Alsacen viineistä noin yleensä. Samalla tarjottiin maistiaiset talon Grand Cru Pfersigberg -tarhalta tulevaa, huippuvuosikerran 2007 Pinot Gris'tä, joka kuuluu talon Cuvée des Comtes d'Eguisheim -huippusarjaan.

Beyereiden suku on häärännyt Alsacessa viinien parissa 1500-luvun lopulta ja oma, Etelä-Alsacen Eguisheimissa sijaitseva viinitalokin on ollut pystyssä vuodesta 1867. Talo on erikoistunut lähinnä ryhdikkäisiin ja hyvin kuiviin valkoviineihin, jotka talo valmistaa rypäleiden omien villihiivojen avulla.

Väriltään viini on yllättävän kehittynyt ikäisekseen – kevyesti appelsiininoranssiin taittuvan kullankeltainen.

Tuoksultaan viini on runsas, hyvin kypsän ja makean hedelmäinen ja kevyen mausteinen. Seassa on myös sitruksenkuorisuutta ja kevyttä, savuista mineraalisuutta.

Maultaan viini on kuin huvipuistojen jättiliukumäet tai vuoristoradat: aluksi tulee melko tylsän yllätyksetöntä, makean mehevää hedelmäisyyttä, suutuntuma on melko tuhti ja täyteläinen. Sitten kokonaisuus kuivenee ja rupeaa keräämään hetki hetkeltä enemmän ryhtiä; pian kielellä pyörivä viini on muuttunut kuivaksi, napakaksi ja hyvin ryhdikkääksi esitykseksi. Makumaailma on hyvin vivahteikas ja kielellä upeasti kehittyvä; alun runsautta on edelleen jäljellä, mutta melko hapokas runko on tuonut siihen reilusti napakkuutta ja intensiivisyyttä. Kielellä pyörii lähes jälkiruokaviinimäistä hunajaa, persikkaa, aprikoosimarmeladia ja mausteisuutta. Yleisvaikutelma on uskomattoman tasapainoinen ja todella vaikuttava.

Jälkimaultaan viini on pitkä, trooppisen hedelmäinen, hunajainen, pölyisen ja kivisen mineraalinen ja todella tasapainoinen; todella intensiivinen jälkivaikutelma jättää jopa kevyesti tanniinisen, suuta kuivattavan jälkivaikutelman.

Tuntuu että Alsacen viininäyttelyssä ei tullut muunlaisia kuin mainioita Pinot Gris -viinejä vastaan, mutta siitä huolimatta Léon Beyerin GC PG oli ehdottomasti yksi päivän parhaista esityksistä! Upen moniulotteisen maun lisäksi viini onnistui tarjoamaan upeasti suussa jatkuvasti kehittyvän elämykseen, joka jatkui vielä pitkään kielellä lasin loputtua. Todella huima valkoviini, joka on nyt nautittavissa, vaikkakin vielä täynnä nuoruuden vimmaa, mutta ehdottomasti ansaitsee saada lisää ikää alleen – näin voimakasrunkoinen viini kantaa varmasti runsaammatkin vuoden kunnialla. En ihmettele laisinkaan miksi vuosikertaa 2007 pidetään yhtenä Alsacen parhaimmista vähään aikaan!

Lyhyesti: Kaikin puolin upean tasapainoinen, moniulotteinen ja vivahteikas kuiva Pinot Gris perinteikkään viinitalon Grand Cru -tasoiselta tarhalta. Viini, joka tulee muuttumaan viinikellarissa nestemäiseksi kullaksi ja timantiksi.

Arvio: Täydellinen – niin upea kuin nuori, kuiva Pinot Gris voi vain olla. Ja asiassa hykerryttää se, että viini tulee todennäköisesti muuttumaan vain entistä paremmaksi kun se ikääntyy.

Hinnan (40,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

2 kommenttia:

 1. Tämän tarinan lukijoille voin ilokseni paljastaa että ko. viini tulee myyntiin tilausvalikoimaan huhtikuun aikana. Hinta on 39,90 €

  Terveisin

  Joachim Kurtén
  Nordalco Oy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hitto, upea uutinen! Kiitokset tiedosta. :)

   Poista