Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.5.14

Terre di Faiano Grechetto 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/501837/
Terre di Faiano Grechetto 2013
  • Valmistaja: Orion Wines
  • Tyyppi: Valkoviini, IGT Umbria
  • Maa: Italia
  • Alue: Umbria
  • Rypäleet: Grechetto (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,69e (Toukokuu 2014, Alko)
  • Hinta nyt: 9,69e (Toukokuu 2014, Alko)

Tässä hiljattain kotiovelleni ilmestyi orpo näytepullo Alkoon hiljattain saapunutta uutuus-Grechettoa. Terre di Faianoa. Viini pääsikin suhteellisen pian varsinaiseen tulikokeeseen, sillä tässä piti kokata nopeasti isompi satsi ruokaa useammalle päivälle. Yksi vakiovalintojani semmoiseen hommaan on spaghetti carbonara – maukas ja ketterästi valmistuva arkiruoka, jota tulee kokattua melko usein – ja johon päädyin tälläkin kertaa. Tiedostan kyllä, että ruoassa käytettävä kananmuna on aina haasteellinen vastinpari viinille, mutta tästä huolimatta päädyin riskillä kokeilemaan miten Grechetto mittelee kermaisen ja munaisen pastan kanssa.

Viinin tuottanut Orion Wines on erikoistunut valmistamaan edullisesti mahdollisimman laadukkaita (ja tehokkaasti brändättyjä) viinejä ympäri Italiaa – talon katalogista löytyy mm. semmoisia Alkonkin valikoimista löytyviä viinejä kuin Rocca del Dragone, Sette Vigne, Triade, Wanted Zin ja valikoimista jo poistunut Pehhcora. Vaikka en erityisesti innostu viinitaloista jotka tekevät edullisia ja brändättyjä viinejä, arvostan kuitenkin Orion Winesia siinä, että ne pyrkivät samalla nostamaan tietoisuutta tuntemattomammista alueista ja rypälelajikkeista.

Grechetto, josta Terre di Faiano on valmistettu, on ympäri Italiaa viljelty valkoinen lajike, jota melko laajasta viljelyalueestaan huolimatta käytetään pääasiassa rypälesekoituksissa; usein melko pienessä roolissa. Todennäköisesti tunnetuin viinityyli jossa Grechettoa tavataan, on umbrialainen Orvieto, jossa Grechettoa löytyy 0-20% koko sekoituksesta. Grechetto-köynnökset ovat yleensä melko vähäsatoisia, mutta tämän vuoksi rypäleet voivat tuottaa myös melko runsaita ja konsentroituneita viinejä. Lajikkeen suosiota viljelijöiden keskuudessa nostaa sen paksut kuoret, jotka suojaavat sitä tehokkaasti erilaisilta taudeilta ja muilta haitoilta.

Väriltään Terre di Faiano on keskisyvä kellanvihertävä.

Tuoksusta löytyy aluksi lähinnä päärynäistä – jopa päärynäkarkkista – hedelmäisyyttä, eikä juuri muuta; korkeintaan hennosti omenaisuutta ja aavistus eteerisesti hedelmäaromien seassa leijailevaa mausteisuutta. Auetessaan tuoksu kuitenkin saa syvyyttä ja alkaa taittaa enemmän kellertävän hedelmäisen suuntaan, tarjoillen mm. verkkomelonia ja hentoa ananasta. Myös aromaattisempi yrttisyys astuu mukaan kuvioihin vasta jälkijunassa.

Maultaan viini on kuiva ja – kuten tuoksu antaa odottaa – hedelmältään ensisijaisesti päärynäinen, mutta mukana on myös hieman vihertäviä ja raa'ahkoja sävyjä, sekä hentoa mantelisuutta. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen, muttei missään nimessä flätky, vaan ilahduttavan freesi, rakenteikas ja sopivan intensiivinen. Viinin sitrusmainen hapokkuus tekee kokonaisuudesta kevyen greippisen, mitä makumaailman taustalla väijyvä, hennosti yrttinen bitterisyys tukee.

Jälkimaussa tuntuu ensijiaisesti hapokkuuden esille nostamaa sitruksisuutta, kevyemmin aromaattista yrttiä ja mineraalia. Niiden seassa häilyy myös kevyttä päärynäisyyttä, hennosti rusehtavaa omenaa ja aavistus mantelisuutta. Suuhun jää keskipitkä ja suht napakka jälkivaikutelma.

Erittäin monille, viileässä lämpötilassa käytetyille italialaisvalkoviineille tyypillistä päärynäisyyttä viinistä löytyy melko paljon, mutta tästä huolimatta makumaailmasta löytyy (etenkin puolen tunnin kokkailun jälkeen) riittävästi syvyyttä ja mielenkiintoa tuovaa aromimaailmaa ja kokonaisuus pelaa ihan kivasti yhteen. Viinin spekseihin nähden se on suorastaan yllättävänkin kuiva ja kirpeä; sen 5 g/l jäännössokeria pysyy mallikkaasti täysin piilossa ja sokkona en olisi veikannut viinin sisältävän ollenkaan jäännössokeria.

Viini ei hätkähtänyt myöskään spaghetti carbonaraa, vaan toimi ihan mukavasti sen kanssa yhteen, keventäen ja raikastaen kermaisen paksua suutuntumaa. Elämää suurempia makuyhdistelmiä kokonaisuus ei tarjonnut, mutta rakennetta ja intensiteettiä riitti sen verran hyvin, että viini ei jäänyt mitenkään ruoan jalkoihin. Terre di Faiano vaikuttaakin olevan varsin peruspasseli arkiviini, josta saa myös hyvän käsityksen miltä satapinnainen Grechetto maistuu. Suuria hurraahuutoja näin päärynävetoinen viini ei meikäläisestä nostata, mutta kyllä tämä toimii paremmin kuin merkittävä osa muista Alkon kympin italovalkkareista!

Lyhyesti: Päärynävetoinen, mutta samalla mukavalla tavalla hieman vihertävän bitterinen ja rakenteikas arkivalkoviini Keski-Italian sydämestä, Umbriasta. Hyötyy parinkymmenen minuutin hengittelystä, jolloin päärynäisen hedelmän rinnalle nousee muitakin aromeja.

Arvio: Hyvä – oikein kelvollinen arkiviini, jonka huippukohdat eivät ole suuria, mutta josta taas varsinaisia heikkoja kohtia ei tunnu löytyvän ollenkaan. Päärynää voisi kyllä olla vähemmän, mutta tämä ominaisuus tuntuu pätevän joka toiseen alle kympin valkkariin.

Hinnan (9,69e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

5 kommenttia:

  1. Arkinen valinta kanacaesarille. Uusintaostoon.

    VastaaPoista
  2. Olen tässä ihmetellyt toisellakin sivustolla että miten tästä Grechetosta on saatu umbrialainen kun kyseistä viinitilaa ei löydy täältä? Onkohan pullossa ns. lottonumero että voisi tarkistaa läpinäkyvyyden viinitilalle? Kävisin mielelläni tilalla jos tietäisin missä se on. Oma käsitykseni on että Orionwines ostaa Grechettoa täältä Umbriasta ison säiliöautollisen ja kuskaa sen jonnekin muualla pullottettavaksi. Täällä on myös isoja osuuskuntia, jotka pystyvät vastaamaan Alkon 1.00-150 euron litrahintavaatimuksiin. Näin toimii myös Ruffino kun se ostaa Orvieton Classicoa, vie sen Toscanaan ja pullottaa ja panee oman leiman päälle. Onkohan viini todella niin hyvää ja laadukasta kun tässä arvioissa sanotaan Harmi vaan että en löydä viinitilaa täältä Umbriasta :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kaikissa Alkossa myytävissä pulloissa taitaa olla eränumero. Oma puteli on jo päätynyt kierrätykseen, joten en sitä voi tästä suoralta kädeltä enää tarkistaa.

      Mutta kuten epäilet, taitaa Orion Wines toimia samalla tavalla kuin monet muutkin suutemmat viinitalot, eli tarhoja omistetaan ympäri maita ja mantuja, mutta varsinaisia viinitaloja on vain yksi tai muutamia, joissa viinit lopulta tehdään. Lisäksi tuota négociant-toimintaa, jossa ostetaan bulkkina viljelijöiden tekemää viiniä ja myydään sitä eteenpäin omilla etiketeillä, on tehty koko viinimaailman sivu, joten siinähän ei mitään sen erikoisempaa ole, ja saattaa Orionin toiminta perustua sellaiseenkin. :)

      Ja tämä viini on kyllä hyvää, muttei tämä mitään huippulaadukasta ole - ihan tavan arkiviiniä, joka maksaa siellä saapasmaassa jotakuinkin sen 4e/pullo. Oma veikkaukseni sille, miksei viiniä sieltä paikan päältä löydy, on se, että Italian viinit ovat supersuosittuja tällä hetkellä pohjoismaissa. Tämän seurauksena Italiaan on putkahtanut monta kourallista tuottajia, jotka myyvät tehokkaasti brändättyjä viinejä vain ja yksinomaan pohjoismaihin suht kovalla voitolla! Näin saadaan myytyä arkista perusviiniä sinne, jossa sitä kaivataan ja josta maksetaan varmasti se, mitä pyydetään!

      Poista
  3. Näin se on ja selvinnyt meillekin kun niitä tarjouspyyntöjä näimme mutta valitettavaa on se että Suomessa ja muissa Pohjoismaissa Grecheton ja monen muun viinin valikoima on erittäin suppea monopolien takia ja kun kuluttaja ei saa muita (paitsi meidän verkkokaupasta:)) saatetaan saada väärä käsitys sekä rypäleestä että viinistä. Lisäksi ihmettelen Grecheton arvioinnissa voimakasta päärynän tuoksua/makua joke ei ole tyypillistä Grechetosta tehdylle viinille, sen verran montaa Grechettoa on tullut maisteltua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuota päärynän tuoksua ja makua kyllä tapaa hyvin monessa viinissä, vaikkei niissä käytettäisi rypäleitä, joille ne aromit olisivat tyypillisiä. Nuo aromit nimittäin ovat peräisin hyvin viileässä lämpötilassa käyttämisesti, mikä on erittäin suosittua erityisesti italialaisten valkoviinien valmistamisessa, mutta jossain määrin käytännössä ympäri maailman. Tästä syystä erityisesti italialaisissa valkoviineissä löytyy varsin usein tuota päärynäisyyttä. Kyseessä ei kuitenkaan ole aito, kypsän päärynän tuoksu tai maku, vaan enemmän esanssinen päärynäkarkin aromi, joka englanninkielisessä viinikirjallisuudessa tulee usein vastaan muodossa 'pear drops'.

      Viileässä käyttämistä käytetään usein erityisesti simppelien, nuorekkaiden, hedelmävetoisten ja nuorena juotavaksi tarkoitettujen perusvalkoviinien kanssa, minkä takia tuota päärynäistä aromia tapaa harvemmin runsaammissa ja hinnakkaammissa laatuviineissä.

      Poista