Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.4.14

Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port 2002

http://www.alko.fi/tuotteet/336384/
Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port 2002

Viinimaailmassa yleensä yhden tarhan viinit ovat niitä paremman pään tapauksia, monet viinit jopa joidenkin alueiden parhaimpia, arvostetuimpia ja hinnakkaimpia tapauksia (tyypillisiä esimerkkejä tällaisista alueista ovat mm. Ranskan Alsace ja Burgundi sekä koko Saksa), mutta portviinien tapauksessa asiat tilanne on päinvastainen: viinitalojen Vintage Portit valmistetaan vain parhaina vuosikertoina kun kaikilta viinitalon tarhoilta saadaan riittävän tasokasta tavaraa. Sen sijaan yhden tarhan portviinejä (monesti tunnetaan nimellä "Single-Quinta Ports"; quinta = tarha) voidaan valmistaa joka vuosi, jolloin talo pystyy tuottamaan vähemmän nimekkäitä Vintage Porteja joka vuosi – näihin portviineihin käytetään yleensä talon parhaiden tarhojen rypäleitä, jotka tuottavat riittävän laadukasta hedelmää myös heikompina vuosikertoina. Näitä viinejä usein valmistetaan heikompina vuosikertoina suurempi määrä, kun taas laadukkaina vuosikertoina määrät ovat merkittävästi pienempiä valtaosan huipputarhojen rypäleistä päätyessä talon varsinaiseen lippulaiva-Vintage Portiin.

Nämä tarhaportviinit valmistetaan samalla tavoin kuin varsinaiset Vintage Portit, mutta ne ovat usein tavallista Vintage Portia edullisempia ostoksia ja tarkoitettuja nuorempana nautittaviksi, joskin myös Single-Quintat kykenevät ikääntymään varsin pitkään ja (erityisesti laadukkaina vuosikertoina valmistetut) voivat siten tarjota varsin erinomaista vastinetta rahalle. Nyt arvioitava Graham'sin Quinta dos Malvedos on vuosikertaa 2002, joka alun perin näytti lupaavalta vuosikerralta, mutta joka loppujen lopuksi muuttui melko kehnoksi runsaiden syyssateiden vaivattua Douron aluetta. Tämä kyseinen viini oli muutamia vuosia Alkon valikoimissa neljännessatasen hintaan, mutta viini päätyi meikäläisen ostoskoriin vasta hiljattaen viinin siirryttyä valikoimasta poistuviin tuotteisiin, jolloin viinin hinnasta putosi reilu viisi euroa pois. Quinta dos Malvedos Vintage Port on kyllä meikäläiselle tuttu viini entuudestaan, sillä pari vuotta sitten tuli testattua myös viinin 1999-vuosikerran versio.

Pullon avaaminen oli melko haastava operaatio, sillä korkki oli vuosikymmenen aikana päässyt kuivumaan ja hapertumaan, minkä lisäksi sokerin tahmaama viini oli liimannut sen melko tiukasti pullon kaulaan. Suosittelen, että käsilläsi on ns. ah-so-pullonavaaja, jos suunnittelet ostavasi pullon testiin! Lisäksi pullon pohjalla on n. sentin paksuinen kerros sakkaa, joten myös karahvin käyttämiselle tulee vahvat suosittelut.

Väriltään viini on hennosti violettiin taittuvan tummanpunainen ja läpinäkymättömän tiivis.

Tuoksu on heti korkkaamisesta alkaen makea, intensiivinen ja runsas. Mehevän mustikkaisten, karhunvatukkaisten, makean luumuhilloisten ja hennon kaakaoisten sävyjen seassa häilyy ihastuttavaa ja luonteikkuutta tuovaa kukkaista parfyymisyyttä.

Suussa viini on kunnon Vintage Portin tyyliin runsas, mehevä ja suuntäyttävän täyteläinen. Makumaailmasta erottuu varsin tasapuolisesti niin tummaa, hyvin kypsien mustikkaisten ja karhunvatukoiden luotsaamaa marjaisuutta kuin meheviä, tummia hedelmiä kuten ylikypsää luumua, taatelia ja ennen kaikkea runsaasti hillottua viikunaa. Kokonaisuus on paksu ja suorastaan massiivinen sekä kohtalaisen tanniininen, mutta runsas alkoholi ei tee kokonaisuudesta hyökkäävän tulista tai viinaista, vaan yllättävän miedosti lämpimän oloista. Yleisilmeeltään Malvedos 2002 on erittäin suurikokoinen, mutta varsin rauhallinen ja lempeä.

Jälkimaultaan viini on runsas, mutta selkeästi keskimakua kevyempi. Suuhun jää varsin pitkä, makea ja mehukas jälkivaikutelma, jossa tuntuu erityisesti intensiivistä kuningatarhilloisuutta ja kevyempää, makeaa, suklaisuuteen taittuvaa mausteisuutta. Suun limakalvoille ja nieluun jää alkoholista varsin lämmin yleisfiilis.

Myös tästä Malvedosista löytyi jo aikaisemmasta kokemuksesta tuttu, hurmaava kukkainen tuoksu, mutta toisin kuin 1999, tämä viini tuntui selkeästi lempeämmältä ja tasapainoisemmalta tapaukselta – yhtenä syynä saattaa toki olla pienempi, puolikas pullokoko, jossa viinit yleisesti tuppaavat kypsymään nopeammin kuin täysikokoisissa pulloissa. Viini ei kuitenkaan vaikuttanut mitenkään erityisen iäkkäältä, joten sille voi aivan huoletta povata vielä ainakin kymmentä lisävuotta tässä pienessäkin pullossa. Parhaimpien vuosikertojen huippu-Vintage Portien tyylistä, useiden vuosikymmenien kypsyttelypotentiaalia viinillä tuskin on, mutta toisaalta tähän hintaan sellaista on melko turha odottaakaan. Jos siis ennakoit yhtäkkistä vuosikerta-Portin tarvetta lähikuukausille tai -vuosille, kannattaa tämä varsin näppäränkokoisesta pullosta löytyvä tapaus käydä nappaamassa monopolin hyllyiltä vielä kun niitä on jäljellä. Parin juuston juustolautasemme kanssa viini oli mitä ihastuttavin aloitus pääsiäispyhien viettoon.

Lyhyesti: Varsin erinomaisessa tikissä oleva, erittäin mehevä, täyteläinen, aromikas ja hurmaava Single-Quinta Vintage Port Graham'sin kuuluisimmalta viinitarhalta.

Arvio: Erinomainen – tämä vielä varsin nuorekas vuosikertaport onnistuu tarjoamaan varsin ihastuttavan aromikkaan, moniulotteisen ja tasapainoisen herkutteluelämyksen varsin kohtuulliseen hintaan. Mainio ostos niin nyt korkattavaksi kuin keskipitkään kellarointiin.

Hinnan (20,69e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti