Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.4.14

Suavia Massifitti 2010

Suavia Massifitti 2010
  • Valmistaja: Azienda Agricola Suavia
  • Tyyppi: Valkoviini, IGT Bianco Veronese
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Soave
  • Rypäleet: Trebbiano di Soave (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 11,90e (Maaliskuu 2014, Weinhandel-Italien)
  • Hinta nyt: 11,90e (Huhtikuu 2014, Weinhandel-Italien)


Trebbiano di Soave on ollut meikälle pieni mysteeri sen suhteen, että mikä rypäle se todella on. Ymmärtääkseni se ei ainakaan ole muualla Italiassa viljelty, melko neutraaliarominen ja simppelinpuoleinen Trebbiano, joka esimerkiksi Ranskassa kulkee nimellä Ugni Blanc. Monesti rypäleen kuulee yhdistettävän erityisesti Marchen alueella viljeltyyn Verdicchioon, mutta taas toisaalta monet Soaven alueen viljelijät pitävät rypälettä omana, varsin harvinaisena lajikkeenaan, joka muinoin on tunnettu alueella nimellä Turbiana. Noh, kunnes selvempää tietoa tulee, pidän Trebbiano di Soavea ja Verdicchiota eri lajikkeina.

Trebbiano di Soave oli pitkään alueella varsin merkittävä valkoinen lajike, mutta 1900-luvun puolen välin jälkeen alueella sekä runsassatoisemmat ja helppohoitoisemmat että kansainvälisesti merkittävimmät valkoiset lajikkeet pääsivät suosioon ja Trebbiano di Soave pääsi unohtumaan. Tätä lajiketta kyllä saadaan käyttää jopa 30% Soaven valkoviinisekoituksissa, mutta yleensä lajike näyttelee vain 0-5% osaa tavallisesta Soavesta.

Tämä huvittavan vantterassa pullossa tuleva Suavian Massifitti on mukava poikkeus tavallisten, Garganega-vetoisten Soaven viinien joukossa. Tämä on nimittäin Fittán kylän tarhojen rypäleistä valmistettu 100% Trebbiano di Soave, joka on syntynyt Milanon yliopiston maataloustieteiden professorin, Attilio Scienzan, ja Suavian viinitaloa pyörittävien Tessarin siskosten yhteistyönä. Koska Soavesta valtaosan täytyy olla Garganegaa, ei Massifittia voi luokitella Soaven DOC-appellaation alle, vaan se on tavanomainen IGT Bianco Veronese.

Meikäläinen kyllä tykkää täysillä Suavian viinitalon meiningistä. Sen lisäksi, että Tessarin neljä siskoa ovat saaneet merkittävästi nostettua Trebbiano di Soaven profiilia alueella, tekevät he muutenkin varsin ihastuttavia viinejä: köynnöksiä viljellään luonnonmukaisesti, viinit käytetään luonnonhiivoilla ja muutenkin itse viininvalmistusprosessiin pyritään puuttumaan mahdollisimman vähän. Nyt ei olla vielä "alkuviinien" tai "luonnollisten viinien" alueella, mutta ollaan kuitenkin lähempänä niitä kuin teollisia massatuotantoviinejä.

Massifittin ensimmäinen vuosikerta oli 2008, joten nyt testissä oleva 2010 on vasta viinin 3. vuosikertaa. Tämä pelkästään Trebbiano di Soavesta valmistettu viini kypsyy aluksi 15 kuukautta terästankeissa sakkojen päällä, missä osa viinistä käy läpi malolaktisen käymisen. Tämän jälkeen viini suodatetaan vain kerran kevyesti, jonka jälkeen viini pullotetaan ja sen annetaan asettua vielä toiset 15 kuukautta pulloissa ennen myyntiinlaskua. Tämä 2½ vuoden kypsyttely terästankissa kypsyneelle valkoviinille on melko toista ääripäätä kuin uuden maailman bulkkivalkkarit, jotka yleensä pyritään saamaan muutamassa kuukaudessa kauppojen hyllyille. Viiniä valmistetaan vuosittain vain 3000 pulloa.

Viinillä on hohtavan vihertävä, nuorekas väri.

Lasista kohoaa, ellei jopa ryöppyä upea, runsas ja kypsä tuoksu, jossa tuntuu reilusti sekä kypsää hedelmää – kuten sitruksia, hunajamelonia, persikkaa ja hillottua omenaa – että moniulotteista epähedelmäisyyttä – sateen kastelemat kivet mieleen tuovaa mineraalia, hentoa mausteisuutta ja hurmaavaa, kesäistä kukkaisuutta.

Maultaan Massifitti on varsin täyteläinen ja runsas, mutta samalla myös kuiva ja erittäin rakenteikas. Kokonaisuudessa mittelevät tasaväkisinä kypsän omenainen hedelmä ja runsas, kivinen mineraalisuus. Taustalta löytyy myös tuoksusta tuttua persikkaa, hunajamelonia ja kevyesti Marchen Verdicchiot mieleen tuovaa luonteikasta, kukkaista ja aavistuksen karheaa mausteisuutta sekä aavistuksen karvasta sitrushedelmän sisäkuorta. Hapokkuus on runsasta ja paikoin jopa poskipäitä viiltävää, mikä tekee viinistä varsin kepeän ja ennen kaikkea ylettömän raikkaan huolimatta sen suuntäyttävän täyteläisestä habituksesta. Varsin kohtuullinen 12,5% alkoholi pysyy siististi poissa pelistä.

Jälkimaku on tuoksun ja keskimaun tavoin täynnä omenaa ja mineraalia, mutta omenaisuus on siinä selkeästi raaemman ja hapokkaamman tuntuista. Mineraalinen epähedelmäisyys peittoaa kohtalaisen nopeasti kielelle jäävän hedelmäisyyden ja lopuksi suuhun jää erittäin raikas, napakka ja tuntuvan mineraalinen, jopa kiniinisen karvas jälkivaikutelma.

Massifitti on kaiken kaikkiaan upea yhdistelmä freesiä raikkautta ja jopa pehmeänpuoleista täyteläisyyttä; kypsää hedelmää ja särmikästä mineraalisuutta. Viini tuli korkattua tänään siksi, koska kokkasin lempiruokaani herkkusienirisottoa, ja Venetossa seikkaillessani olen oppinut "risotto-ja-venetolainen-valkkari" -yhdistelmän toimivan aina ja takuuvarmasti. Ikävä kyllä Suomesta Massifittia ei saa, mutta Alkosta sentään löytyy Tessarin siskosten hurmaavan upea Suavia Soave Classico, joka kyllä on myös todettu erinomaiseksi risoton kaveriksi. Sen sijaan jos nettikaupat kiinnostavat, löytyy Massifitti varsin edulliseen hintaan saksalaisesta Weinhandel-Italienista (erityisesti jos katselee amerikkalaisten kauppojen hintoja, joissa sama viini vaihtaa omistajaa jopa 30 dollarin hintaan)!

Kypsyttelyyn on Massifittia melko turha hankkia. Viinin runsas, kypsä hedelmä ja erinomainen, eloisan hapokas rakenne kyllä antavat varmasti viinille kestävyyttä, mutta tällaiset viinit toimivat yleensä parhaiten nuoruutensa terässä!

Lyhyesti: Ihastuttavan aromikas, runsas, täyteläinen, rakenteikas ja ennen kaikkea nuorallatanssijan tasapainolla varustettu "Soave" sikäläisittäin varsin harvinaisesta Trebbiano di Soave -lajikkeesta.

Arvio: Täydellinen – olen onnistunut löytämään Soaven (ellen jopa yleisesti italialaisten valkoviinien) täydellisen ideaalin, jossa kaikki osat loksahtavat kohdalleen, mitään ei ole liikaa eikä mitään puutu. Erinomainen yleisviini ruokapöytään, mutta valloittava tapaus sellaisenaankin nautittuna. Diggailen maxi-täböllä.

Hinnan (11,90e) ja laadun suhde: Naurettavan halpa – OSTA HETI.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti